Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Jedzenie słodyczy nie poprawia humoru – cukier może pogorszyć nastrój

Publikacja:
Jedzenie słodyczy nie poprawia humoru – cukier może pogorszyć nastrój

Jedzenie słodyczy nie poprawia humoru – cukier może pogorszyć nastrój

Jak informują badacze na łamach „Neuroscience & Biobehavioral Reviews”, sięganie po słodycze w celu poprawy samopoczucia nie przynosi oczekiwanych efektów. Wręcz odwrotnie – cukier może pogorszyć nastrój.

Choć powszechnie wiadomo, że spożywanie dużych ilości cukru zwiększa ryzyko próchnicy, otyłości czy cukrzycy typu 2, wiele osób regularnie sięga po słodycze. Bardzo często – w celu poprawy swojego nastroju.

Tymczasem naukowcy z Uniwersytetu Warwick i Uniwersytetu Lancaster w Wielkiej Brytanii oraz Uniwersytetu Humboldta w Berlinie przeanalizowali dane pochodzące z 31 dotychczasowych badań dotyczących wpływu cukru na nastrój blisko 1300 dorosłych osób. Analizowane były różne aspekty nastroju, takie jak depresja, złość czy uważność.

Jak się okazało, spożycie cukru nie wpływało na żaden z powyższych aspektów, bez względu na to, jaka była jego ilość i rodzaj oraz na to, czy badani angażowali się po spożyciu cukru w wymagające fizycznie lub umysłowo czynności – informuje PAP. W ciągu godziny od spożycia cukru u badanych występowało natomiast uczucie zmęczenia i pogorszenie koncentracji.

Pogląd, że cukier poprawia nastrój jest bardzo rozprzestrzeniony w naszej kulturze. Na całym świecie spożywa się słodzone napoje, by poprawić koncentrację czy zniwelować zmęczenie. Takie założenie nie jest jednak uzasadnione i to właśnie potwierdzają nasze wyniki. Cukier może jedynie sprawić, że poczujemy się gorzej – powiedział dr Konstantinos Mantantzis z Uniwersytetu Humboldta w Berlinie, cytowany przez PAP.

Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wyjaśnia psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.

Oprac. AF

Fot. Saramukitza, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

skaling
Regularny skaling poprawia zdrowie serca - twierdzą naukowcy Asysta

Naukowcy z tajwańskiego Taipei Veterans General Hospital twierdzą, że wykonywany regularnie skaling znacząco ogranicza ryzyko wystąpienia migotania przedsionków.Badacze poddali analizie historie chorób blisko 29 000 osób w wieku powyżej 60 lat, u któ...

słodycze - Dentonet.pl
W pandemii koronawirusa Polacy jedli więcej słodyczy Lekarz

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zbadali wybrane elementy sposobu żywienia i stylu życia dorosłej populacji polskiej przed i w trakcie pandemii COVID-19. Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem, przybyło osób palących, ale nie zauważono wzr...

ROZWIŃ WIĘCEJ
mae mu VoQ4kqDSFxg unsplash
#NieCukrz, cukier szkodzi – w sobotę dzień otwarty w NFZ Pacjent

#NieCukrz, cukier szkodzi – pod takim hasłem w najbliższą sobotę (26 stycznia) oddziały wojewódzkie Narodowego Funduszu Zdrowia organizują dzień otwarty. Poświęcony jest profilaktyce zdrowotnej i konsekwencjom nadmiernego spożywania cukru. W najbliż...

cukier - Dentonet.pl
Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków Asysta

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety po...

850x400 banner zdjecie
Kiedy jedzenie boli… czyli o bólu jamy ustnej słów kilka Pacjent

Dyskomfort podczas jedzenia, ból języka, czy uczucie pieczenia to jedne z wielu przyczyn bólu w obrębie jamy ustnej, z którym zmierzył się w swoim życiu każdy z nas. Co może być przyczyną takich objawów? Ból jamy ustnej ma wiele możliwych przyczyn, w...

cukier - Dentonet.pl
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom Lekarz

Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę ...

cukier - Dentonet.pl
Biały cukier może pobudzać komórki nowotworowe Asysta

Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie. To odkrycie może się przyczynić do stworzenia specjalnych diet dla osób z chorobą nowotworową. W trakcie trwającego dziewięć lat projektu, rozpoczętego w 2008 roku pod ki...

seniorzy - Dentonet.pl
Mniej zdrowe jedzenie, słabsza dbałość o higienę u seniorów Lekarz

W 2050 roku 25 proc. ludności na całym świecie – czyli 2 mld ludzi – osiągnie wiek powyżej 60 lat, a jedna piąta z nich – wiek powyżej 80 lat. Takie informacje podaje raport Organizacji Narodów Zjednoczonych "World Population Ageing 2015". Przy okazj...

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

ŚOI - Dentonet.pl
W Polsce poprawia się dostęp do środków ochrony indywidualnej Lekarz

Eksperci podkreślają, że poprawia się zarówno dostęp, jak i ceny masek, kombinezonów i środków do dezynfekcji. Do Polski przylatują kolejne transporty środków ochrony indywidualnej (ŚOI) z Chin. 1 maja na warszawskim Lotnisku Chopina wylądował trzeci...