Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Cukier uzależnia jak heroina

Brak komentarzy | Publikacja:
Cukier uzależnia jak heroina

Cukier uzależnia jak heroina

Zdaniem uczonych z Harvard Medical School, przekąski o wysokiej zawartości cukru stymulują dokładnie te same obszary mózgu, które są odpowiedzialne za powodowanie uzależnienia od heroiny czy kokainy.
Naukowcy spróbowali odpowiedzieć na pytanie, czemu niektórzy z nas nie potrafią zapanować nad swoim pociągiem do słodyczy, mimo iż doskonale zdają sobie sprawę z fatalnych skutków niewłaściwej diety (takich jak nadwaga i popsute zęby). Po przeprowadzeniu rezonansu magnetycznego okazało się, że u osób, które tuż przed badaniem spożyły koktajl bogaty w cukier, wzrastała aktywność tych obszarów mózgu, które aktywują się również podczas zażywania kokainy i heroiny.
 

Cukier – biała trucizna
W opinii dietetyków, dobowa dawka sacharozy powinna u osoby dorosłej wynosić najwyżej 20 gramów. Ilość ta odpowiada dwóm czubatym łyżeczkom cukru, pięciu landrynkom, czterem tafelkom czekolady lub połówce małego batonika. Taka dawka sacharozy jest dla organizmu optymalna i nie wyrządza mu większej szkody.

Tymczasem jak wykazały badania ankietowe przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka oraz Instytut Żywności i Żywienia już czterolatki spożywają zastraszające ilości cukru. W analizowanych przez dietetyków jadłospisach maluchów doliczono się aż 17 łyżeczek cukru na dobę! Z tego średnio aż 3,5 łyżeczki stanowił cukier wykorzystany do słodzenia potraw i napojów, równowartość 2 łyżeczek dostarczały konsumowane przez dzieci kompoty, dżemy, kisiele i budynie, natomiast pozostała reszta znajdowała się w przekąskach podjadanych przez dzieci między posiłkami (ciastkach, cukierkach, batonikach itp.).

Także spożycie cukru przez osoby dorosłe zdecydowanie przekracza normę. Jak obliczyli naukowcy, w zależności od stylu odżywiania ilość zjadanego cukru może wynosić od 25 do 46 łyżeczek na dobę. Co ciekawe, nadmierne spożycie cukru dotyka również osoby, które świadomie nie dosładzają napojów. W tym przypadku źródłem cukru jest wysoko przetworzona żywność, gotowe dania, zupki w proszku, smakowe twarożki oraz jogurty.

Niestety, obecnie cukier jest dodawany także do produktów, które mają niewiele wspólnego ze słodyczami. Znajdziemy go m.in. w keczupie, gotowanej szynce, parówkach, salami, sosie pomidorowym, majonezie, musztardzie, marynatach, muesli, mleku i pieczywie, a nawet w lekarstwach, syropach i suplementach diety. Co gorsza, nad takim "ukrytym" cukrem nie mamy praktycznie żadnej kontroli – nie potrafimy obliczyć, ile go zjedliśmy i czy przypadkowo nie przekroczyliśmy dawki zalecanej przez dietetyków.

Obfitująca w cukier dieta wyzwala mechanizm uzależnienia
Nadmierne spożywanie cukru najpierw staje się nawykiem, po czym nierzadko przeradza się w swoiste uzależnienie, które w skrajnych przypadkach manifestuje się klinicznym zaburzeniem łaknienia, zaś u osób rezygnujących ze słodyczy powoduje zespół odstawienny. Zdaniem naukowców, najszybciej od nadmiaru cukru uzależniają się dzieci (od najmłodszych lat przekarmiane słodyczami i fast foodami). Być może jest to jeden z powodów zastraszająco wysokiego odsetka próchnicy u polskich cztero- i sześciolatków, o którym wspominaliśmy w jednym z wcześniejszych artykułów.

B.Sz.
 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

pasta do zębów - Dentonet.pl
Heroina… w paście do zębów. Próba przemytu do zakładu karnego Lekarz

W zakładzie karnym w Zamościu w połowie lipca udaremniono próbę przemytu 3,56 g heroiny. Narkotyki zostały umieszczone w tubce pasty do zębów. Paczka skierowana do jednego z osadzonych, jak każda inna, przed dostarczeniem adresatowi została poddana ...

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier - Dentonet.pl
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom Lekarz

Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji