Witamina C i jej znaczenie dla zdrowia zębów i jamy ustnej
Witaminy to związki chemiczne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Wiele z nich wpływa również na stan zdrowia zębów i jamy ustnej. Do najważniejszych zalicza się witamina C. Warto więc wiedzieć, jakie jest jej znaczenie w stomatologii.

Witamina C należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest bardzo nietrwała, w łatwy sposób ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury oraz tlenu. Na jej niedobory często cierpią palacze – stąd biorą się charakterystyczne dla nich drobne zmarszczki na skórze.
Witamina C i jej wpływ na jamę ustną
Witamina C zalicza się do grupy najsilniejszych naturalnych antyoksydantów. Chroni przyzębie przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować niszczenie komórek, z których zbudowane są tkanki. Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu – jest to substancja tworząca m.in. dziąsła, włókna ozębnej, zębinę i kości. Zapewnia im również właściwą gęstość.
Wiele badań naukowych udowodniło związki między niskim poziomem witaminy C w osoczu a zwiększonym ryzykiem rozwoju zapalenia przyzębia. Wprowadzenie do diety pacjentów z zapaleniem przyzębia jednego grapefruita dziennie przez okres dwóch tygodni spowodowało znaczny wzrost poziomu witaminy C w ich organizmach oraz obniżenie częstotliwości krwawienia z dziąseł. Z kolei pracownicy plantacji cytrusów, którzy spożywają duże ilości świeżych owoców o wiele rzadziej borykają się z głębokimi kieszonkami przyzębnymi niż pracownicy plantacji zbóż.
Witamina C wykazuje również działanie antybakteryjne oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Jej niedobory sprawiają, że zęby są bardziej podatne na występowanie próchnicy, a dziąsła staje się blade, bolesne, częściej krwawią. Zbyt małe ilości przyjmowanej witaminy C utrudniają również gojenie się ran po zabiegach stomatologicznych (np. implantologicznych) oraz regenerację błon śluzowych po chorobach wirusowych lub grzybiczych.
Gdzie można znaleźć witaminę C?
Witamina C znajduje się w wielu produktach codziennej diety. Wbrew pozorom, jej największych ilości wcale nie zawierają owoce cytrusowe. Bogate w witaminę C są m.in. zielone warzywa liściaste (sałata, szpinak), natka pietruszki, kiszona kapusta, pomidory, papryka, truskawki, ziemniaki, czarna porzeczka, dzika różna oraz czarny bez.
Warto przy tym pamiętać, że witaminę C bardzo trudno przedawkować. Dzieci do 6. roku życia powinny przyjmować około 40-45 mg witaminy C na dobę, u starszych dzieci i osób dorosłych dawka ta wzrasta do około 60 mg na dobę. W okresie szczególnego ryzyka infekcji i przeziębień można spokojnie przyjmować nawet 90 mg witaminy C dziennie – jej nadmiar zostaje bowiem wydalony z moczem. Jedynie bardzo długie spożywanie o wiele wyższych ilości tej substancji może powodować objawy przedawkowania, do których zaliczają się m.in. zaburzenia pracy układu nerwowego i pokarmowego.
Jakie produkty warto jeść, aby mieć zdrowe zęby? Wątpliwości rozwiewa psychodietetyk Anna Schroeder z Poradni Nutri Centrum w Łodzi.
AF
Fot. Mizianitka, pixabay.com


