Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Cukier uzależnia jak heroina

Publikacja:
Cukier uzależnia jak heroina

Cukier uzależnia jak heroina

Zdaniem uczonych z Harvard Medical School, przekąski o wysokiej zawartości cukru stymulują dokładnie te same obszary mózgu, które są odpowiedzialne za powodowanie uzależnienia od heroiny czy kokainy.
Naukowcy spróbowali odpowiedzieć na pytanie, czemu niektórzy z nas nie potrafią zapanować nad swoim pociągiem do słodyczy, mimo iż doskonale zdają sobie sprawę z fatalnych skutków niewłaściwej diety (takich jak nadwaga i popsute zęby). Po przeprowadzeniu rezonansu magnetycznego okazało się, że u osób, które tuż przed badaniem spożyły koktajl bogaty w cukier, wzrastała aktywność tych obszarów mózgu, które aktywują się również podczas zażywania kokainy i heroiny.
 

Cukier – biała trucizna
W opinii dietetyków, dobowa dawka sacharozy powinna u osoby dorosłej wynosić najwyżej 20 gramów. Ilość ta odpowiada dwóm czubatym łyżeczkom cukru, pięciu landrynkom, czterem tafelkom czekolady lub połówce małego batonika. Taka dawka sacharozy jest dla organizmu optymalna i nie wyrządza mu większej szkody.

Tymczasem jak wykazały badania ankietowe przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka oraz Instytut Żywności i Żywienia już czterolatki spożywają zastraszające ilości cukru. W analizowanych przez dietetyków jadłospisach maluchów doliczono się aż 17 łyżeczek cukru na dobę! Z tego średnio aż 3,5 łyżeczki stanowił cukier wykorzystany do słodzenia potraw i napojów, równowartość 2 łyżeczek dostarczały konsumowane przez dzieci kompoty, dżemy, kisiele i budynie, natomiast pozostała reszta znajdowała się w przekąskach podjadanych przez dzieci między posiłkami (ciastkach, cukierkach, batonikach itp.).

Także spożycie cukru przez osoby dorosłe zdecydowanie przekracza normę. Jak obliczyli naukowcy, w zależności od stylu odżywiania ilość zjadanego cukru może wynosić od 25 do 46 łyżeczek na dobę. Co ciekawe, nadmierne spożycie cukru dotyka również osoby, które świadomie nie dosładzają napojów. W tym przypadku źródłem cukru jest wysoko przetworzona żywność, gotowe dania, zupki w proszku, smakowe twarożki oraz jogurty.

Niestety, obecnie cukier jest dodawany także do produktów, które mają niewiele wspólnego ze słodyczami. Znajdziemy go m.in. w keczupie, gotowanej szynce, parówkach, salami, sosie pomidorowym, majonezie, musztardzie, marynatach, muesli, mleku i pieczywie, a nawet w lekarstwach, syropach i suplementach diety. Co gorsza, nad takim "ukrytym" cukrem nie mamy praktycznie żadnej kontroli – nie potrafimy obliczyć, ile go zjedliśmy i czy przypadkowo nie przekroczyliśmy dawki zalecanej przez dietetyków.

Obfitująca w cukier dieta wyzwala mechanizm uzależnienia
Nadmierne spożywanie cukru najpierw staje się nawykiem, po czym nierzadko przeradza się w swoiste uzależnienie, które w skrajnych przypadkach manifestuje się klinicznym zaburzeniem łaknienia, zaś u osób rezygnujących ze słodyczy powoduje zespół odstawienny. Zdaniem naukowców, najszybciej od nadmiaru cukru uzależniają się dzieci (od najmłodszych lat przekarmiane słodyczami i fast foodami). Być może jest to jeden z powodów zastraszająco wysokiego odsetka próchnicy u polskich cztero- i sześciolatków, o którym wspominaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów.

B.Sz.
 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

cukier 1
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier Lekarz

Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health". Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londy...

cukier
Cukier uzależnia jak kokaina? Badania polskich naukowców Lekarz

Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

zywnosc wysokoprzetworzona
BMJ Journals: żywność UFP uzależnia jak narkotyki i tytoń Lekarz

Z przeglądu przeprowadzonego przez zespół badaczy ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii i Hiszpanii wynika, że około 1 na 7 dorosłych osób jest uzależniona od bardzo wysoko przetworzonej żywności. W związku z tym autorzy badania alarmują, że wskazane są ...

slodycze
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier! Asysta

Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...