Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Bakterie z rodziny promieniowców mogą hamować rozwój cukrzycy

Publikacja:
Bakterie z rodziny promieniowców mogą hamować rozwój cukrzycy

Bakterie z rodziny promieniowców mogą hamować rozwój cukrzycy

Niektóre bakterie z rodziny promieniowców zamieszkujące jamę ustną mają właściwości chroniące przed rozwojem cukrzycy – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Vanderbilt.

Bakterie z rodziny promieniowców (Actinobacteria) są czołowymi producentami związków bioaktywnych, w tym o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwnowotworowym oraz przeciwwirusowym. Na podstawie dotychczasowych badań ustalono, że 80% poznanych antybiotyków pochodzenia naturalnego to metabolity promieniowców. Zalicza się do nich m.in. tetracyklina, kanamycyna, neomycyna oraz cykloseryna.

Okazuje się również, że promieniowce zamieszkujące jamę ustną – a przede wszystkim gatunki Actinomyces i Atopobium – chronią organizm przed cukrzycą. Badania w tym kierunku przeprowadzili naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Vanderbilt. Dokładnie przeanalizowali oni mikrobiomy jamy ustnej 98 pacjentów z rozpoznaną cukrzycą, 99 osób otyłych bez cukrzycy oraz 97 osób bez cukrzycy i o normalnej wadze ciała. Analiza wykazała, że zarówno u osób otyłych bez cukrzycy, jak i u pacjentów zdrowych z normalną masą ciała ilość bakterii z rodziny promieniowców w jamie ustnej jest znacznie wyższa niż u pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą.

– Osoba z cukrzycą w gabinecie stomatologicznym to pacjent, który potencjalnie będzie się gorzej goił – mówi prof. dr hab. n. med. Maciej T. Małecki, prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego. – Jeżeli pacjent jest świadomy swojej cukrzycy, jego leczenie nie jest dla nas wyzwaniem. Jest łatwiej, bo pacjent jest na wyższym poziomie świadomości zdrowotnej. Prawdziwym wyzwaniem jest przekonanie osób, które czują się zdrowe, do wizyt kontrolnych – dodaje dr Anna Lella, stomatolog.

AF

Fot. PublicDomainPictures, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukrzyca 2
Światowy Dzień Cukrzycy – diabetyk na rynku pracy Lekarz

Większość osób z cukrzycą pracuje zawodowo. Choroba nie jest przeszkodą, ale – jak wynika z raportu „Barometr Polskiej Diabetologii” – w miejscu pracy często brakuje podstawowej wiedzy, np. jak zachować się, gdy dochodzi do spadku glikemii u osoby ch...

wybor dentysty
Wybór dentysty? Dla całej rodziny i na całe lata! Lekarz

Osoba dentysty, jego kompetencje zawodowe oraz podejście do pacjenta decydują o tym, czy będzie on kontynuował – często przez długie lata – terapię u tego właśnie stomatologa. Potwierdza to badanie, jakie zostało w ostatnim czasie przeprowadzone w Wi...

cukrzyca
Nowa metoda leczenia cukrzycy dzięki… nietoperzom Lekarz

Badanie przeprowadzone wspólnie przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych i Korei Południowej wskazuje, że nietoperze żywiące się owocami mogą okazać się kluczem do opracowania nowej metody leczenia cukrzycy. Decyduje o tym dieta wysokocukrowa tych ssa...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zab
Archives of Oral Biology: wpływ cukrzycy na szkliwo i zębinę Lekarz

Najnowsze badanie przeprowadzone na zwierzętach dowodzi, że cukrzyca typu 1 ma jednoznacznie negatywny wpływ na mikrotwardość szkliwa i zębiny. Praca amerykańskich naukowców została opublikowana na stronie internetowej czasopisma naukowego „Archives ...

szczoteczka do zebow
Szczoteczka do zębów, bakterie, wirusy i... zima Asysta

Jak – w kontekście używania szczoteczek do zębów – chronić zdrowie zimą, czyli w okresie wzmożonego ryzyka przeziębień oraz zachorowania na grypę i inne choroby? Chociaż sposoby utrzymania szczoteczek do zębów w czystości są nadal przedmiotem dyskusj...

bakterie prochnicotworcze
Bakterie Selenomonas sputigena a rozwój próchnicy Lekarz

Uznaje się, że Streptococcus mutans to patogen w największym stopniu odpowiedzialny za rozwój próchnicy zębów. Jednak w najnowszym badaniu naukowców z USA zauważono, że główną rolę w rozwoju próchnicy zębów odgrywa inna bakteria – Selenomonas sputige...

slodkie napoje
Słodzone napoje mogą mieć wpływ na rozwój raka wątroby Lekarz

Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...

bakterie z jamy ustnej
Bakterie z jamy ustnej wpływają na rozwój raka przełyku Lekarz

Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...