Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Periodontolodzy alarmują: 98% Polaków ma chore przyzębie

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Periodontolodzy alarmują: 98% Polaków ma chore przyzębie

Periodontolodzy alarmują: 98% Polaków ma chore przyzębie

Jak poinformował w programie „Sygnały dnia” w Polskim Radiu dr Maciej Nowak, periodontolog, aż 98% Polaków boryka się z chorobami przyzębia w różnych stadiach. Ma na to wpływ m.in. wysoka podaż cukru w diecie.

Według badań sfinansowanych przez ministerstwo zdrowia, choroby przyzębia dotyczą ponad 98% Polaków w wieku 34-45 lat. Na szczęście jedynie 18% z nich wymaga specjalistycznego leczenia. Jak powiedział na antenie Polskiego Radia periodontolog dr Maciej Nowak, ma na to wpływ zarówno niedostateczna higiena jamy ustnej, jak i bardzo wysoka podaż cukru w diecie. – W diecie dominuje cukier, który obecnie jest dosypywany wszędzie, nawet do musztardy czy kiełbasy. Zdecydowanie powinniśmy kontrolować podaż cukru, bo ma wpływ na choroby przyzębia oraz na próchnicę – mówił.

Przez całe lato periodontolodzy brali udział w akcji „Po pierwsze zdrowie”, zainicjowanej przez prof. Henryka Skarżyńskiego, a następnie wspartej przez Komitet Nauk Klinicznych PAN i Radę Główną Instytutów Badawczych. W ponad trzydziestu miastach w całej Polsce od czerwca do września – głównie przy okazji koncertów „Lata z Radiem”, ale także festynów czy jarmarków wojewódzkich – odbywały się podstawowe badania z zakresu m.in. stomatologii, dermatologii, dietetyki, laryngologii, okulistyki czy urologii. Celem przedsięwzięcia było połączenie wysiłku kilkunastu środowisk specjalistów z różnych obszarów medycyny i służby zdrowia oraz partnerów medialnych na rzecz promocji powszechnych badań profilaktycznych pozwalających na wczesne wykrywanie chorób cywilizacyjnych.

Rozmawiamy z higienistkami z USA oraz Włoch. Poprosiliśmy też nasze rozmówczynie o kilka słów skierowanych do polskich koleżanek i kolegów „po fachu”.

AF

Fot. Archiwum


POWIĄZANE ARTYKUŁY

pasta - Dentonet.pl
Pasta do zębów… z bakteriami? Wynalazek brytyjskich naukowców Asysta

Jak poinformował serwis BBC News/Health, naukowcy z Newcastle University pracują nad środkami do higieny jamy ustnej z dodatkiem enzymów wytwarzanych przez bakterie Bacillus licheniformis.Bakteria Bacillus licheniformis znalazła się po lupą brytyjski...

węglowodany (1)
Niedobór węglowodanów w diecie śmiertelnie groźny dla zdrowia Asysta

Niedawno informowaliśmy, że – według brytyjskich naukowców – mniejsza ilość węglowodanów w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu zdrowia jamy ustnej.  Tymczasem badania prof. Macieja Banacha dowodzą, że niedobór węglowodanów w diecie może być ...

Image1 - Kopia
Rola higienistki za granicą? Pytamy higienistki z Włoch i USA Asysta

O tym rozmawiamy z higienistkami stomatologicznymi z USA oraz Włoch. Poprosiliśmy też nasze rozmówczynie o kilka słów skierowanych do polskich koleżanek i kolegów "po fachu".- Uwierzyć w siebie, swoje umiejętności. Upewnić się, że lekarz rozumie, jak...

ROZWIŃ WIĘCEJ
apel PTS - Dentonet.pl
Apel Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego do premiera Lekarz

Prof. Marzena Dominiak, prezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego, zwróciła się z apelem do premiera Mateusza Morawieckiego, o podjęcie wysiłków ustanawiających zdrowie jamy ustnej jako priorytet dla projektujących system opieki zdrowotnej or...

debata w Senacie - Dentonet.pl
Po pierwsze zdrowie. W Senacie dyskusja o zdrowiu dziąseł Lekarz

21 listopada w Senacie odbyła się konferencja „Po pierwsze zdrowie – badania przesiewowe podstawą polityki zdrowotnej”, zorganizowana przez marszałka Stanisława Karczewskiego. Omówiono podczas niej największe problemy zdrowotne Polaków, w tym kłopoty...

oznakowanie żywności
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności Asysta

Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Geor...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres