Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Publikacja:
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z George Institute for Global Health, zdecydowana większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie sztucznie dodawany cukier. Badacze przeanalizowali skład ponad 34 tys. produktów – zarówno podstawowych, takich jak chleb, mleko czy sery, jak również półproduktów i żywności zapakowanej. Okazało się, że ponad 70% jest sztucznie dosładzanych.

Po zapoznaniu się z wynikami badania Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby na opakowaniach swoich produktów umieszczali rzetelne informacje dotyczące ilości dodanego cukru. Nie można go bowiem stawiać na równi z cukrem naturalnie występującym w wielu produktach, zwłaszcza owocowych i warzywnych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozwoli to konsumentom podejmować bardziej świadome decyzje zakupowe, a jednocześnie może przyczynić się do spadku zachorowań na takie schorzenia, jak próchnica, cukrzyca czy otyłość. – Co roku w Australii z powodu chorób jamy ustnej hospitalizowanych jest 24 tys. dzieci. Próchnicę zębów mlecznych notuje się u ponad połowy australijskich 6-latków, a próchnicę zębów stałych – u 50% 12-latków – powiedział dr Hugo Sachs, prezes Australian Dental Association.

Dodatkowe informacje na opakowaniach żywności mogą być jednak również bardzo przydatne dla osób dorosłych. Jak wykazał raport opracowany przez fundację Choice, dorośli dzięki rzetelnemu oznakowaniu produktów spożywczych mogliby uniknąć spożywania nawet… 26 łyżeczek cukru dziennie.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia jak np. jabłko upieczone czy też wyciśnięte. Tam ten cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej? O tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. Hans, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

smieciowe jedzenie
UK: należy podwyższyć podatek od żywności śmieciowej Lekarz

Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

slodycze
Im mniej snu u nastolatków, tym więcej jedzonego cukru Asysta

Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...

ROZWIŃ WIĘCEJ
slodycze
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu.  W P...

sorbitol
Sorbitol – popularny zamiennik cukru – nie zawsze zdrowy Asysta

Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...

udostepnianie danych
Obywatele UE nie chcą udostępniać danych medycznych Lekarz

Jak wynika z ankiety przeprowadzonej przez Europejską Organizację Konsumentów, wielu mieszkańców państw Unii Europejskiej jest co najmniej sceptycznych w kwestii udostępniania swoich danych medycznych. Obywatele UE są bardziej ostrożni w dawaniu wglą...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...

slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

cukier
„Zdrowe śniadanie” dla niemowląt – 4 łyżeczki cukru Asysta

Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...