Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia

Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być dla człowieka śmiertelnie groźny.

O doniesieniach brytyjskich naukowców w sprawie szkodliwości węglowodanów na zdrowie jamy ustnej informowaliśmy w artykule -> https://dentonet.pl/weglowodanow-diecie-zdrowsze-zeby/.

Tymczasem badania prof. Macieja Banacha z Uniwersytetu Łódzkiego wykazały, że długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (powyżej 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życie. – Wykorzystaliśmy dane zgromadzone w latach 1999-2010 w ramach prowadzonego w USA badania National Health and Nutrition Examination Survey – powiedział PAP prof. Banach. Tymi obserwacjami przez ponad 6 lat objęto prawie 25 tys. osób.

Analiza danych NHNES wykazała, że długotrwała tego typu dieta zwiększa o 32% śmiertelność całkowitą (z różnych przyczyn). W przypadku nowotworów ryzyko zgonu jest o 36% większe, a zagrożenie śmiercią na skutek chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru mózgu, wzrasta o 50%.

Potwierdza to również przeprowadzona przez prof. Banacha i jego współpracowników metaanaliza siedmiu innych badań w różnych krajach, którymi objęto prawie 450 tys. osób. Z tych obserwacji wynika, że długotrwała dieta niskowęglowodanowa o 15% zwiększa ryzyko zgonów ogółem, śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych jest o 13% większa, a na skutek chorób nowotworowych – o 8%.

Prof. Banach przyznaje, że dieta niskowęglowodanowa pomaga zmniejszyć masę ciała. – Pozwala ona również obniżyć poziom cukru i lipidów we krwi, zmniejsza otłuszczenie wątroby. Nie może jednak być stosowana dłużej niż przez 6-12 miesięcy. Po tym okresie, powyżej jednego roku, może okazać się szkodliwa – ostrzega.

Profesor zwraca uwagę, że niekorzystne dla zdrowia są wszelkiego rodzaju diety restrykcyjne, polegające na eliminacji określonych składników pokarmowych. Dodaje, że nadmiar pewnych składników też nie jest dobry, podobnie jak szkodliwy może być nadmierny wysiłek fizyczny. – Najlepsza jest dieta zbilansowana, w której niczego nie brakuje i niczego nie ma w nadmiarze – mówi.

Prof. Banach wraz ze swym zespołem w drugim badaniu wykazał, że korzystne dla zdrowia są produkty mleczne. W sposób istotny zmniejszają one ryzyko zgonu ogółem oraz z powodu udaru mózgu. Wykazał też, że korzystne jest spożywanie sera i jogurtów.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

Oprac. AF na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/zdrowie

Fot. silviarita, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

choroba Alzheimera - Dentonet.pl
Choroby przyzębia to większe ryzyko choroby Alzheimera Lekarz

Eksperci przypominają, by dbać o higienę jamy ustnej. Według najnowszych badań, schorzenia zapalne przyzębia mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu i zawału serca, jak również choroby Alzheimera – przekonywali specjaliści na poniedziałkowej konferencji w ...

leczenie stomatologiczne dzieci - Dentonet.pl
Choroby jamy ustnej u dzieci a ryzyko miażdżycy w wieku dorosłym Lekarz

Po 27 latach badań fińscy naukowcy stwierdzili, że próchnica oraz choroby przyzębia, do których dochodzi w dzieciństwie, znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy w wieku dorosłym. Wyniki badania opublikowano niedawno w „JAMA Network Open”.Jak...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Dentonet - choroby przyzębia
Chore dziąsła zwiększają ryzyko przewlekłych schorzeń nerek Lekarz

Według badaczy z Uniwersytetu w Birmingham, choroby przyzębia z parodontozą na czele zwiększają ryzyko pojawienia się u pacjentów przewlekłych schorzeń nerek. Dodatkowo, choroby przyzębia przyczyniają się do wyższej śmiertelności wśród pacjentów ze s...

podatek cukrowy - Dentonet.pl
Minister zdrowia potwierdza: trwają rozmowy o podatku cukrowym Lekarz

Minister zdrowia Łukasz Szumowski potwierdził, że w rozmowach prowadzonych przez resort zdrowia z ministrem finansów poruszana jest możliwość wprowadzenia w Polsce tzw. podatku cukrowego.O taką możliwość zapytali ministra Szumowskiego dziennikarze Po...

jogurty
Leeds University: jogurty "bio" i "organiczne" słodsze niż cola Asysta

Jak wynika z badań opublikowanych przez czasopismo "BMJ Open", nawet jogurty określane nazwami "bio" czy "organiczne" zawierają więcej cukru niż napoje typu cola.Badania dotyczące zawartości cukru w jogurtach przeprowadzili naukowcy z Leeds Universit...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres