BEUC wzywa do ograniczenia reklam niezdrowej żywności
BEUC wzywa do ograniczenia reklam niezdrowej żywności
Europejska Organizacja Konsumentów (BEUC) zaapelowała o ograniczenie reklam telewizyjnych niezdrowej żywności. Zdaniem BEUC, na ich wpływ są narażone przede wszystkim dzieci, a spożywanie żywności wysoko przetworzonej oraz słodyczy powoduje u nich wiele chorób, włącznie z otyłością i próchnicą.
Europejska Organizacja Konsumentów zwróciła uwagę, że reklamy przedstawiające niezdrową żywność w korzystnym świetle uderzają przede wszystkim w dzieci. Wiele z nich spędza przed telewizorem dużo czasu, a emitowane reklamy zachęcają najmłodszych nie tylko do ich spożywania, ale również kupowania.
Kilka dni temu posłowie z komisji PE ds. środowiska, zdrowia i bezpieczeństwa żywności uznali, że ograniczenie liczby reklam niezdrowej żywności w określonym czasie antenowym jest konieczne, ale nie podjęli działań zmierzających do opracowania konkretnych kryteriów tych ograniczeń. BEUC domaga się od europosłów jak najszybszego przygotowania odpowiednich poprawek.
W ostatnich latach największe koncerny produkujące słodycze oraz gazowane napoje zobowiązały się co prawda do zmian w swoich politykach reklamowych, ale – zdaniem BEUC – nie jest to wystarczające. – Nasza kampania pokazuje, że dobrowolne wysiłki przemysłu, aby sprzedawać swoje produkty bardziej odpowiedzialnie, nie przyniosły oczekiwanych rezultatów. Eurodeputowani powinni wezwać rządy poszczególnych krajów do podjęcia zdecydowanych działań. Już blisko 1/3 dzieci w Europie boryka się z otyłością, więc najwyższy czas wziąć się do pracy – powiedziała Monique Goyens, dyrektor generalny BEUC.
Ograniczenie reklam i promocji cenowych produktów spożywczych z dużą zawartością cukru oraz etykietowanie żywności i napojów w taki sposób, aby informacje o zawartości cukru były przejrzyste i zrozumiałe. To najważniejsze punkty apelu, jaki do rządu skierowali lekarze i lekarze dentyści.
AF
Fot. Pexels, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Kujawsko-pomorski oddział wojewódzki NFZ-u poinformował, że świadczenia doraźnej pomocy stomatologicznej realizowanej we Włocławku nie będą dostępne przez cały miesiąc. Świadczenia doraźnej pomocy stomatologicznej we Włocławku realizuje gabinet w Mi...
Dr Russell Gidney, przewodniczący Walijskiego Komitetu ds. Praktyk Stomatologicznych w Brytyjskim Towarzystwie Stomatologicznym (BDA) powiedział, że opóźnienia w znoszeniu obostrzeń pandemicznych będą miały poważne skutki. Zagrożeniem dla zdrowia pac...
Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...
– Wiek metryczny nie zawsze odpowiada kondycji fizycznej i zmianom fizjologicznym zachodzącym w organizmie. Zmiana składu minerałowego i przebudowa struktury zębiny są czynnikami, które negatywnie wpływają na możliwości wykonywania połączenia adhezyj...
Aby skuteczniej niż do tej pory walczyć z problemem otyłości, Tony Blair – były premier Wielkiej Brytanii – wezwał rządzących do podwyższenia podatków, jakimi obłożona jest niskiej jakości, wysoko przetworzona żywność dostępna na Wyspach. Tony Blair ...
Polacy marnują jedzenie nie tylko od święta. Według Banków Żywności, w naszym kraju na składowiska odpadów trafia około 4,8 mln ton żywności rocznie. Zatem jak zaplanować i obchodzić Wielkanoc, by nie marnować jedzenia? Marnowanie żywności to proble...
Przez większą część 2020 i 2021 roku Australia odnosiła bardzo duże sukcesy w kontroli transmisji koronawirusa SARS-CoV-2. Udało się to przede wszystkim dzięki wprowadzeniu drakońskich ograniczeń, ale pomocna była również geograficzna izolacja kraju....