Periodontolodzy alarmują: 98% Polaków ma chore przyzębie

Periodontolodzy alarmują: 98% Polaków ma chore przyzębie
Jak poinformował w programie „Sygnały dnia” w Polskim Radiu dr Maciej Nowak, periodontolog, aż 98% Polaków boryka się z chorobami przyzębia w różnych stadiach. Ma na to wpływ m.in. wysoka podaż cukru w diecie.
Według badań sfinansowanych przez ministerstwo zdrowia, choroby przyzębia dotyczą ponad 98% Polaków w wieku 34-45 lat. Na szczęście jedynie 18% z nich wymaga specjalistycznego leczenia. Jak powiedział na antenie Polskiego Radia periodontolog dr Maciej Nowak, ma na to wpływ zarówno niedostateczna higiena jamy ustnej, jak i bardzo wysoka podaż cukru w diecie. – W diecie dominuje cukier, który obecnie jest dosypywany wszędzie, nawet do musztardy czy kiełbasy. Zdecydowanie powinniśmy kontrolować podaż cukru, bo ma wpływ na choroby przyzębia oraz na próchnicę – mówił.
Przez całe lato periodontolodzy brali udział w akcji „Po pierwsze zdrowie”, zainicjowanej przez prof. Henryka Skarżyńskiego, a następnie wspartej przez Komitet Nauk Klinicznych PAN i Radę Główną Instytutów Badawczych. W ponad trzydziestu miastach w całej Polsce od czerwca do września – głównie przy okazji koncertów „Lata z Radiem”, ale także festynów czy jarmarków wojewódzkich – odbywały się podstawowe badania z zakresu m.in. stomatologii, dermatologii, dietetyki, laryngologii, okulistyki czy urologii. Celem przedsięwzięcia było połączenie wysiłku kilkunastu środowisk specjalistów z różnych obszarów medycyny i służby zdrowia oraz partnerów medialnych na rzecz promocji powszechnych badań profilaktycznych pozwalających na wczesne wykrywanie chorób cywilizacyjnych.
Rozmawiamy z higienistkami z USA oraz Włoch. Poprosiliśmy też nasze rozmówczynie o kilka słów skierowanych do polskich koleżanek i kolegów „po fachu”.
AF
Fot. Archiwum
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Według badaczy z Uniwersytetu w Birmingham, choroby przyzębia z parodontozą na czele zwiększają ryzyko pojawienia się u pacjentów przewlekłych schorzeń nerek. Dodatkowo, choroby przyzębia przyczyniają się do wyższej śmiertelności wśród pacjentów ze s...
W ciągu ostatnich 50 lat spożycie cukru wzrosło trzykrotnie, a to właśnie cukier jest wiodącym czynnikiem ryzyka występowania próchnicy. - Chcemy budować świadomość społeczną, przekonując iż nadmierne spożycie cukru ma negatywny wpływ na zdrowie jamy...
Pomorski Uniwersytet Medyczny otrzymał 12 mln zł na badania dotyczące występowania chorób cywilizacyjnych, w tym chorób jamy ustnej. Badania te mogą przyczynić się do optymalizacji opieki zdrowotnej w zakresie profilaktyki, wczesnego rozpoznania chor...
Jak poinformował serwis BBC News/Health, naukowcy z Newcastle University pracują nad środkami do higieny jamy ustnej z dodatkiem enzymów wytwarzanych przez bakterie Bacillus licheniformis.Bakteria Bacillus licheniformis znalazła się po lupą brytyjski...
Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej. Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...
O tym rozmawiamy z higienistkami stomatologicznymi z USA oraz Włoch. Poprosiliśmy też nasze rozmówczynie o kilka słów skierowanych do polskich koleżanek i kolegów "po fachu".- Uwierzyć w siebie, swoje umiejętności. Upewnić się, że lekarz rozumie, jak...
Dodaj komentarz (0 komentarzy)
Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji