Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Znaczenie prawidłowej diety w profilaktyce i leczeniu próchnicy

Publikacja:
Znaczenie prawidłowej diety w profilaktyce i leczeniu próchnicy

Znaczenie prawidłowej diety w profilaktyce i leczeniu próchnicy

Związek między rodzajem, częstotliwością i jakością spożywanych pokarmów a występowaniem próchnicy został udowodniony w wielu badaniach naukowych. Jednym z głównych elementów instruktażu prawidłowej higieny jamy ustnej jest uświadomienie pacjentowi, że to, co je, ma wpływ na zdrowie jego zębów.

Z badań przeprowadzonych przez wielu naukowców wynika, że największy wpływ na powstawanie próchnicy mają węglowodany. Według różnych szacunków, stanowią one około 70% spożywanych pokarmów, a to głównie ze względu na duże ilości energii, koniecznej do właściwego funkcjonowania organizmu. Tymczasem węglowodany są równocześnie najważniejszym składnikiem metabolizmu bakterii bytujących w jamie ustnej. Efektem ubocznym metabolizmu drobnoustrojów są natomiast kwasy, które niszczą szkliwo i tym samym powodują powstawanie próchnicy. Największe ilości węglowodanów zawierają w swoim składzie słodycze, owoce i słodzone produkty mleczne (jogurty, desery, kaszki itp.). I o ile z niektórych z nich nie można zrezygnować – np. owoce są cennym źródłem witamin i składników mineralnych – o tyle bardziej wskazane jest ich jednorazowe zjedzenie jako posiłku niż długotrwałe podjadanie. Wynika to z faktu, że im dłużej cukry zawarte w pokarmach mają kontakt z zębami, tym bardziej ich próchnicotwórczość wzrasta.

Oczywiście w unikaniu produktów zawierających węglowodany również należy zachować umiar. Spore ilości laktozy – która jest przecież cukrem – zawiera bowiem mleko, będące głównym pokarmem niemowląt. Mimo to, nie przyczynia się ono zbytnio do powstawania próchnicy, gdyż jednocześnie jest bogate w wapń i fosforany pomagające w mineralizacji szkliwa oraz kazeinę, która pokrywa powierzchnię zębów i spowalnia postęp choroby próchnicowej. Równie ważna dla prawidłowego rozwoju szkliwa jest witamina D – jej niedobór, zwłaszcza u dzieci, może prowadzić do jego niedorozwoju, czyli tzw. hipoplazji szkliwa. Duże ilości witaminy D zawierają m.in. ryby morskie, jajka, oleje roślinne oraz wątroba.

Naturalną substancją przywracającą prawidłowy poziom pH w jamie ustnej, oczyszczającą powierzchnię zębów z resztek pokarmowych oraz wykazującą działanie przeciwbakteryjne jest ślina. Istnieje wiele produktów spożywczych, których jedzenie stymuluje produkcję śliny. Zaliczają się do nich twarde, surowe warzywa (marchewka, kalafior, seler naciowy), twarde żółte sery (zawierają one ponadto duże ilości wapnia oraz kazeiny), a także bezcukrowa guma do żucia, która pobudza ślinianki do pracy. Normalnym stanem fizjologicznym jest zmniejszenie produkcji śliny w nocy, dlatego ważne jest uświadomienie rodzicom, aby możliwie jak najszybciej rezygnowali z karmienia i pojenia dziecka w nocy.

Prawidłowe żywienie to tylko jeden z wielu aspektów zapobiegania próchnicy, niestety, pomijany lub lekceważony przez wielu pacjentów. Dlatego też informacje dotyczące właściwej diety oraz jej wpływu na zdrowie zębów powinny stać się jednym z elementów pełnego instruktażu higieny jamy ustnej dla wszystkich osób, bez względu na płeć, wiek czy ogólny stan zdrowia.

Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener i pedagog.

AF
Fot. dbreen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dieta
Czy popularne diety wywołują problemy stomatologiczne? Asysta

Według ustaleń przedstawionych przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Badań Stomatologicznych, Jamy Ustnej i Twarzy (International Association for Dental, Oral and Craniofacial Research; IADR), niektóre cieszące się obecnie dużą popularnością diety mogą...

Wojciech Golusinski
Rola dentystów w profilaktyce nowotworów szyi i głowy Lekarz

– Należy edukować nie tylko pacjentów, ale też nas, specjalistów. Rola lekarzy dentysty w profilaktyce, rozpoznawaniu oraz leczeniu nowotworów głowy i szyi jest bardzo ważna – mówi prof. dr hab. Wojciech Golusiński, kierownik Katedry i Kliniki Chirur...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukrzyca 1
UK: co drugi chory na cukrzycę bez prawidłowej opieki Lekarz

Diabetes UK wzywa decydentów do podjęcia pilnych działań w związku z wynikami właśnie opublikowanego raportu tej organizacji. W dokumencie zatytułowanym Diabetes care: is it fair enough? ujawniono „katastrofalny wpływ” stanu opieki na zdrowie osób ch...

dieta
Kaloryczność codziennej diety a objawy choroby dziąseł Lekarz

Niedawne badanie naukowców reprezentujących kilka ośrodków (Londyn, Liverpool, Barcelona, Los Angeles) sugeruje, że obniżenie podaży kalorii – nawet do poziomu około 1300 dziennie – może być pomocne w ograniczeniu objawów choroby dziąseł, miejscowo i...

Nasulicz
Smile Together: czy codzienne mycie zębów ma znaczenie? Lekarz

Pandemia COVID-19 i związane z nią ograniczenia nieco wyhamowały działalność fundacji Smile Together, podobnie jak wielu innych organizacji niosących pomoc. Obecnie jednak, przy stopniowym łagodzeniu pandemicznych obostrzeń, Smile Together łapie drug...

Gra terenowa na targach KRAKDENT 1
Czy wiesz już wszystko o prawidłowej dezynfekcji rąk? Lekarz

Ponad 800 osób – lekarzy dentystów, studentów stomatologii, techników dentystycznych, asystentek i higienistek stomatologicznych – podczas targów Krakdent 2022 odwiedziło stoisko firmy Ecolab w ramach gry Dentoexpress. Zadaniem uczestników gry było p...

chipsy
Żywność wysokoprzetworzona – nawet 60% diety Asysta

W badaniu, którego wyniki zostały zaprezentowane podczas sesji naukowej Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczącej nadciśnienia tętniczego (American Heart Association's Hypertension Scientific Sessions 2022), podano, że wysokoprzetworzona...

oralb 1
Higiena jamy ustnej kluczowa w profilaktyce próchnicy Lekarz

W dniach 26-27 listopada w Łodzi odbył się jubileusz 70-lecia istnienia Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego. Jednym z wystawców podczas wydarzenia była firma Oral-B, która prezentowała swoje najnowsze rozwiązania z zakresu profilaktyki próchnicy ...

tydzien dla serca
17-24 kwietnia – "Tydzień dla serca". Pamiętajmy o profilaktyce! Lekarz

W dniach 17-24 kwietnia obchodzony jest "Tydzień dla serca". Jego celem jest promowanie profilaktyki chorób układu krążenia. Ministerstwo zdrowia przypomina, że choroby układu krążenia są główną przyczyną zgonów w Polsce i na świecie, znacznie wyprze...

przegląd stomatologiczny - Dentonet.pl
Badanie jamy ustnej ważne w profilaktyce nowotworów Lekarz

Ryzyko zachorowania na nowotwory można zmniejszyć nawet o połowę, trzeba tylko wykonywać odpowiednie badania i przestrzegać korzystnego dla zdrowia stylu życia – przekonuje prezes Polskiej Unii Onkologii dr Janusz Meder. W Polsce i na świecie stale z...