Czy cukier może być szkodliwy?
Czy cukier może być szkodliwy?
Za każdym razem kiedy sięgasz po przekąski zawierające cukier lub skrobię (węglowodany) sprawiasz, że nawet do 20 minut po jedzeniu jesteś narażony na atak kwasów wytwarzanych przez płytkę nazębną. Jedna puszka napoju gazowanego może zawierać nawet do 10 łyżeczek cukru.
Z reguły pokarmy, które jemy podczas głównych posiłków stanowią mniejsze zagrożenie dla naszych zębów ponieważ dochodzi do zwiększonego wytwarzania śliny, która zmywa cząsteczki jedzenia z powierzchni zębów i zmniejsza ryzyko ataku kwasów płytki nazębnej.
Po każdym posiłku należy dokładnie wyszczotkować zęby przez 2-3 minuty. Nie należy zapominać o nitkowaniu. Zamiast przegryzania między posiłkami niezdrowych przekąsek lepiej wybrać jogurt, ser, mleko lub inne produkty mleczne, które są źródłem wapnia – składnika koniecznego do prawidłowego rozwoju zębów i kości.
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...
Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...
W Polsce i na całym świecie – również w leczeniu stomatologicznym – nadużywa się antybiotyków, co pogłębia i tak bardzo już poważny problem antybiotykooporności. Czy w każdym przypadku stomatologicznym stosowanie antybiotyków jest konieczne? Czy istn...
Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...
Posłanka Anna Schmidt skierowała do ministra zdrowia interpelację w sprawie zmiany systemu wynagradzania techników dentystycznych. Według posłanki wskazane byłoby, aby pieniądze z NFZ-u trafiały bezpośrednio do techników, a nie do lekarzy dentystów, ...
Epidemia potrwa jeszcze ok. 3-5 lat. Jeśli nie zatrzymamy tworzenia nowych wariantów wirusa, to ten okres jeszcze się wydłuży – powiedziała "Rzeczpospolitej" dr Aneta Afelt z zespołu doradczego ds. COVID-19 przy prezesie PAN. Zdaniem dr Afelt, jest ...
Już tylko do najbliższej niedzieli 27 lutego można zakupić dostęp do wykładu "Zastosowanie toksyny botulinowej w dolnym odcinku twarzy jako procedura wspomagająca leczenie stomatologiczne" autorstwa lek. dent. Wiolety Lebieckiej w wyjątkowej cenie 14...
Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health". Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londy...
Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...
Nowatorska metoda, opracowana przez badaczy z trzech instytucji na Wschodzie Niemiec, może sprawić, że wkrótce możliwe będzie leczenie paradontozy bez stosowania antybiotyków. W rozwiązaniu tym niszczone mają być wyłącznie bakterie wywołujące chorobę...