Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Dlaczego neandertalczyk nie miał próchnicy?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Dlaczego neandertalczyk nie miał próchnicy?

Dlaczego neandertalczyk nie miał próchnicy?

Pierwszy szkielet neandertalczyka został odnaleziony w Niemczech w 1856 roku. Do chwili obecnej samych zębów naszego praczłowieka odnaleziono ponad tysiąc.

Ciekawe, że wśród nich zaledwie pięć miało ubytki spowodowane próchnicą. Dlaczego?

Do tej pory powszechnie uważano, że główna przyczyną był brak w diecie cukrów i wysoko przetworzonego jedzenia.

Ale okazało się, że brak cukrów nie jest wytłumaczeniem.

Bliskowschodni neandertalczycy zajadali się słodkimi daktylami, które sprzyjają rozwojowi próchnicy, zaś neandertalczycy z terenów obecnej Belgii jedli dużo skrobi.

Także oni nie mieli próchnicy!

– Prawdopodobnie nie tylko dieta, ale odmienna niż u człowieka współczesnego flora bakteryjna jamy ustnej mogła być przyczyną niskiej zachorowalności na próchnicę – twierdzi dr Arkadiusz Sołtysiak z Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego.

– Neandertalczycy rzadko cierpieli na próchnicę. Dotychczas stwierdzono jedynie pięć ubytków na około 1300 znalezionych zębów neandertalskich. Było to wyjaśniane jako efekt diety ubogiej w cukier. Ostatnio jednak okazało się, że bliskowschodni neandertalczycy spożywali sporo pokarmu pochodzenia roślinnego, w tym bogate w cukier daktyle, które współcześnie są pokarmem bardzo sprzyjającym rozwojowi próchnicy – wyjaśnia dr Sołtysiak.

Jego zdaniem jest możliwe, że niski poziom próchnicy u neandertalczyków nie wynikała z diety, tylko z braku we florze bakteryjnej jamy ustnej bakterii Streptococcus mutans i być może również innych gatunków bakterii powodujących fermentację cukrów i produkujących kwas mlekowy, który rozpuszcza szkliwo.

Genetycy ustalili, że takie bakterie pojawiły się ok. 20 tysięcy lat temu.

– A wtedy neandertalczyków już nie było, więc brak próchnicy był spowodowany raczej tym, że ich flora bakteryjna miała inny skład – twierdzi naukowiec.

na podstawie: naszemiasto.pl/polskieradio.pl


POWIĄZANE ARTYKUŁY

separatory amalgamatu - Dentonet.pl
Dlaczego gabinety nie wdrożyły separatorów amalgamatu? Lekarz

Grupa posłów skierowała do ministra zdrowia interpelację, w której pyta, dlaczego w Polsce nadal nie wdrożono obowiązku posiadania separatorów amalgamatu. Ich zdaniem, środowisko lekarskie próbuje od samego początku negować ten obowiązek. – Działania...

Paweł Strzelec - Dentonet.pl
Dlaczego nie warto negocjować z pacjentem? [video] Lekarz

- Zdarzają się przypadki, że pacjenci wracają do gabinetu stomatologicznego z żądaniami zwrotu kosztów leczenia, twierdząc, że doszło do błędu lub powikłania. Przestrzegam przed negocjowaniem z pacjentem - mówi w rozmowie z Dentonetem mec. Pawe...

ubezpieczenie dla dentystów - Dentonet.pl
Dlaczego lekarze dentyści potrzebują ubezpieczenia? Lekarz

Posiadanie gabinetu dentystycznego wiąże się nie tylko z udzielaniem świadczeń zdrowotnych, ale także z koniecznością respektowania wielu zasad i regulacji prawnych. Wśród zagrożeń towarzyszących wykonywaniu zawodu lekarza dentysty m.in. ekonomicznyc...

ROZWIŃ WIĘCEJ
prywatne wizyty u dentysty - Dentonet.pl
Dlaczego dentyści są grupą szczególnie zagrożoną koronawirusem? Lekarz

- Powodów jest kilka, m.in. taki, że powstaje aerozol, który jest emitowany w większości zabiegów. Nie bagatelizujemy tych informacji. Natomiast wiemy, że ten aerozol był zawsze i potrafiliśmy się ochronić - mówiła prof. dr hab. n. med. Marzena Domin...

Dlaczego zrozumienie okluzji przez dentystę jest kluczowe? Lekarz

Dlaczego zrozumienie okluzji jest kluczowe dla zapewnienia leczenia wysokiej jakości w stomatologii?Peter E. Dawson, DDS:Nie można być dentystą „kompleksowym” bez pełnego zrozumienia okluzji. Okluzja jest podstawą wszystkiego, co dentysta robi w obrę...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres