Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Co powoduje ból?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Co powoduje ból?

Co powoduje ból?

Czerwoną papryczkę chili znamy z naszej kuchni jako bardzo ostrą przyprawę. Ta ostrość smaku to efekt działania zawartej w niej kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, który podrażnia komórki kubeczków smakowych oraz błony śluzowej, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.
 

Jak podaje Wikipedia, kapsaicyna została po raz pierwszy wyodrębniona i zbadana w 1846 roku przez amerykańskiego chemika L. T. Thresha. Według  HealthDay nasz organizm w miejscach bólu produkuje substancję bardzo podobną do kapsaicyny. Związek ten jest w stanie aktywizować receptory komórek zwane TRPV1 (transient potential vanilloid 1) odpowiedzialne za odczuwanie bólu.
 

Jak odkryli naukowcy z University of Texas Health Science Center pracujący pod kierunkiem doktora Kenetha Hargreavesa, zahamowanie wytwarzania tej substancji, która są utlenione kwasy tłuszczowe zwane OLAM – (oxidized linoleic acid metabolite) uśmierza przewlekły ból. Zdaniem doktora Hargreavesa, dzięki jego odkryciu możliwe będzie w przyszłości leczenie silnego, przewlekłego bólu – związanego na przykład z ostrymi stanami zapalnymi, nowotworami czy schorzeniami stawów. Co ważne, naukowiec twierdzi, że nowy środek przeciwbólowy nie będzie powodował uzależnień.
 

Od tego ważnego odkrycia do wyprodukowania specyfiku blokującego OLAMY'y zapewne minie sporo czasu, tak więc jeszcze wstrzymajmy się z wyrzuceniem do kosza opakowań lidokainy czy artekainy.

 

 

na podstawie HealthDay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Triklosan z pasty do zębów powoduje antybiotykooporność? Asysta

Triklosan – powszechnie stosowany składnik past do zębów oraz środków do mycia rąk – może przyczyniać się do rozwoju oporności na antybiotyki. Do takich wniosków doszli badacze z University of Queensland, którzy poinformowali o nich na łamach czasopi...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres