Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności
Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.
Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z George Institute for Global Health, zdecydowana większość produktów spożywczych zawiera w swoim składzie sztucznie dodawany cukier. Badacze przeanalizowali skład ponad 34 tys. produktów – zarówno podstawowych, takich jak chleb, mleko czy sery, jak również półproduktów i żywności zapakowanej. Okazało się, że ponad 70% jest sztucznie dosładzanych.
Po zapoznaniu się z wynikami badania Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby na opakowaniach swoich produktów umieszczali rzetelne informacje dotyczące ilości dodanego cukru. Nie można go bowiem stawiać na równi z cukrem naturalnie występującym w wielu produktach, zwłaszcza owocowych i warzywnych, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pozwoli to konsumentom podejmować bardziej świadome decyzje zakupowe, a jednocześnie może przyczynić się do spadku zachorowań na takie schorzenia, jak próchnica, cukrzyca czy otyłość. – Co roku w Australii z powodu chorób jamy ustnej hospitalizowanych jest 24 tys. dzieci. Próchnicę zębów mlecznych notuje się u ponad połowy australijskich 6-latków, a próchnicę zębów stałych – u 50% 12-latków – powiedział dr Hugo Sachs, prezes Australian Dental Association.
Dodatkowe informacje na opakowaniach żywności mogą być jednak również bardzo przydatne dla osób dorosłych. Jak wykazał raport opracowany przez fundację Choice, dorośli dzięki rzetelnemu oznakowaniu produktów spożywczych mogliby uniknąć spożywania nawet… 26 łyżeczek cukru dziennie.
– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia jak np. jabłko upieczone czy też wyciśnięte. Tam ten cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej? O tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.
AF
Fot. Hans, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...
Jak wynika z ankiety przeprowadzonej przez Europejską Organizację Konsumentów, wielu mieszkańców państw Unii Europejskiej jest co najmniej sceptycznych w kwestii udostępniania swoich danych medycznych. Obywatele UE są bardziej ostrożni w dawaniu wglą...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...
Dostępność publicznego leczenia stomatologicznego wciąż spada. Z powodu bardzo niskich wycen dentyści nie chcą współpracować z NFZ-em – informuje portal PolitykaZdrowotna. W kwietniu br. NFZ poinformował, że dzięki prognozie wyższych wpływów środków...
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...