Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Co nowego w sprawie cukru?

Publikacja:
Co nowego w sprawie cukru?

Co nowego w sprawie cukru?

Zdawać by się mogło, że o szkodliwym wpływie cukru na nasze uzębienie wiemy już wszystko. Jednakże stomatolodzy zrzeszeni w Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy (Alliance for a Cavity-Free Future – ACFF) uznali, że nowe wytyczne WHO w tej kwestii do duży krok w kierunku walki z próchnicą.

W Rzymie odbyło się spotkanie, gdzie Europejski Oddział ACFF przedstawił skuteczne sposoby na to, by lepiej zadbać o zęby – jako reakcję na wytyczne WHO, które zalecają, by dzienne spożycie cukru w naszej diecie nie przekraczało 10% dziennego zapotrzebowania. Stosowanie tych zaleceń – znacznie obniża ryzyko występowania próchnicy.

Prof. Nigel Pitts (współprzewodniczący Europejskiego Oddziału ACFF i dyrektor Dental Innovation and Translation Centre (ITC) w Instytucie Stomatologii na Uniwersytecie King’s College w Londynie) zaznaczył, że nowe wytyczne WHO to ważne posunięcie, by osłabić ogromny wpływ, jaki cukier ma na powstawanie próchnicy. Jednocześnie profesor zaznaczył, że nie można zapominać także o stosowaniu fluoru i usuwaniu kamienia nazębnego, które są niezbędne w codziennej profilaktyce.

Dziennie nie należy przekraczać dawki 50 g cukru dziennie. Odpowiada to:
– 6 kubom herbaty, które zawierają po dwie łyżeczki cukru
– małej porcji płatków kukurydzianych
– 2 małym puszkom mrożonej herbaty (po 330 ml)
– 2 proteinowym batonikiom.

Źródło:

Gazeta Lekarska
 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

cukier - Dentonet.pl
Apele PTS w sprawie spożycia cukru. "Próchnica pomijana" Lekarz

W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...

pierniczki
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier w żywności - Dentonet.pl
GUS: statystyczny Polak zjada aż 44 kilogramy cukru rocznie Asysta

W ostatnim roku ceny cukru były niskie, co przełożyło się na wzrost jego spożycia w Polsce. W pierwszym półroczu 2018 r. po raz pierwszy od wielu lat wzrosła konsumpcja cukru nieprzetworzonego. Rośnie także spożycie produktów o dużej zawartości cukru...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Kolejni eksperci apelują o wprowadzenie podatku od cukru Lekarz

Szeroka edukacja na temat zdrowego żywienia, rozbudowa systemu opieki nad dzieckiem otyłym w ramach świadczeń NFZ, podatek od cukru – to rozwiązania postulowane przez specjalistów leczących w Polsce otyłość dziecięcą.Kilka dni temu w Katowicach odbył...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

podatek od cukru - Dentonet.pl
Znana wysokość podatku od cukru, rada ministrów rozpatrzyła projekt Lekarz

Jak ustalił PAP, znana jest proponowana wysokość tzw. podatku cukrowego. Ma on wynosić 70 lub 80 gr od butelki słodzonego napoju.Według informacji Polskiej Agencji Prasowej komitet społeczny rady ministrów rozpatrzył już projekt ustawy o zmianie niek...

cukier - Dentonet.pl
Rośnie spożycie cukru w Polsce - to przyczyna otyłości i cukrzycy Lekarz

W ostatnim dziesięcioleciu znacząco wzrosło spożycie cukru. Przeciętny Polak je o prawie 11,8 kg więcej cukru przetworzonego rocznie niż 10 lat temu. Takie wnioski wypływają z raportu "Cukier, otyłość – konsekwencje", przygotowanego przez analityków ...

robert anderson OaaKSThpiI0 unsplash
Niemowlęta i małe dzieci jedzą zbyt dużo cukru dodanego Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

uśmiech
Mniej cukru – więcej uśmiechu. PTS zaprasza na debatę we Wrocławiu Lekarz

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne oraz Dolnośląska Izba Lekarska zapraszają na debatę „Mniej cukru – więcej uśmiechu”. Odbędzie się ona 16 marca we Wrocławiu, w ramach obchodów Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej 2019 oraz kampanii „Polska mówi #aa...