Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Co powoduje ból?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Co powoduje ból?

Co powoduje ból?

Czerwoną papryczkę chili znamy z naszej kuchni jako bardzo ostrą przyprawę. Ta ostrość smaku to efekt działania zawartej w niej kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, który podrażnia komórki kubeczków smakowych oraz błony śluzowej, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej.
 

Jak podaje Wikipedia, kapsaicyna została po raz pierwszy wyodrębniona i zbadana w 1846 roku przez amerykańskiego chemika L. T. Thresha. Według  HealthDay nasz organizm w miejscach bólu produkuje substancję bardzo podobną do kapsaicyny. Związek ten jest w stanie aktywizować receptory komórek zwane TRPV1 (transient potential vanilloid 1) odpowiedzialne za odczuwanie bólu.
 

Jak odkryli naukowcy z University of Texas Health Science Center pracujący pod kierunkiem doktora Kenetha Hargreavesa, zahamowanie wytwarzania tej substancji, która są utlenione kwasy tłuszczowe zwane OLAM – (oxidized linoleic acid metabolite) uśmierza przewlekły ból. Zdaniem doktora Hargreavesa, dzięki jego odkryciu możliwe będzie w przyszłości leczenie silnego, przewlekłego bólu – związanego na przykład z ostrymi stanami zapalnymi, nowotworami czy schorzeniami stawów. Co ważne, naukowiec twierdzi, że nowy środek przeciwbólowy nie będzie powodował uzależnień.
 

Od tego ważnego odkrycia do wyprodukowania specyfiku blokującego OLAMY'y zapewne minie sporo czasu, tak więc jeszcze wstrzymajmy się z wyrzuceniem do kosza opakowań lidokainy czy artekainy.

 

 

na podstawie HealthDay.com

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zlotezeby.jpg
Powrót złotych zębów? Lekarz

Naukowcy z katowickiego Uniwersytetu Śląskiego prowadzą prace nad wykorzystywaniem nanoporowatego złota do pokrywania implantów stomatologicznych. Substancja ma minimalizować ryzyko pojawiania ......

science-1029385_960_720.jpg
Bakteriobójczy ząb 3D Lekarz

Naukowcy z uniwersytetu w Groningen w Holandii opracowali sztuczny ząb, który ma właściwości niszczenia drobnoustrojów już na poziomie molekularnym – poinformował prestiżowy magazy......

zdrowa_dieta_4.jpg
Przewlekłe zapalenie przyzębia a nieprawidłowa dieta Pacjent

Zdaniem naukowców, dieta uboga w składniki odżywcze może zwiększyć ryzyko przewlekłego zapalenia przyzębia, a także utrudniać leczenie tej choroby. Do takich wniosków skłaniają wyniki ba......

ROZWIŃ WIĘCEJ
exam2.jpg
Krytyczna ocena lekarzy Lekarz

Tylko 33 procent lekarzy słucha pacjentów i pozwala zadawać pytania. Tak surowo oceniają lekarzy pacjenci. Nie wiadomo jednak jaki jest tu procent dentystów. Chociaż z racji wykonywanego......

wypalenie_zawodowe.jpg
Czy asystentki stomatologiczne są zestresowane? Asysta

Stres w miejscu pracy to codzienność. Jak pokazują badania to problem dotyczący ogółu Europy. Ponad 90% ankietowanych podaje, że doświadcza stresu w miejscu pracy, a ponad dwie piąte zatrudnion......

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres