Bez słomki ani rusz!
Bez słomki ani rusz!
Słodkie, kwaskowe i gazowane napoje stanowią zagrożenie dla zdrowia tkanek twardych zęba ze względu za zawartość cukrów, które sprzyjają rozwojowi bakterii w jamie ustnej, ale także ze względu na ryzyko wystąpienia erozji szkliwa. Erozja zębów to proces chemiczny, który nie jest związany z działaniem bakterii, którego wynikiem jest nieodwracalna, postępująca utrata twardych tkanek zęba. Uszkodzenie zębów następuje tu poprzez kontakt z kwasami.
Wśród przyczyn erozji zębów ważną rolę odgrywają czynniki dietetyczne. Częste spożywanie kwaśnych pokarmów w tym napojów prowadzi do demineralizacji szkliwa i jego rozpuszczenia.
Strategia picia i przełykania słodkich napojów jest istotnym sposobem pozwalającym chronić zęby przed rozwojem erozji i próchnicy. Jedynym w pełni skutecznym sposobem by uchronić zęby przed wymienionymi schorzeniami jest całkowita eliminacja słodkich napojów z diety. W znaczny sposób ryzyko to zmniejsza używanie słomki. Należy też unikać trzymania napoju w jamie ustnej tuż przed jego przełknięciem, gdyż wystawia to zęby na oddziaływanie niekorzystnego środowiska.
O tym, czy dane produkty spożywcze maja właściwości erozyjne, decyduje ilość zawartych w nim kwasów. A tych najwięcej jest w owocach, sokach owocowych i napojach musujących, głównie typu cola. Rozmiar szkód, jakie wyrządzają napoje, zależy od częstości ich spożywania, ale także od tego, jaki poziom jonów wapnia i fosforanów znajduje się z strukturze zęba.
Każdorazowe spożycie kwaskowych i słodkich napojów prowadzi do obniżenia pH śliny, co skutkuje demineralizacją powierzchni zębów. Nie należy szczotkować zębów bezpośrednio po spożyciu kwaśnych produktów, wskazane jest wypłukanie jamy ustnej letnią wodą.
inf.wł.