Co powinieneś jeść, by mieć „mocne zęby”
Co powinieneś jeść, by mieć „mocne zęby”
Każdy z nas chciałby pochwalić się mocnymi, białymi zębami oraz olśniewać uśmiechem. Codzienne szczotkowanie zębów, używanie nici dentystycznej czy płukanek antyseptycznych, a także regularne wizyty u stomatologa co 6 miesięcy niewątpliwie przybliżają Cię do tego celu. Jednak wielu pacjentów stosuje odpowiednią higienę jamy ustnej oraz regularnie odwiedza gabinet stomatologiczny, a mimo to doświadcza problemów tzw. „słabych zębów”. Wszystko dlatego, że o tym, czy Twoje zęby będą zdrowe, decyduje nie tylko higiena, ale także odpowiednia dieta. Oto kilka porad, co jeść, by mieć „mocne zęby” i cieszyć się zdrowiem jamy ustnej.
Produkty mleczne – jogurty, kefiry, maślanki, mleko to niezastąpione źródło wapnia, czyli podstawowego budulca kości, także jeśli chodzi o zęby. Jeśli masz alergię na produkty mleczne, spożywaj orzechy – one również zawierają dużo wapnia. Jogurty naturalne wpływają także pozytywnie na florę bakteryjną jamy ustnej, co zapobiega chorobom dziąseł.
Ryby – to bogactwo wapnia oraz białka. W rybach znajduje się również dużo witaminy D, istotnej dla przyswajania wapnia i fosforu. Witamina D także odgrywa kluczową rolę w zdrowiu jamy ustnej.
Brokuły – są źródłem koenzymu Q10, który zwiększa odporność organizmu i chroni dziąsła przed drobnoustrojami wywołującymi paradontozę. Warzywo zapobiega też odsłanianiu szyjek zębowych.
Żółty ser – znajdzie się w nim bardzo dużo witaminy A, która jest potrzebna naszemu organizmowi, by wzmocnić dziąsła i utrzymać je w dobrym stanie. Witamina działa także bakteriobójczo i znakomicie zapobiega próchnicy.
Marchew – to także źródło bakteriobójczej witaminy A, wzmacniającej dziąsła i zapobiegającej próchnicy. Marchewka to najbardziej naturalny sposób na usunięcie mało estetycznego nalotu z zębów.
Woda – picie wody pomaga w usunięciu resztek pokarmów z jamy ustnej. Woda zawierająca wapń oraz fluor dodatkowo będzie dbała o nasze zęby.
KL
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jeżeli decydujesz się przeczytać ten tekst, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zmagasz się z problemami związanymi z efektywnym przywództwem. Jak je pokonywać i osiągnąć sukces w stawaniu się dobrym szefem, który zarządza zgranym, świadomym i odpow...
O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...
Można mieć wiele wątpliwości, czy jest to na pewno dobry sposób na zaistnienie w świadomości opinii publicznej, ale lekarz stomatolog praktykujący na Florydzie zamierza wkrótce pobić jeden z bardziej absurdalnych, a przy tym na pewno nie polecanych r...
Wokół picia herbaty i jej pozytywnego oraz negatywnego wpływu na zęby przez lata narosło wiele mitów. Czy herbata powoduje przebarwienia szkliwa? A może jest wręcz odwrotnie i wspiera proces wybielania? Jaką herbatę możemy pić bez obaw, a jakiej lepi...
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie. Badania krwi u ucze...
W Polsce niewielu lekarzy dentystów posiada specjalizację z zakresu periodontologii. Tymczasem trzeba pamiętać, że współczesna stomatologia to nie tylko zęby, ale też dziąsła czy tkanki miękkie jamy ustnej. – Zwracajmy na to uwagę. Działajmy przede w...
Zęby stożkowate to anatomiczna nieprawidłowość kształtu zębów, które przyjmują charakterystyczną stożkowatą postać – są spiczaste, od dziąsła mocno zwężają się w stronę korony. Najczęściej występują one u pacjentów z hipodoncją oraz niektórymi zespoł...
„Dziennik Gazeta Prawna” donosi, że Narodowy Fundusz Zdrowia planuje, w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia, rezygnację ze stosowania amalgamatu dentystycznego u pacjentów leczonych w praktykach, które mają podpisaną umowę na świadczenie usług dla N...
- Zespół przedłużających się objawów, dotykający osób, które przeszły infekcję wirusem SARS-CoV-2, może dotyczyć nawet niemal połowy wszystkich zakażonych - poinformowała w komunikacie prasowym Fundacja na rzecz Nauki Polskiej. - Nadal jednak brak od...
Jak poinformowano na łamach pisma "Advanced Materials Interfaces", warstwa grafenu umieszczona na powierzchni implantów zębowych zapobiega rozwojowi bakterii i wywoływanym przez nie infekcjom. Grafen to płaska struktura złożona z atomów węgla, połąc...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...