Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia

Publikacja:
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia

Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być dla człowieka śmiertelnie groźny.

O doniesieniach brytyjskich naukowców w sprawie szkodliwości węglowodanów na zdrowie jamy ustnej informowaliśmy w artykule -> https://dentonet.pl/weglowodanow-diecie-zdrowsze-zeby/.

Tymczasem badania prof. Macieja Banacha z Uniwersytetu Łódzkiego wykazały, że długotrwała dieta z niską i bardzo niską zawartością węglowodanów (poniżej 215 g na dobę) stosowana przez długi czas (powyżej 6 lat) jest niekorzystna dla zdrowia i skraca życie. – Wykorzystaliśmy dane zgromadzone w latach 1999-2010 w ramach prowadzonego w USA badania National Health and Nutrition Examination Survey – powiedział PAP prof. Banach. Tymi obserwacjami przez ponad 6 lat objęto prawie 25 tys. osób.

Analiza danych NHNES wykazała, że długotrwała tego typu dieta zwiększa o 32% śmiertelność całkowitą (z różnych przyczyn). W przypadku nowotworów ryzyko zgonu jest o 36% większe, a zagrożenie śmiercią na skutek chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału i udaru mózgu, wzrasta o 50%.

Potwierdza to również przeprowadzona przez prof. Banacha i jego współpracowników metaanaliza siedmiu innych badań w różnych krajach, którymi objęto prawie 450 tys. osób. Z tych obserwacji wynika, że długotrwała dieta niskowęglowodanowa o 15% zwiększa ryzyko zgonów ogółem, śmiertelność z powodu chorób sercowo-naczyniowych jest o 13% większa, a na skutek chorób nowotworowych – o 8%.

Prof. Banach przyznaje, że dieta niskowęglowodanowa pomaga zmniejszyć masę ciała. – Pozwala ona również obniżyć poziom cukru i lipidów we krwi, zmniejsza otłuszczenie wątroby. Nie może jednak być stosowana dłużej niż przez 6-12 miesięcy. Po tym okresie, powyżej jednego roku, może okazać się szkodliwa – ostrzega.

Profesor zwraca uwagę, że niekorzystne dla zdrowia są wszelkiego rodzaju diety restrykcyjne, polegające na eliminacji określonych składników pokarmowych. Dodaje, że nadmiar pewnych składników też nie jest dobry, podobnie jak szkodliwy może być nadmierny wysiłek fizyczny. – Najlepsza jest dieta zbilansowana, w której niczego nie brakuje i niczego nie ma w nadmiarze – mówi.

Prof. Banach wraz ze swym zespołem w drugim badaniu wykazał, że korzystne dla zdrowia są produkty mleczne. W sposób istotny zmniejszają one ryzyko zgonu ogółem oraz z powodu udaru mózgu. Wykazał też, że korzystne jest spożywanie sera i jogurtów.

Naukowcy z Uniwersytetu Tsurumi w japońskiej Jokohamie zaprezentowali efekty badań, w których potwierdzili pozytywny wpływ jogurtów na zęby.

Oprac. AF na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/zdrowie

Fot. silviarita, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

koronawirus - Dentonet.pl
Wariant brazylijski SARS-CoV-2 groźny dla ozdrowieńców Lekarz

Jak wynika z wstępnych badań przeprowadzonych w Sao Paulo, ozdrowieńcy są mniej odporni na wariant brazylijski koronawirusa. Specjaliści oceniają, że w razie zetknięcia się z wariantem brazylijskim ponownie zakażonych może zostać 25-60 na 100 ozdrowi...

koronawirus - Dentonet.pl
COVID-19 niezwykle groźny dla pacjentów chorych na płuca Asysta

Osoby z problemami układu oddechowego – w tym chorzy na idiopatyczne włóknienie płuc (IPF) oraz przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) – mają często przewlekłe objawy, np. kaszel i duszności, charakterystyczne też dla COVID-19. Dlatego też muszą...

lekarz
Niedobór talentów w branży medycznej - w Polsce brakuje specjalistów Lekarz

Pediatrzy, specjaliści chorób wewnętrznych i anestezjolodzy otwierają polską listę 10 specjalizacji lekarskich najtrudniejszych do pozyskania. O trudnościach w ich rekrutacji mówi co piąta placówka medyczna zapytana przez agencję rekrutacyjną Manpowe...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier - Dentonet.pl
Cukier powinien być zakazany? "Nie jest nam potrzebny w diecie" Asysta

Cukier w diecie nie jest nam potrzebny, sprzyja jedynie otyłości, powinien być nawet zakazany. Aby zmniejszyć jego spożycia, należy go opodatkować, bardziej nawet niż alkohol – twierdzi diabetolog prof. Leszek Czupryniak z Warszawskiego Uniwersytetu ...

ryby
Czy ryby w diecie chronią przed chorobą dziąseł? Lekarz

W naszej diecie jednoznacznie polecane jest spożywanie ryb: dostarczają one m.in. witamin A, B, D i E, składników mineralnych (takich jak magnez, żelazo, wapń, potas, selen, jod, fluor) oraz cennych kwasów omega-3. Ich wpływ dotyczy również zdrowia j...

cukier - Dentonet.pl
Jak zdrowo stosować cukier w diecie? Porady dietetyków Asysta

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Wiadomo, że jego nadmiar powoduje nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Warto jednak pamiętać, że produkty zawierające cukier mogą być elementem zdrowej i zbilansowanej diety po...

mleko
Za mało witaminy D i wapnia w diecie polskich przedszkolaków Lekarz

Dieta polskich przedszkolaków jest uboga w wapń i witaminę D – wynika z ogólnopolskiego badania nad zawartością wapnia i witaminy D w dietach dzieci w wieku 4 lat. Eksperci podkreślają, że są to składniki kluczowe dla prawidłowego rozwoju zębów, kośc...

słodycze - Dentonet.pl
Wielka Brytania: walka z cukrem w diecie dzieci Lekarz

Action on Sugar, Action on Salt oraz 47 innych brytyjskich organizacji propagujących zdrowy tryb życia wzywa premiera Borisa Johnsona do wdrożenia wszystkich zaległych zaleceń w rządowym planie walki z otyłością u dzieci. Nie bez znaczenia jest także...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

weglowodany
Mniej węglowodanów w diecie - dużo zdrowsze zęby Asysta

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Newcastle University, mniejsza ilość węglowodanów w diecie przekłada się na wyższy poziom zdrowia jamy ustnej. Naukowcy przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych z zakresu dietetyki, w których...

testosteron
Czym grozi mężczyźnie niedobór testosteronu? Pacjent

Testosteron, czyli męski hormon płciowy, jest niezbędny do zachowania sprawności seksualnej. Jego obecność w organizmie decyduje także o obecności ważnych męskich cech płciowych, takich jak niski ton głosu, szerokie barki i klatka piersiowa, zarost i...