Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze

Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda.

– Istnieje jedna ważna zasada, którą powinniśmy się kierować podczas zakupu sezonowych warzyw i owoców. Im intensywniejszy kolor owocu, im bardziej fioletowy, czerwony czy zielony, tym więcej wartości odżywczych w sobie zawiera i jeszcze korzystniej wpłynie na nasze samopoczucie i wygląd – powiedziała Urszula Bulanda. Jak podkreśliła, sezonowe owoce i warzywa mają wiele zalet, a jedną z nich jest ogromny potencjał antyoksydacyjny witamin A, C i E, które przede wszystkim wspomagają walkę z wolnymi rodnikami. – Papryka i czarna porzeczka zwiększają odporność na niepożądane ustroje. Banany, jabłka czy borówki pomogą, gdy odczuwamy zmęczenie i potrzebujemy skutecznego zastrzyku energii. Na urodę i jędrność skóry, estetyczny wygląd paznokci czy włosów wpływa truskawka, zwana owocem piękności, czy rzodkiewka będąca bombą witaminową – powiedziała dietetyk.

Zdaniem Urszuli Bulandy, owoce i warzywa sezonowe mają zdecydowaną przewagę nad tymi niesezonowymi. – Kluczowe jest tutaj pominięcie procesu przechowywania. Podczas magazynowania produkty te tracą wiele swoich wartości odżywczych, rozkłada się skrobia, pektyny, powstają niekorzystne cukry proste, zmniejsza się jędrność owoców i warzyw. Na przykład w efekcie długiego przechowywania kapusty znajdująca się w niej witamina C redukuje się nawet w 20%, a w ziemniakach jest to wynik rzędu 70%. Truskawka zjedzona teraz też będzie bardziej wartościowa niż ta zjedzona poza sezonem – podkreśliła.

Dietetyczka przypomina, że owoce i warzywa można spożywać w różnej postaci. – Istnieje szereg sposobów, dzięki którym przemycimy do naszej diety owocowo-warzywną armię niemal niezauważalnie, wypełniając zalecane 5 porcji tych produktów dziennie – podkreśliła Urszula Bulanda. Zwróciła także uwagę, żeby do każdego posiłku dodawać choć jedno warzywo lub owoc. – Nawet jeden plasterek pomidora położony na kanapkę z szynką to dużo. Świetną opcją jest dodawanie letnich darów natury do wypieków – ciasta marchewkowe czy szpinakowe nie smakują jak warzywa, a zawierają wiele walorów estetycznych i zdrowotnych. Najprostszym wariantem jest wrzucanie owoców i warzyw do wody mineralnej. Dzięki temu woda smakuje lepiej, a my zapewniamy sobie jeszcze więcej witamin dostarczonych przez owocowo-warzywne bomby – zaleca w rozmowie z PAP Urszula Bulanda.

Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener i pedagog. Podkreśla, że w dbaniu o zdrowie zębów łatwo się zapomnieć. Wywiad zarejestrowano podczas Wojewódzkiej Konferencji Higieny Stomatologicznej w Łodzi „Dziecko w gabinecie stomatologicznym”.

Oprac. AF na podst. PAP Nauka w Polsce

Fot. Dgraph88, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

owoce i warzywa dla dzieci - Dentonet.pl
UE: 24 mln euro na zdrową żywność dla polskich uczniów Asysta

Dzięki środkom unijnym ponad 30 mln dzieci w szkołach w całej UE dostaje mleko, owoce i warzywa. W roku szkolnym 2018/2019 na realizację programów "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole" do Polski trafi ponad 24 mln euro.Jak pokazują ostatni...

5 porcji - Dentonet.pl
Kolejna odsłona kampanii "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniow...

dieta na odporność - Dentonet.pl
Asystentko, zadbaj o odporność - zwłaszcza jesienią i zimą Asysta

Jesień i zima to czas zwiększonego ryzyka przeziębień i infekcji. W szczególny sposób narażeni są na to pracownicy służby zdrowia, w tym oczywiście asystentki stomatologiczne. By uniknąć choroby lub zminimalizować jej skutki, trzeba wcześniej zadbać ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zdrowa dieta - Dentonet.pl
Program wsparcia zdrowych nawyków żywieniowych u dzieci Asysta

Stowarzyszenie DIETANOVA wygrało konkurs ministerstwa zdrowia na uczenie dzieci w wieku od 4 do 6 lat zdrowych nawyków żywieniowych. To jeden z elementów Narodowego Programu Zdrowia, którego celem jest zapobieganie chorobom cywilizacyjnym, m.in. otył...

dieta dzieci - Dentonet.pl
Darmowe warzywa, owoce i mleko dla dzieci w szkołach w UE Asysta

Na mocy nowego programu Komisji Europejskiej dzieci z 28 państw Unii Europejskiej w nowym roku szkolnym będą otrzymywać w szkołach darmowe owoce, warzywa i mleko. Koszt programu to 250 mln euro.Oficjalnie unijny program dostarczania warzyw, owoców i ...

jak utrzymać efekt wybielania zębów - Dentonet.pl
Jak utrzymać efekt wybielania zębów? Pacjent

Marzysz o idealnie białym, olśniewającym uśmiechu, więc umawiasz się do dentysty na profesjonalne wybielanie zębów. To najskuteczniejsza metoda, ale warto pamiętać, że efekty wybielania nie są nikomu dane raz na zawsze – ich utrzymanie jest bowiem za...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres