Co znajduje się w Twojej paście?
Co znajduje się w Twojej paście?
W paście znajduje się wiele różnych środków. Oto główne składniki większości past do zębów.
Fluor
Wchodzi w reakcje ze związkami chemicznymi budującymi szkliwo, wzmacnia je i remineralizuje. Fluor w pastach do zębów występuje w postaci fluorków sodu, monofluorofosforanu sodu lub organicznych związkach fluoru aminofluorkach.
Zawartość fluoru poniżej 500 ppm (500 cząsteczek fluoru na milion cząsteczek roztworu) nie wykazuje działania przeciwpróchnicowego. Takie stężenie przeznaczone jest tylko dla dzieci poniżej piątego roku życia.
Pasty do zębów dla dorosłych powinny zawierać od 1000 do 1400 ppm fluoru (F) i można je stosować u dzieci od szóstego roku życia.
Związki przeciwbakteryjne i zmniejszające odkładanie się płytki i kamienia
Jednym z nich jest triclosan, wykazuje on silne działanie przeciwbakteryjne oraz zmniejsza odkładanie się płytki i kamienia. Z kolei sangwinaryna – alkaloid z krwawnika kanadyjskiego – zmniejsza odkładanie się płytki nazębnej i eliminuje przykry zapach z ust.
Producenci wzbogacają skład past składnikami przeciwzapalnymi – rumiankiem, szałwią, tymi o działaniu wzmacniającym – mirrą, echinaceą. W skład past wybielających wchodzą środki wybielające, takie jak chlorany, nadborany, nadtlenki i inne. Z kolei wrażliwość zmniejsza np. chlorek potasowy.
Środki ścierne i polerujące
W 25-60% tubkę z pastą wypełniają środki ścierne i polerujące. W zależności od wielkości cząsteczek ściernych zmieniają się właściwości i inwazyjność pasty do zębów. I tak pasty posiadające gruboziarniste cząsteczki czyszczą bardzo skutecznie, ale mogą powodować nadwrażliwość i porowatość szkliwa.
Środki powierzchniowo czynne, pieniące
Stanowią do 2% pasty. Działają jak detergenty – zmniejszają napięcie powierzchniowe i umożliwiają usunięcie oleistych substancji z powierzchni zębów, niektóre z nich wykazują także działanie hamujące enzymy bakteryjne.
Zagęstniki
Stanowią około 2% składu – substancje żelujące, które utrzymują charakterystyczną półpłynną konsystencję pasty – pochodne celulozy, alginiany, karaginiany lub modyfikowane skrobie.
Humektanty
Są to substancje zapobiegające wysychaniu i rozdzieleniu się składników pasty na płyn i ciało stałe, takie jak gliceryna lub sorbitol. Stanowią ponad 20% składu i niekiedy mogą mieć negatywny wpływ na smak pasty.
Środki smakowo-zapachowe
To dzięki nim odczuwamy przyjemne i kojące orzeźwienie towarzyszące szczotkowaniu. Najczęściej są to kompozycje olejków miętowych, anyżowych, goździkowych, eukaliptusowych itp.
opr. pw
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Ustawa o niektórych zawodach medycznych to pierwsza w polskim ustawodawstwie próba kompleksowego uregulowania zasad i warunków wykonywania kilkunastu zawodów medycznych, w tym asystentki i higienistki stomatologicznej. Już we wtorek 21 listopada o go...
Terminal w gabinecie dentystycznym to niezbędne narzędzie, które rewolucjonizuje sposób funkcjonowania branży stomatologicznej. Dzięki zastosowaniu zaawansowanych technologii, terminale umożliwiają szybką i bezproblemową obsługę pacjentów. W niniejsz...
Zdaniem specjalistów z Oral Health Foundation rosnące koszty życia w Wielkiej Brytanii, będące skutkiem pandemii COVID-19 oraz sytuacji politycznej po napaści Rosji na Ukrainę, przekładają się na pogorszenie stanu zdrowia jamy ustnej obywateli. Odczu...