Czekolada może być zdrowsza dla zębów – odkrycie naukowców firmy Nestle
Czekolada może być zdrowsza dla zębów – odkrycie naukowców firmy Nestle
Naukowcy z firmy Nestle odkryli sposób na zmniejszenie ilości cukru w swoich produktach nawet o 40% bez niekorzystnego wpływu na ich smak. Oznacza to, że czekolada, cukierki czy batony mogą być mniej kaloryczne i mniej szkodliwe dla uzębienia.
Po serii przeprowadzonych badań, technolodzy z produkującej słodycze firmy Nestle poinformowali, że udało im się zmniejszyć ilość cukru w czekoladzie oraz batonach o około 40% bez niekorzystnego wpływu na ich smak. Dokonano tego poprzez zmianę struktury cząsteczek cukru oraz zastąpienie sztucznych substancji słodzących substancjami naturalnymi.
Odkrycia firmy Nestle zostaną teraz opatentowane. Wszystko wskazuje na to, że pierwsze partie nowych słodyczy o obniżonej zawartości cukru trafią na rynek w 2018 r. Zmniejszenie zawartości cukru w słodyczach to jedno z najważniejszych publicznych zobowiązań firmy. Stara się ona także obniżać ilość stosowanej soli i tłuszczów nasyconych na rzecz witamin, minerałów oraz produktów pełnoziarnistych.
Rodzicom, którzy mają problem z „podjadaczami” słodyczy, polecam organizowanie „Słodkich Sobót” – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady, niż podjadanie.
AF
Fot. Alexander Stein, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Stosowane do wybielania zębów środki z nadtlenkiem karbamidu w składzie mogą poważnie uszkadzać zęby – twierdzą naukowcy z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu w Toronto. Wyniki badań opublikowało czasopismo "Scientific Reports". Jednym z najczęściej ...
Prof. Jan Potempa, od lat zajmujący się badaniami nad mechanizmem rozwoju paradontozy, znalazł się na Liście Top 2% najczęściej cytowanych naukowców świata, opracowywanej przez Uniwersytet Stanforda. Lista Top 2% opracowywana jest od lat przez Uniwe...
Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...
Z początkiem 2022 r. naukowcy z Warszawy i Poznania pod kierunkiem dr hab. inż. Agnieszki Gadomskiej-Gajadhur rozpoczęli prace nad projektem mającym na celu wykorzystanie znajdujących się w dziąsłach komórek macierzystych do wyprowadzenia fragmentów ...
W ramach doktoratu wdrożeniowego na Wydziale Nauk Farmaceutycznych Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Sosnowcu dr inż. Bartosz Błoński zaprojektował czekolady, które są wzbogacone o witaminy D3 oraz K2, a także wapń – z myślą o uzupełnieniu diety u ...
Syntetyczny polimer o silnych właściwościach przeciwgrzybiczych i jednocześnie niskiej toksyczności został odkryty przez naukowców z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jak informuje uczelnia, odkrycie wypełnia lukę wśród niewielu dostępnych substancji wyk...
Badacze z Brigham and Women’s Hospital oraz Harvard Pilgrim Health Care Institute twierdzą, że regularne mycie zębów przez pacjentów hospitalizowanych na oddziałach intensywnej terapii zmniejsza ryzyko zachorowania na szpitalne zapalenie płuc, które ...
Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...
Według najnowszych danych Instytutu Polityki Zdrowotnej Amerykańskiego Towarzystwa Stomatologicznego (ADA HPI) liczba dentystów pracujących w organizacjach świadczących usługi na rzecz gabinetów stomatologicznych (DSO) od kilku lat rośnie – w 2022 r...
Naukowcy z Uniwersytetu Waszyngtońskiego i Uniwersytetu Południowej Florydy przeprowadzili dokładne badania dotyczące ofiodona - drapieżnej ryby występującej w Pacyfiku, która - jak się okazuje - ma 555 zębów i codziennie wymienia ich 20. Ofiodon (O...
Naukowcy z trzech trójmiejskich uczelni opracowali nową metodę wprowadzania do organizmu białek poprawiających gojenie się ran. Ma pomagać osobom z cukrzycą, otyłością i innym pacjentom z ranami, które nie chcą się goić. Jak przypominają specjaliści...