Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Brak komentarzy | Publikacja:
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności

Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.

Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z George Institute for Global Health, zdecydowana większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie sztucznie dodawany cukier. Badacze przeanalizowali skład ponad 34 tys. produktów – zarówno podstawowych, takich jak chleb, mleko czy sery, jak również półproduktów i żywności zapakowanej. Okazało się, że ponad 70% jest sztucznie dosładzanych.

Po zapoznaniu się z wynikami badania Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby na opakowaniach swoich produktów umieszczali rzetelne informacje dotyczące ilości dodanego cukru. Nie można go bowiem stawiać na równi z cukrem naturalnie występującym w wielu produktach, zwłaszcza owocowych i warzywnych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozwoli to konsumentom podejmować bardziej świadome decyzje zakupowe, a jednocześnie może przyczynić się do spadku zachorowań na takie schorzenia, jak próchnica, cukrzyca czy otyłość. – Co roku w Australii z powodu chorób jamy ustnej hospitalizowanych jest 24 tys. dzieci. Próchnicę zębów mlecznych notuje się u ponad połowy australijskich 6-latków, a próchnicę zębów stałych – u 50% 12-latków – powiedział dr Hugo Sachs, prezes Australian Dental Association.

Dodatkowe informacje na opakowaniach żywności mogą być jednak również bardzo przydatne dla osób dorosłych. Jak wykazał raport opracowany przez fundację Choice, dorośli dzięki rzetelnemu oznakowaniu produktów spożywczych mogliby uniknąć spożywania nawet… 26 łyżeczek cukru dziennie.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia jak np. jabłko upieczone czy też wyciśnięte. Tam ten cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej? O tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. Hans, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

e-dokumentacja - Dentonet.pl
Lekarze dentyści nie chcą obowiązku elektronicznej dokumentacji Lekarz

Prezydium NRL zaapelowało do ministra zdrowia o uchylenie paragrafu 10a rozporządzenia w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, zgodnie z którym od 1 stycznia 2019 r. świadczeniodawca będzie obowiązany do prowadzenia...

NFZ
Lubuskie: dentyści nie chcą podpisywać umów z NFZ-em Lekarz

Jak informuje "Gazeta Lubuska", dentyści z regionu coraz rzadziej decydują się na podpisanie umowy z NFZ-em. W 2018 r. kontrakt z Funduszem zawarło 196 stomatologów z regionu, w 2019 r. – już tylko 188.W rozmowie z "Gazetą Lubuską" stomatolog dr Jace...

irlandzcy dentyści - Dentonet.pl
COVID-19: Irlandzcy dentyści chcą wskazówek od rządu Lekarz

Do redakcji „The Irish Times”, największego dziennika w kraju, dotarł list, w którym irlandzcy dentyści domagają się od rządu wskazówek w zakresie funkcjonowania gabinetów w obliczu pandemii COVID-19. Adresatką listu jest dr Dympna Kavanagh, główny d...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier w żywności - Dentonet.pl
Gdzie kryje się cukier w żywności? Dietetycy radzą konsumentom Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

współpraca z NFZ-em - Dentonet.pl
Gazeta Wyborcza: Dentyści nie chcą współpracować z NFZ-em Lekarz

Jak informuje „Gazeta Wyborcza”, coraz częściej konkursy na opiekę stomatologiczną nie wyłaniają świadczeniodawcy. Dentyści nie chcą współpracować z publicznym płatnikiem i stawiają na praktyki prywatne.Według danych „Gazety Wyborczej” jeszcze w 2010...

cukier - Dentonet.pl
Apele PTS w sprawie spożycia cukru. "Próchnica pomijana" Lekarz

W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...

Covid-19 - Dentonet.pl
Brytyjscy dentyści nie chcą używać masek typu FFP2 i FFP3 Lekarz

Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Brytyjskie Stowarzyszenie Stomatologii Prywatnej (BAPD), 4 na 5 dentystów nie toleruje noszenia masek typu FFP2 lub FFP3. Może to świadczyć o potrzebie wprowadzenia zmian w zakresie stosowania środków ochro...

jak leczyć osoby zakażone koronawirusem - Dentonet.pl
Dentyści chcą wiedzieć, w jakim trybie leczyć osoby zakażone Lekarz

Naukowe towarzystwa stomatologiczne wystosowały pismo do ministra zdrowia i prezesa GIS z zapytaniem o wyznaczenie standardów postępowania w sytuacji zagrożenia epidemicznego gabinetów stomatologicznych w Polsce. Pod pismem podpisał się prezes Stowa...

pierniczki
Dwudniowy atak cukru Pacjent

"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące ro......

cukier - Dentonet.pl
Polacy jedzą coraz więcej cukru, głównie ukrytego w żywności Asysta

Coraz więcej osób stara się unikać nadmiaru cukru w diecie poprzez ograniczenie słodzenia herbaty czy kawy. Mimo to spożywamy go ponad 6 kg więcej niż dekadę temu. Jak wskazuje raport ministerstwa zdrowia, za ten wzrost odpowiada cukier ukryty w różn...

cukier - Dentonet.pl
W Polsce rośnie spożycie cukru, więcej cukru jemy poza domem Asysta

W latach 2003-2018 średnie miesięczne spożycie cukru w Polsce wzrosło aż o 23% i w 2018 r. wynosiło średnio 3,88 kg, czyli 46,5 kg rocznie na jedną osobę. Co ciekawe, trend miesięcznego zużycia cukru w domu spadł o 45%. Niestety, więcej cukru jemy w ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Każdy komentarz zostanie poddany moderacji