Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z George Institute for Global Health, zdecydowana większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie sztucznie dodawany cukier. Badacze przeanalizowali skład ponad 34 tys. produktów – zarówno podstawowych, takich jak chleb, mleko czy sery, jak również półproduktów i żywności zapakowanej. Okazało się, że ponad 70% jest sztucznie dosładzanych.

Po zapoznaniu się z wynikami badania Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby na opakowaniach swoich produktów umieszczali rzetelne informacje dotyczące ilości dodanego cukru. Nie można go bowiem stawiać na równi z cukrem naturalnie występującym w wielu produktach, zwłaszcza owocowych i warzywnych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozwoli to konsumentom podejmować bardziej świadome decyzje zakupowe, a jednocześnie może przyczynić się do spadku zachorowań na takie schorzenia, jak próchnica, cukrzyca czy otyłość. – Co roku w Australii z powodu chorób jamy ustnej hospitalizowanych jest 24 tys. dzieci. Próchnicę zębów mlecznych notuje się u ponad połowy australijskich 6-latków, a próchnicę zębów stałych – u 50% 12-latków – powiedział dr Hugo Sachs, prezes Australian Dental Association.

Dodatkowe informacje na opakowaniach żywności mogą być jednak również bardzo przydatne dla osób dorosłych. Jak wykazał raport opracowany przez fundację Choice, dorośli dzięki rzetelnemu oznakowaniu produktów spożywczych mogliby uniknąć spożywania nawet… 26 łyżeczek cukru dziennie.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia jak np. jabłko upieczone czy też wyciśnięte. Tam ten cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej? O tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. Hans, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

owoce - Dentonet.pl
Owoce zamiast słodyczy dla zdrowia zębów - tak, ale z umiarem! Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

cukier w żywności - Dentonet.pl
Gdzie kryje się cukier w żywności? Dietetycy radzą konsumentom Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

złe nawyki żywieniowe
Złe nawyki żywieniowe jedną z przyczyn próchnicy u dzieci Asysta

Ministerstwo zdrowia szacuje, że ponad 50% polskich dzieci w wieku 3 lat oraz 85% 6-latków ma zmiany próchnicowe w jamie ustnej. Liczba dzieci z chorymi zębami zwiększa się wraz z wiekiem. Statystyczny 12-latek ma co najmniej 3 chore zęby. Przyczyną ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
mycie zębów - Dentonet.pl
1 listopada w USA - Dzień Mycia Zębów Asysta

W Polsce 1 listopada to nostalgiczny dzień Wszystkich Świętych. Tymczasem w Stanach Zjednoczonych obchodzi się wówczas Narodowy Dzień Mycia Zębów. Data tego wydarzenia – wbrew pozorom – wcale nie jest przypadkowa.Narodowy Dzień Mycia Zębów został wpr...

cukier - Dentonet.pl
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

słodkie napoje - Dentonet.pl
Wysokie spożycie słodkich napojów wśród dzieci w Australii Lekarz

Według badań naukowców z University of Sydney, co siódme australijskie dziecko pije więcej niż dwie filiżanki słodkich napojów dziennie. Tym samym, dzieci te są trzykrotnie bardziej narażone na problemy ze zdrowiem jamy ustnej.Australijscy naukowcy m...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres