Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

„Zachowaj Równowagę” – podsumowano program zwalczania otyłości

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
„Zachowaj Równowagę” – podsumowano program zwalczania otyłości

„Zachowaj Równowagę” – podsumowano program zwalczania otyłości

Dzięki programowi upowszechniania wiedzy o zdrowym żywieniu i aktywności fizycznej udało się doprowadzić do spadku występowania nadwagi i otyłości w szkołach oraz dotrzeć do milionów konsumentów – posumowali eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia.

Efekty prowadzonego w latach 2011-2016 projektu znanego pod hasłem „Zachowaj Równowagę” przedstawił na konferencji prasowej prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Projekt był współfinansowany przez Szwajcarię w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW) z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej. 85% kosztów zapewniła strona szwajcarska, 15% – ministerstwo zdrowia.

Jak podano podczas konferencji, kampania edukacyjna zachęcająca konsumentów do czytania etykiet i świadomych wyborów żywieniowych prowadzona także bezpośrednio w sklepach spożywczych, dotarła do 6 mln konsumentów. Edukacją objęła również 12 400 kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią, dzięki czemu 87% z nich utrzymało przyrost masy ciała w granicach normy, a 78% miało prawidłową masę ciała również 6 miesięcy po porodzie.

Z danych IŻŻ wynika, że wśród uczniów objętych programem zaobserwowano spadek występowania nadmiernej masy ciała o 1%, zmniejszenie liczby osób pijących codziennie słodkie napoje o 20%, a jedzących codziennie słodycze − o 14%. Aż o jedną trzecią zwiększyła się liczba uczniów, którzy jedli w ciągu dnia zalecaną liczbę 4-5 posiłków, co sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. W programie wzięło udział ponad 400 tys. dzieci i nastolatków z 1600 placówek edukacyjnych różnego szczebla – od przedszkoli do szkół ponadgimnazjalnych. Program dla szkół obejmował zarówno działania skierowane do dzieci, jak i edukację nauczycieli i rodziców.

W przypadku niemal 2000 osób z całej Polski z nadwagą i otyłością uczestniczących w programie redukcji masy ciała łączny jej spadek wyniósł aż 9 ton (średnio 5 kilogramów), obniżenie nadmiernego poziomu cukru we krwi dało się uzyskać w 47% przypadków, poziom cholesterolu obniżyć w 32% i zredukować nadciśnienie u 65%. Uczestnicy spotykali się nie tylko z lekarzami i dietetykami, lecz także z rehabilitantami i psychologami – Koszty programu były w tym przypadku trzykrotnie niższe od szacunkowego kosztu leczenia powikłań otyłości. To znakomity interes – podkreślał prof. Jarosz.

Z problemem nadmiernej masy ciała zmaga się już blisko 60% dorosłych Polaków. Jednak najbardziej niepokojący jest dramatyczny wzrost otyłości o u dzieci i młodzieży. – Jeśli nie poradzimy sobie z otyłością i nadwagą, tym bardziej nie będzie nas stać na wydatki związane z jej skutkami: leczenie nowotworów, chorób metabolicznych i chorób serca – mówił prof. Jarosz.

Według niego, projekt pokazuje, że kompleksowa edukacja społeczna, wspierana przez konkretne działania skierowane do kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży, osób z nadmierną masą ciała oraz ogółu konsumentów to najlepszy sposób na ograniczenie występowania otyłości i nadwagi.

Lekarze i dietetycy z IŻŻ zwracali uwagę, że otyłość to nie tylko defekt estetyczny, lecz przede wszystkim groźna choroba i główna przyczyna wielu innych chorób, takich jak cukrzyca typu 2, próchnica, choroby układu sercowo-naczyniowego (udar mózgu, nadciśnienie tętnicze), nowotwory złośliwe (rak jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego) czy kamica żółciowa, ale także zaburzenia emocjonalne i demencja.

Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener, pedagog. Podkreśla, że w dbaniu o zdrowie zębów łatwo się zapomnieć. 

Oprac. AF na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/

Fot. PublicDomainPictures, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Częstochowa - Dentonet.pl
Profilaktyczne badania jamy ustnej dla dzieci w Częstochowie Lekarz

Na terenie Częstochowy rozpoczyna się program profilaktyki próchnicy, skierowany do uczniów klas II szkół zlokalizowanych w mieście. U dzieci zostaną przeprowadzone m.in. badania przeglądowe jamy ustnej. Program realizuje Przychodnia Lekarska "Sanus"...

nawyki żywieniowe - Dentonet.pl
"Uruchamiamy dzieciaki": problem dzieci to złe nawyki żywieniowe Asysta

Blisko 70% wrocławskich uczniów jest aktywnych fizycznie również poza szkołą, problemem jednak nadal są złe nawyki żywieniowe – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu w ramach akcji "Uruchamiamy dziecia...

5 porcji - Dentonet.pl
Kolejna odsłona kampanii "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniow...

ROZWIŃ WIĘCEJ
aplikacja dla dzieci - Dentonet.pl
Zdrowice – nowa aplikacja o zdrowym żywieniu dla dzieci Asysta

Zdrowice to nowa aplikacja o zdrowym żywieniu dla dzieci i młodzieży przygotowana przez Instytut Żywności i Żywienia. Eksperci mają nadzieję, że dzięki tej grze dzieci zainteresują się zasadami racjonalnego żywienia i zdrowym stylem życia.Dyrektor In...

poradnia dietetyczna online - Dentonet.pl
Poradnia dietetyczna online w ramach Narodowego Programu Zdrowia Asysta

Instytut Żywności i Żywienia od grudnia oferuje bezpłatny dostęp do konsultacji dietetycznych za pośrednictwem Internetu. Zadanie sfinansowano ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020. Zahamowanie wzrostowego trendu nadwagi i otyłości...

centrum dietetyczne online - Dentonet.pl
Jeszcze w tym roku powstanie Centrum Dietetyczne Online Asysta

Jeszcze w tym roku, najprawdopodobniej pod koniec grudnia, rozpocznie działalność Centrum Dietetyczne Online, w którym porad będą udzielać profesjonalni dietetycy – zapowiedział w piątek w Warszawie dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) prof. ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres