Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Jak bezpiecznie przetrwać upały? Zadbać o właściwą dietę!

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Jak bezpiecznie przetrwać upały? Zadbać o właściwą dietę!

Jak bezpiecznie przetrwać upały? Zadbać o właściwą dietę!

Panujące w ostatnich dniach upały mocno dają się we znaki. Co robić, by bezpiecznie je przetrwać, zarówno w domu, jak i w miejscu pracy? – W upały, poza wodą, sięgajmy po soki, owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Szczególnie cenne są sok pomidorowy i arbuz, bo uzupełnią m.in. potas, wapń, magnez i żelazo, które latem szybko tracimy – radzi dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu około 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro- i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej.

Jak podkreśla dr Katarzyna Stoś z Instytutu Żywności i Żywienia, podczas upałów bardzo istotne jest nawadnianie organizmu, ale nie możemy zapominać o produktach bogatych w substancje odżywcze, a szczególnie w mikro- i makroelementy. – Ma to szczególne znaczenie z uwagi na fakt, że w gorące dni jemy dużo mniej, tym samym dostarczamy do organizmu zdecydowanie mniej substancji odżywczych. Dlatego poza wodą, nie zapominajmy o innych produktach, sięgajmy m.in. po soki owocowe i warzywne, owoce i warzywa, produkty pełnoziarniste, które uzupełnią potas, sód, wapń, magnez, ale także błonnik, fosfor, mangan i żelazo. Substancje te wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, niektóre z nich pomagają zapobiec odwodnieniu – mówi dr Stoś.

Latem, kiedy panują wyższe temperatury, warto zjadać więcej warzyw i owoców niż 400 g, czyli minimum zalecane przez Światową Organizację Zdrowia. Można też sięgać po owoce i warzywa zdecydowanie częściej niż pięć razy dziennie. Szczególnie cenny w tym okresie będzie arbuz, który aż w 92% składa się z wody, a ma niską wartość energetyczną: około 30 kcal na 100 gramów. Dodatkowo zawiera potas, wapń, magnez, żelazo i sód. Podobny wpływ na organizm będą miały melon czy gruszka. Latem warto przestawić się na sałatki uzupełniane makaronem pełnoziarnistym lub kawałkiem mięsa bądź sera.

Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia mówią, że szklanka soku (200 ml) może zastąpić jedną z dziennych porcji warzyw lub owoców. Jednak w ciepłe dni po soki można sięgnąć zdecydowanie częściej. – Soki doskonale uzupełniają płyny w organizmie. Dodatkowo dostarczają one znaczące ilości substancji mineralnych – warto zwrócić uwagę na potas, szczególnie ważny w kontekście równowagi sodowo-potasowej jak również ogólnej równowagi elektrolitycznej w organizmie człowieka. Sok to produkt dostarczający organizmowi wody, a dodatkowo niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania substancji odżywczych oraz bioaktywnych, występujących w warzywach i owocach. To doskonała, letnia przekąska – mówi dr Stoś.

Źródłem praktycznie wszystkich cennych składników odżywczych jest sok pomidorowy. Znajdziemy w nim potas, magnez, fosfor, ale też witaminę C, witaminę B6, beta-karoten, witaminę E oraz witaminę K. Jest niezwykle bogaty w błonnik, dzięki czemu nie tylko dostarcza organizmowi płynów, ale też doskonale zaspokaja głód. Co ciekawe, likopen zawarty w soku pomidorowym, a poddany podczas przygotowania soku obróbce termicznej, jest lepiej przyswajalny dla człowieka niż ten pochodzący z surowych pomidorów. Szklanka, a nawet dwie, soku pomidorowego dziennie to pomogą w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego, nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

Oprac. AF na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/

Fot. congerdesign, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

warzywa
Dieta może chronić przed nowotworami - są na to dowody! Asysta

Warzywa krzyżowe np. brokuły, kalafior, ale też soja, kurkuma czy zielona herbata – to niektóre produkty zawierające substancje mogące zmniejszyć ryzyko powstawania nowotworów. Warto je włączyć do swojej diety, jako element profilaktyki zdrowotnej – ...

nabiał
Aplikacja żywieniowa "Zdrowy nabiał" Asysta

"Zdrowy nabiał" to przygotowana z inicjatywny Polskiej Izby Mleka aplikacja mobilna, której celem jest propagowanie spożycia nabiału jako niezbędnego elementu zdrowej, zbilansowanej diety. "Zdrowy nabiał" to darmowa aplikacja mobilna która umożliwia ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
5 porcji - Dentonet.pl
Kolejna odsłona kampanii "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniow...

w zdrowym ciele
W zdrowym ciele zdrowy duch - jak dbać o zdrowie? Asysta

W zdrowym ciele zdrowy duch? No pewnie! Ważne są zarówno aktywność fizyczna, jak i zdrowe odżywanie. Zdrowie fizyczne to lepsze samopoczucie na co dzień, a to z kolei przekłada się na pogodę ducha, odporność na stres, a nawet zapał i motywację do pra...

dieta na odporność - Dentonet.pl
Asystentko, zadbaj o odporność - zwłaszcza jesienią i zimą Asysta

Jesień i zima to czas zwiększonego ryzyka przeziębień i infekcji. W szczególny sposób narażeni są na to pracownicy służby zdrowia, w tym oczywiście asystentki stomatologiczne. By uniknąć choroby lub zminimalizować jej skutki, trzeba wcześniej zadbać ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres