Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Jak wykryć chemikalia w organizmie? Pomoże nowoczesna diagnostyka

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Jak wykryć chemikalia w organizmie? Pomoże nowoczesna diagnostyka

Jak wykryć chemikalia w organizmie? Pomoże nowoczesna diagnostyka

Nowoczesne metody diagnostyczne pozwalają wykryć w naszym organizmie minimalne, nawet nanogramowe ilości chemikaliów, co pozwala lepiej monitorować narażenie na różne szkodliwe substancje – powiedzieli w poniedziałek eksperci podczas spotkania prasowego w Warszawie.

Emerytowany biochemik Uniwersytetu Quebec w Montrealu prof. Krzysztof Krzystyniak powiedział, że dotychczas monitorowanie zagrożenia środkami chemicznymi polegało głównie na oznaczeniu ich zawartości w żywności, ponieważ 90% z nich znajduje się w produktach żywnościowych. – Ta metoda nadal jest stosowana, ale nowym podejściem jest tzw. biomonitorowanie, czyli wykrywanie minimalnych ilości substancji chemicznych, co pozwala ocenić poziom zatrucia organizmu i jego skutki zdrowotne, a także określić przekroczenie dawek uznanych za niebezpieczne – wyjaśnił specjalista.

Z danych zaprezentowanych podczas spotkania wynika, że stale zwiększa się ilość substancji chemicznych, z którymi stykamy się na co dzień. W Unii Europejskiej produkuje się około 30 tys. chemikaliów rocznie w ilości powyżej jednej tony. – Od II wojny światowej roczna produkcja chemikaliów wzrosła aż 60-krotnie. W naszym organizmie znajduje się już około stu śladowych, lecz wykrywalnych ilości substancji chemicznych lub ich metabolitów – podkreślił prof. Krzystyniak.

Jako przykład specjalista podał opakowania plastikowe, z których mogą przenikać do żywności i naszego organizmu takie substancje jak bisfenole A i ftalany. W Belgii przeciętny mieszkaniec wydala z moczem 132 mg tego bisfenolu rocznie, we Francji – 127 mg, w Danii – 112 mg, a w Szwecji – 71 mg. Według norm Unii Europejskiej, roczna ilość tej substancji w organizmie nie powinna przekraczać 100 mg. Bisfenol A znajduje się m.in. w gryzakach dla dzieci, chętnie podawanym najmłodszym w okresie ząbkowania.

Prof. Mieczysław Obiedziński z Wydziału Nauk o Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie przyznał, że wiele zależy od jakości opakowań plastikowych i ich producentów. Z niektórych opakowań przenika do żywności więcej substancji. – Różnego typu substancje chemiczne mogą zalegać w naszym organizmie przez wiele lat. Na przykład dioksyny mogą się u nas utrzymywać nawet przez 10 lat, a dawno wycofany środek owadobójczy DDT do dziś zalega w tkance tłuszczowej niektórych osób – powiedział prof. Obiedziński.

Specjalista zwrócił uwagę na substancje, które mogą działać na receptory hormonów lub w inny sposób zaburzać ich wydzielanie, co z kolei może powodować zaburzenia płodności, uszkodzenia wątroby i zakłócenia układu immunologicznego. – Wiele zależy do tego, jaka jest dawka szkodliwych substancji, która przenika do naszego organizmu – podkreślił dyrektor medyczny laboratoriów Synevo dr Andrzej Marszałek.

Specjalista dodał, że ważna jest również sumaryczna liczba składników chemicznych, która dostaje się do organizmu. We Francji w ramach programu PERICLES z produktów żywnościowych wyodrębniono 79 pestycydów występujących na ogół w ilościach śladowych. Kiedy jednak zbadano siedem rodzajów ich mieszanin zawierających jedynie od dwóch do sześciu pestycydów, na które narażeni są konsumenci, dwie z nich okazały się wysoko cytotoksyczne, a jedna wpływała na DNA.

Profesorowie Krzystyniak i Obiedziński oraz dr Marszałek piszą o tym w książce „Biomonitorowanie człowieka. W profilaktyce zatruć środowiskowych”. Przyznają oni, że nasze organizmy wytwarzają enzymy wątrobowe, które jak na razie na ogół radzą sobie z nanogramowymi lub mikrogramowymi ilościami chemikaliów, jakie do nich przenikają. Specjaliści zwracają uwagę, że gorzej jest już w przypadku osób najbardziej podatnych na chemikalia nawet w małych ilościach, jak kobiety w ciąży, małe dzieci, osoby starsze oraz chore i z powikłaniami zdrowotnymi. Przykładowo, stłuszczenie wątroby może pogarszać zdolności odtruwania organizmu nawet o 80%. Podejrzewa się, że niektóre chemikalia mogą zwiększać ryzyko takich chorób cywilizacyjnych jak alergie i cukrzyca typu 1, a nawet przyczyniają się do otyłości.

Poznajcie pacjenta z Japonii. Kicha, kaszle, reaguje na ból, zaciska gardło, gdy lekarz dotyka tylnej części podniebienia, może wyrażać niezadowolenie. Niestety nie mówi po polsku, ale po japońsku i angielsku porozmawiać już można. Simroid – to japońska propozycja na edukację przyszłych stomatologów.

Oprac. AF, na podst. Zbigniew Wojtasiński (PAP Nauka w Polsce)

Fot. jdn2001cn0, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

centrum symulacji medycznych - Dentonet.pl
UMB: Centrum Symulacji Medycznych uroczyście otwarte Lekarz

W Białymstoku uruchomiono Centrum Symulacji Medycznych, w którym na nowoczesnych fantomach będą się uczyć m.in. studenci stomatologii.Koszt budowy Centrum – wraz z wyposażeniem – wyniósł blisko 30 mln zł. Wszystko po to, by studenci mogli sprawdzić, ...

cukier - Dentonet.pl
Czy cukier naprawdę powoduje próchnicę? Pacjent

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia...

europejski kodeks walki z rakiem - Dentonet.pl
Europejski Kodeks Walki z Rakiem skończył trzydzieści lat Asysta

Przed 30 laty w 1987 r. ogłoszono pierwszy Europejski Kodeks Walki z Rakiem, który przekonuje o tym, że stosując się do jego zaleceń można zapobiec co drugiemu przypadkowi zachorowania na nowotwory. Powstał on z inicjatywy Komisji Europejskiej.Dr n. ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
oznakowanie żywności
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności Asysta

Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Geor...

epoka kamienna
Tryb życia a zdrowie zębów i jamy ustnej u ludzi pierwotnych Asysta

Badania naukowców z University of Nevada, Las Vegas University oraz University of Arkansas dowiodły, że przejście ludzi pierwotnych ze zbieractwa na rolnictwo spowodowało szybki rozwój próchnicy oraz chorób przyzębia.Amerykańscy badacze swoje obserwa...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres