Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Jak wykryć chemikalia w organizmie? Pomoże nowoczesna diagnostyka

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Jak wykryć chemikalia w organizmie? Pomoże nowoczesna diagnostyka

Jak wykryć chemikalia w organizmie? Pomoże nowoczesna diagnostyka

Nowoczesne metody diagnostyczne pozwalają wykryć w naszym organizmie minimalne, nawet nanogramowe ilości chemikaliów, co pozwala lepiej monitorować narażenie na różne szkodliwe substancje – powiedzieli w poniedziałek eksperci podczas spotkania prasowego w Warszawie.

Emerytowany biochemik Uniwersytetu Quebec w Montrealu prof. Krzysztof Krzystyniak powiedział, że dotychczas monitorowanie zagrożenia środkami chemicznymi polegało głównie na oznaczeniu ich zawartości w żywności, ponieważ 90% z nich znajduje się w produktach żywnościowych. – Ta metoda nadal jest stosowana, ale nowym podejściem jest tzw. biomonitorowanie, czyli wykrywanie minimalnych ilości substancji chemicznych, co pozwala ocenić poziom zatrucia organizmu i jego skutki zdrowotne, a także określić przekroczenie dawek uznanych za niebezpieczne – wyjaśnił specjalista.

Z danych zaprezentowanych podczas spotkania wynika, że stale zwiększa się ilość substancji chemicznych, z którymi stykamy się na co dzień. W Unii Europejskiej produkuje się około 30 tys. chemikaliów rocznie w ilości powyżej jednej tony. – Od II wojny światowej roczna produkcja chemikaliów wzrosła aż 60-krotnie. W naszym organizmie znajduje się już około stu śladowych, lecz wykrywalnych ilości substancji chemicznych lub ich metabolitów – podkreślił prof. Krzystyniak.

Jako przykład specjalista podał opakowania plastikowe, z których mogą przenikać do żywności i naszego organizmu takie substancje jak bisfenole A i ftalany. W Belgii przeciętny mieszkaniec wydala z moczem 132 mg tego bisfenolu rocznie, we Francji – 127 mg, w Danii – 112 mg, a w Szwecji – 71 mg. Według norm Unii Europejskiej, roczna ilość tej substancji w organizmie nie powinna przekraczać 100 mg. Bisfenol A znajduje się m.in. w gryzakach dla dzieci, chętnie podawanym najmłodszym w okresie ząbkowania.

Prof. Mieczysław Obiedziński z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przyznał, że wiele zależy od jakości opakowań plastikowych i ich producentów. Z niektórych opakowań przenika do żywności więcej substancji. – Różnego typu substancje chemiczne mogą zalegać w naszym organizmie przez wiele lat. Na przykład dioksyny mogą się u nas utrzymywać nawet przez 10 lat, a dawno wycofany środek owadobójczy DDT do dziś zalega w tkance tłuszczowej niektórych osób – powiedział prof. Obiedziński.

Specjalista zwrócił uwagę na substancje, które mogą działać na receptory hormonów lub w inny sposób zaburzać ich wydzielanie, co z kolei może powodować zaburzenia płodności, uszkodzenia wątroby i zakłócenia układu immunologicznego. – Wiele zależy do tego, jaka jest dawka szkodliwych substancji, która przenika do naszego organizmu – podkreślił dyrektor medyczny laboratoriów Synevo dr Andrzej Marszałek.

Specjalista dodał, że ważna jest również sumaryczna liczba składników chemicznych, która dostaje się do organizmu. We Francji w ramach programu PERICLES z produktów żywnościowych wyodrębniono 79 pestycydów występujących na ogół w ilościach śladowych. Kiedy jednak zbadano siedem rodzajów ich mieszanin zawierających jedynie od dwóch do sześciu pestycydów, na które narażeni są konsumenci, dwie z nich okazały się wysoko cytotoksyczne, a jedna wpływała na DNA.

Profesorowie Krzystyniak i Obiedziński oraz dr Marszałek piszą o tym w książce „Biomonitorowanie człowieka. W profilaktyce zatruć środowiskowych”. Przyznają oni, że nasze organizmy wytwarzają enzymy wątrobowe, które jak na razie na ogół radzą sobie z nanogramowymi lub mikrogramowymi ilościami chemikaliów, jakie do nich przenikają. Specjaliści zwracają uwagę, że gorzej jest już w przypadku osób najbardziej podatnych na chemikalia nawet w małych ilościach, jak kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby starsze oraz chore i z powikłaniami zdrowotnymi. Przykładowo, stłuszczenie wątroby może pogarszać zdolności odtruwania organizmu nawet o 80%. Podejrzewa się, że niektóre chemikalia mogą zwiększać ryzyko takich chorób cywilizacyjnych jak alergie i cukrzyca typu 1, a nawet przyczyniają się do otyłości.

Poznajcie pacjenta z Japonii. Kicha, kaszle, reaguje na ból, zaciska gardło, gdy lekarz dotyka tylnej części podniebienia, może wyrażać niezadowolenie. Niestety nie mówi po polsku, ale po japońsku i angielsku porozmawiać już można. Simroid – to japońska propozycja na edukację przyszłych stomatologów.

Oprac. AF, na podst. Zbigniew Wojtasiński (PAP Nauka w Polsce)

Fot. jdn2001cn0, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

epoka kamienna
Tryb życia a zdrowie zębów i jamy ustnej u ludzi pierwotnych Asysta

Badania naukowców z University of Nevada, Las Vegas University oraz University of Arkansas dowiodły, że przejście ludzi pierwotnych ze zbieractwa na rolnictwo spowodowało szybki rozwój próchnicy oraz chorób przyzębia.Amerykańscy badacze swoje obserwa...

ząbkowanie - Dentonet.pl
„Nie” dla środków homeopatycznych dla dzieci na ząbkowanie Asysta

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ostrzegła przed podawaniem dzieciom w okresie ząbkowania środków homeopatycznych, które w założeniach mają łagodzić dolegliwości bólowe. Wiele z nich zawiera bowiem szkodliwe dla maluchów substancje.W os...

ROZWIŃ WIĘCEJ
test oddechowy - Dentonet.pl
Test oddechowy pomoże szybko wykryć raka przełyku i żołądka Asysta

Londyńscy naukowcy opracowali test oddechowy, który mierzy stężenie substancji chemicznych w oddechu i pomaga w ten sposób zdiagnozować raka przełyku i żołądka. Skuteczność metody wynosi około 85% - informuje Dental Tribune.Według magazynu Cancer Tod...

e-papieros - Dentonet.pl
E-papierosy są szkodliwe dla jamy ustnej tak samo, jak tytoń Lekarz

Badacze z University of Rochester Medical Center twierdzą, że papierosy elektroniczne są równie szkodliwe dla zdrowia zębów i dziąseł jak konwencjonalne papierosy zawierające tytoń – informuje portal Dentistry Today.E-papierosy są stereotypowo postrz...

płatki śniadaniowe - Dentonet.pl
Płatki śniadaniowe do kontroli pod względem zawartości cukru Asysta

Oral Health Foundation wezwała do jak najszybszego sprawdzenia, jakie faktyczne ilości cukru zawierają w sobie popularne na całym świecie płatki śniadaniowe. Reklamowane jako produkty pożywne i zdrowe, tak naprawdę mogą być bardzo szkodliwe dla uzębi...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres