Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom

Publikacja:
Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom

Cukier jest toksyczny dla organizmu i sprzyja nowotworom

Nadmierne spożycie cukru zwiększa ryzyko otyłości, a wraz ze wzrostem masy ciała bardziej jesteśmy narażeni na cukrzycę – ostrzega diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawy. Zdaniem ekspertów, cukier jest toksyczny dla organizmu, niszczy wątrobę i sprzyja m.in nowotworom. Nie można oczywiście zapominać również o jego fatalnym wpływie na zdrowie jamy ustnej.

Duże spożycie cukru nie musi doprowadzić do rozwoju cukrzycy, natomiast nie ma wątpliwości, że głównym czynnikiem ryzyka tej choroby jest otyłość. – Wraz ze wzrostem masy ciała zwiększa się ryzyko cukrzycy typu 2. U osób z niewielką nadwagą, na poziomie 25-27 punktów w skali BMI, jest ono ośmiokrotnie większe, a w przypadku otyłości wynoszącej sięgającej 31-33 punktów wzrasta już czterdziestokrotnie. Jest też odwrotna zależność: wraz ze spadkiem masy ciała spada ryzyko cukrzycy – wyjaśnia prof. Leszek Czupryniak, pełniący funkcję kierownika Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

W Polsce, podobnie jak w wielu innych krajach Unii Europejskiej, stale zwiększa się spożycie cukru. Według opublikowanego w 2019 r. raportu „Cukier, otyłość – konsekwencje”, w latach 2008-2017 spożycie cukru zwiększyło się u nas z 38,5 kg do 44,5 kg, czyli o 6 kg.

Cukier to otyłość!

Jednocześnie zwiększa się liczba Polaków z nadwagą i otyłością. W 2016 r. nadwagę miało 68% mężczyzn i 53% kobiet – o odpowiednio 4 i 3% więcej niż w 2007 r. Odsetek otyłych mężczyzn w tym samym okresie zwiększył się o 3% (do 25%), a w przypadku kobiet – o 2% (do 23%). – W naszym kraju stale zwiększa się też zachorowalność na cukrzycę, którą Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła jako pierwszą niezakaźną epidemię – podkreśla prof. Czupryniak.

Według eksperta zdrowia publicznego dr. Jakuba Gierczyńskiego, w Polsce jest około 3 mln osób z cukrzycą. Co roku przybywa u nas 300 tys. osób z tą chorobą. W najbliższych latach będzie ich nawet 370-410 tys. rocznie.

Czym grozi nadmierne spożycie cukru?

Zbyt duże spożycie cukru grozi także innymi chorobami. Eksperci University of California w San Francisco już przed kilku laty opublikowali na łamach „Nature” raport, w którym przekonywali, że jest on toksyczny dla organizmu i sprzyja chorobom przewlekłym. Ostrzegali też, że nadmiar cukru powoduje podobne spustoszenie jak alkohol: zaburza metabolizm, podnosi ciśnienie tętnicze krwi, niszczy wątrobę i zakłóca przekazywanie sygnałów między hormonami.

Z tego powodu – argumentowali specjaliści amerykańscy, którym przewodził prof. Robert Lustig – spożycie cukru należy kontrolować i obłożyć podatkami, podobnie jak alkohol i tytoń. Szczególnie podstępne są słodzone napoje, gdyż nie dają tak szybko uczucia sytości i w nadmiernych ilościach są jeszcze bardziej szkodliwe. Nadmierne spożycie cukru może sprzyjać rozwojowi raka, np. raka piersi oraz raka trzustki.

„Cukier ukryty” też szkodzi!

Światowa Organizacji Zdrowia już w 2014 r. zalecała zmniejszenie spożycia cukru do jedynie 25 g dziennie, czyli do zaledwie pięciu łyżeczek od herbaty. Oznacza to, że nie należy wypijać nawet jednej standardowej puszki coca-coli o pojemności 330 ml, gdyż zawiera ona aż 35 g cukru.

„British Medical Journal” ostrzega, że częściej tyją te osoby, które spożywają dużo napojów słodzonych, ponieważ nie dają one sytości, natomiast dostarczają do organizmu znaczne ilości cukru. Chodzi głównie o tzw. cukier ukryty, czyli ten, który znajduje się w produktach spożywczych, zarówno w napojach i jogurtach, jak też w dżemie i konfiturach.

Spożycie „cukru ukrytego” w Polsce rośnie. W latach 2008-2017 o 5,7 kg spadło w naszym kraju spożycie „czystego cukru”, natomiast o 11,8 kg wzrosła konsumpcja pozostałego cukru. W sumie spożycie cukru, głównie „ukrytego”, zwiększyło się dokładnie o 6,1 kg.

W szkołach promujących zdrowie w Łodzi w sklepikach można kupić marchewkę, jabłko, musli i inne produkty przyjazne dla organizmu, w tym również dla zębów.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl/

Fot. Archiwum


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Biały cukier może pobudzać komórki nowotworowe Asysta

Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie. To odkrycie może się przyczynić do stworzenia specjalnych diet dla osób z chorobą nowotworową. W trakcie trwającego dziewięć lat projektu, rozpoczętego w 2008 roku pod ki...

bruksizm - Dentonet.pl
Blokada sprzyja pogłębianiu bruksizmu Lekarz

Najnowsze badanie przeprowadzone przez izraelskich naukowców wykazało, że stres oraz niepokój towarzyszące lockdownowi spowodowanemu przez pandemię COVID-19 u wielu pacjentów zwiększyły objawy zaciskania szczęk i zgrzytania zębami. W badaniu przepr...

lek na COVID - Dentonet.pl
Jest polski lek na COVID-19 Lekarz

Zawierający przeciwciała ozdrowieńców polski lek na COVID-19 jest bardzo obiecujący, ale trzeba jeszcze potwierdzić jego skuteczność w badaniach klinicznych – powiedział PAP wirusolog prof. Krzysztof Pyrć z Uniwersytetu Jagiellońskiego. Lubelska spó...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Ushoku wakuchin
Rewolucyjna szczepionka z Japonii już jest! Lekarz

W cieniu pandemii COVID-19 i wyścigu koncernów farmaceutycznych, by dostarczyć skuteczny środek przeciw koronawirusowi, trwała walka z inną chorobą, na którą również zapadają miliony ludzi na całym świecie – próchnicą zębów. Walka – dodajmy – zakończ...

czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa
Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Pacjent

Kawa rozpuszczalna ma liczne grono zwolenników i przeciwników. Zwolennicy cenią ją za to, że w zasadzie nie wymaga żadnego przygotowywania. Przeciwnicy uważają, że nie da się delektować smakiem kawy instant. Tymczasem na całym świecie kawa rozpuszcza...

cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

cukier 1
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier Lekarz

Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health". Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londy...

palenie papierosów - Dentonet.pl
Palenie papierosów sprzyja rozwojowi depresji i schizofrenii Lekarz

Praktycznie wszyscy wiedzą, że nałóg tytoniowy ma jednoznacznie zły, wyniszczający wpływ na zdrowie fizyczne. Niektórzy sądzą jednak, że sięgając po kolejnego papierosa, można sobie poprawić nastrój. Nie potwierdza tego opublikowany 20 czerwca raport...

Co to jest CBD i jak może pomóc na ból
Co to jest CBD i jak może pomóc na ból? Pacjent

Na przestrzeni ostatnich lat widoczny jest duży wzrost popularności różnego rodzaju naturalnych remediów na różne dolegliwości. I o ile niektóre rzeczywiście się sprawdzają, to inne nie są tak efektywne, jak można by tego oczekiwać. Kannabidiol (CBD...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na słody i syropy! Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...