Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Walentynkowe menu

Publikacja:
Walentynkowe menu

Walentynkowe menu

Podobno niektóre potrawy mają korzystny wpływ na zakochanych i rozbudzają ich emocje. Czy to prawda – trudno jednoznacznie stwierdzić, ale spróbować nie zaszkodzi.

Oto lista potraw, które mogą „podbić” walentynkowe emocje:

1. Krewetki
Są uznawane za afrodyzjak, ponieważ zawierają cynk, selen i wit. E, które wspomagają pracę przysadki mózgowej, a ta – jak wiadomo – steruje pracą gruczołów, które wydzielają hormony płciowe. Największy wpływ na nasz organizm krewetki mają w stanie surowym (na godzinę należy je zamoczyć w soku z cytryny) lub krótko smażone.

2. Wino
Lampka wina wzmaga pożądanie, ale – uwaga: większa ilość działa na odwrót – gasi je.

3. Czekolada
Działa na zmysł smaku i powonienia. Działa jak afrodyzjak dzięki zawartości substancji psychoaktywnych (kofeina, teobromina i fenyloetyloamina)

Przepis walentynowy: Należy podgrzać szklankę słodkiej śmietanki i rozpuścić w niej po jednej tabliczce słodkiej i gorzkiej czekolady, dodać cukier waniliowy i 2 łyżki rumu. W powstałej masie dobrze jest maczać kawałki owoców: truskawek, ananasa, banana, mandarynek itp.

4. Cynamon
Cynamon to kora drzewa aksji. Zawiera w sobie olejki eteryczne – stąd jego aromat. Poprawiają one krążenie krwi i działają pobudzająco.

Przepis walentynowy: 2 lampki czerwonego półsłodkiego wina lekko podgrzać. Dodać szczyptę wanilii i cynamonu.

5. Truskawki
Zawierają witaminy z grupy B, które poprawiają nastrój oraz cynk, który korzystnie wpływa na libido.

6. Befsztyk
Jest źródłem białka, które pobudza wydzielanie testosteronu – męskiego hormonu płciowego, który w niewielkiej ilości występuje też u kobiet. Sprzyja on zachowaniu sprawności seksualnej.

7. Orzechy włoskie
W starożytnym Rzymie były symbolem płodności – obsypywano nimi młodą parę. Zawierają magnez, wit. E i B.

Przepis walentynkowy: połówki orzechów maczane w miodzie


BZ

Żródło: Poradnik domowy 2/2015