Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów

Co barwi zęby – czy wiesz, co jesz? Poradnik dla pacjentów

Śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu osób. Niestety, zęby – mimo regularnego szczotkowania, a nawet profesjonalnego wybielania w gabinetach stomatologicznych – są narażone na nieustanne przebarwienia. Produkty barwiące zęby znajdują się bowiem w naszej codziennej diecie. Co barwi zęby? Sprawdzamy!

Większość z nas doskonale wie, jakie produkty spożywcze sprzyjają zdrowiu i urodzie zębów. Są to przede wszystkim mleko i jego przetwory, niektóre warzywa (marchewka, brokuł, papryka) oraz owoce (jabłka, truskawki). Równie cenna jest wiedza na temat produktów, które mogą wpływać na przebarwienia szkliwa. Co barwi zęby? Sprawdź na naszej liście!

  1. Co barwi zęby – herbata

Picie dużej ilości herbaty – zwłaszcza czarnej – niekorzystnie wpływa na kolor zębów. Wielu dentystów twierdzi nawet, że jest ona pod tym względem o wiele bardziej szkodliwa niż kawa. Z drugiej strony, czarna herbata doskonale pobudza, zielona – chroni przed nowotworami, a czerwona – przyspiesza przemianę materii, więc mimo wszystko warto je pić. Oczywiście z umiarem.

  1. Czerwone wino

Zawiera w sobie dużo kwasów owocowych, powodujących erozję szkliwa oraz intensywne, naturalne barwniki, które zmieniają jego kolor. Aby zneutralizować działanie tych dwóch składników, podczas popijania wina warto przegryzać żółty ser – jest on cennym źródłem wapnia, a dodatkowo stymuluje produkcję śliny.

  1. Owoce leśne

Jagody, jeżyny, czarne porzeczki, wiśnie oraz maliny – podobnie jak ciemne winogrona – to również produkty barwiące zęby. Mają one w swoim składzie silne naturalne barwniki, które mogą powodować zmianę koloru szkliwa. Co ważne, bezpośrednio po ich zjedzeniu nie wolno myć zębów. Zwłaszcza porzeczki zawierają w sobie kwasy owocowe, które zmiękczają szkliwo, więc umycie zębów zaraz po degustacji mogłoby dodatkowo je uszkodzić.

  1. Słodycze

Farbujące język lizaki, cukierki, żelki czy gumy – szczególnie dzieci są fanami tego typu „kolorowych” słodkości. Warto jednak pamiętać, że skoro farbują one język, to nie pozostają bez wpływu na odcień zębów. I choć zazwyczaj przebarwienia te da się usunąć szczoteczką, to zbyt częste spożywanie słodyczy może skończyć się bolesnymi ubytkami i próchnicą.

  1. Sosy i przyprawy

Sos pomidorowy i sojowy, czerwona sproszkowana papryka, curry, kurkuma – wszystkie te produkty spożywcze mogą zmieniać kolor zębów. Większość z nich jest jednak bardzo zdrowa (pomidory to niecenione źródło likopenu, papryka ma mnóstwo witaminy C, a curry przyspiesza metabolizm), więc nie trzeba z nich zupełnie rezygnować. Aby uniknąć niezręcznych niespodzianek, wystarczy podczas posiłku dyskretnie popijać wodę niegazowaną.

  1. Słodzone napoje

W tym przypadku nie ma żadnych okoliczności łagodzących: kolorowe napoje gazowane zawierają mnóstwo cukru, związków kwasowych, konserwantów, sztucznych barwników oraz pustych kalorii. To połączenie jest zabójcze zarówno dla naszych zębów (kwasy osłabiają szkliwo, przez co jest bardziej podatne na działanie barwników), jak i figury. Szklanka tego typu napoju może zawierać w sobie nawet 10 łyżeczek cukru!

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

AF

Fot. Unsplash, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

szkliwo - Dentonet.pl
Chińscy naukowcy opracowali żel remineralizujący szkliwo Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowali specjalny żel zawierający skupiska wapnia i fosforanów, który pozwala w naturalny sposób regenerować szkliwo.Grupa badaczy z Uniwersytetu Zhejiang i Uniwersytetu Xiamen opracowała inno...

erozja szkliwa
Erozja szkliwa – co trzeba wiedzieć? Poradnik dla pacjentów Pacjent

Erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zębów na skutek długotrwałego działania kwasów, dostarczanych poprzez pożywienie lub będących rezultatem choroby. Powstałe w ten sposób ubytki są płaskie, o zaokrąglonych brzegach, a najczęściej ...

Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek – uwaga na zęby i nadmiar kilogramów! Pacjent

Dziś Tłusty Czwartek i zgodnie z tradycją – dla zapewnienia sobie szczęścia oraz pomyślności – należy zjeść co najmniej jednego pączka. Jeżeli faktycznie skończy się tylko na jednym słodkim przysmaku, nie stanie się nic strasznego, ale pączki jedzone...

ROZWIŃ WIĘCEJ
kwaśne napoje - Dentonet.pl
McGill University: kwaśne napoje niekorzystnie wpływają na szkliwo Asysta

Naukowcy z McGill University w Kanadzie kolejnym badaniem potwierdzili, że kwaśne napoje – w tym soki owocowe – niekorzystnie wpływają na stan szkliwa, a ich spożywanie może być jedną z przyczyn kwasowej erozji szkliwa.W badaniu podkreślono, że niewi...

herbatki owocowe - Dentonet.pl
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo Asysta

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.Według naukowców z King's College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie zna...

bojkot Coca-Coli
Public Health England wzywa do bojkotu trasy Coca-Coli Lekarz

Brytyjska organizacja Public Health England wezwała do bojkotu słynnej świątecznej trasy ciężarówek Coca-Coli. Zdaniem przedstawicieli instytucji, ciężarówki zawitają do miast, gdzie duży odsetek dzieci boryka się z otyłością i próchnicą.Coroczna tra...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres