Antybakteryjne płukanki do ust zwiększają ciśnienie krwi
Antybakteryjne płukanki do ust zwiększają ciśnienie krwi
Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania wpływu stosowania antybakteryjnych płynów do do płukania jamy ustnej na ciśnienie krwi. Wyniki tego eksperymentu wskazują, że płukanki, za pomocą których można pozbyć się bakterii z jamy ustnej, mogą prowadzić do wzrostu ciśnienia, a co za tym idzie, do zwiększenia ryzyka zawału serca i udaru mózgu.
W badaniu wzięło udział dziewiętnaście zdrowych osób, u których w dwóch tygodniowych okresach mierzono ciśnienie krwi. W pierwszym tygodniu – kontrolnym – uczestnicy eksperymentu nie płukali jamy ustnej płynem, w drugim tygodniu stosowali płyn do płukania ust dwa razy dziennie. Jak pokazują wyniki, wpływ płukania jamy ustnej na ciśnienie krwi widoczny był już w pierwszym dniu badania i utrzymywał się przez cały drugi tydzień (tydzień eksperymentalny). W porównaniu do okresu kontrolnego u osób biorących udział w eksperymencie ciśnienie skurczowe i rozkurczowe wzrosło o 2‒3,5 mmHg.
Prócz wysokości ciśnienia u badanych osób mierzono także ustną zdolność redukcji anionu azotanowego (V) (NO3–) i poziom anionu azotanowego (III) (NO2–). Pochodzący m.in. z pokarmu NO3– akumuluje się w ślinie i jest redukowany przez mikroflorę jamy ustnej do NO2–, co, jak mówią ostatnie badania, może być procesem korzystnym dla organizmu – anion azotanowy (III) zmniejsza ciśnienie krwi, może także sprzyjać produkcji tlenku azotu, który powoduje rozkurcz mięśniówki gładkiej.
Wyniki przeprowadzonego eksperymentu pokazały, że stosowanie płynu do płukania jamy ustnej zmniejszyło ustną produkcję NO2– aż o 90%, a jego stężenie w osoczu o jedną czwartą. Odnotowany wzrost ciśnienia krwi korelował ze spadkami krążącego anionu azotanowego (III).
Jak zaznacza prof. Amrita Ahluwalia z Queen Mary University of London, nawet niewielki wzrost ciśnienia krwi znacząco wpływa na śmiertelność spowodowaną chorobami serca, zatem korzyści wynikające z usuwania bakterii z jamy ustnej są niewspółmierne w porównaniu z konsekwencjami, do których prowadzi taka codzienna higiena.
Źródło: Kopalnia Wiedzy
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace potwierdzili, że stosowanie antyseptycznego płynu do płukania jamy ustnej może zmniejszyć liczbę patogenów w jamie ustnej u osób chorujących na cukrzycę typu 2, a także zapewnić lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi. ...
Badacze z Instytutu Fizyki PAN opracowali sposób na to, by nadać farbom, tuszom i lakierom właściwości antybakteryjne. Dzięki temu banknoty, recepty, poręcze, stoliki, podłogi i ściany w przychodniach czy szpitalach mogą się stać "niegościnne" dla ni...
Badacze z Uniwersytetu Tampere w Finlandii twierdzą, że bakterie z rodziny Streptococcus viridans bytujące w jamie ustnej są związane z występowaniem zatorów. Streptococcus viridans to rodzina paciorkowców zieleniejących. Część z nich stale zasiedl...
Liczba nowych skutecznych leków stosowanych w leczeniu nowotworów krwi jest tak duża, że trudno nadążyć z obejmowaniem ich refundacją. Jednak podstawowe znaczenie ma wczesna diagnostyka – mówili eksperci i przedstawiciele pacjentów na konferencji „Sp...
Wyniki badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym „Diabetology International” potwierdziły, że osoby w wieku powyżej 30 lat cierpiące na cukrzycę i ze słabą kontrolą glikemii są bardziej narażone na utratę zębów niż zdrowi pacjenci. Autorzy, kie...
Jak wynika z badań opublikowanych w „Journal of Periodontology”, u pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit obserwuje się prawie 3,5-krotnie większe ryzyko chorób przyzębia o średnim lub dużym nasileniu. Naukowcy z Uniwersytetu w Turynie przeprowadz...
Po 27 latach badań fińscy naukowcy stwierdzili, że próchnica oraz choroby przyzębia, do których dochodzi w dzieciństwie, znacznie zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy w wieku dorosłym. Wyniki badania opublikowano w „JAMA Network Open”. Jak powied...
Badanie, w którym oceniono stan ponad 200 000 osób, wykazało niebudzący wątpliwości związek pomiędzy występowaniem zbyt dużej masy ciała a utratą zębów. Badanie przeprowadzone przez japońskich naukowców potwierdziło, że im wyższe jest BMI, tym większ...