Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Ukryty cukier groźny dla zębów

Publikacja:
Ukryty cukier groźny dla zębów

Ukryty cukier groźny dla zębów

Badania przeprowadzone przez British Dental Health Foundation, wykazały, że nadmierne spożycie cukru dotyka również osoby, które ze względów zdrowotnych świadomie rezygnują z jego stosowania. W tym przypadku źródłem cukru jest wysoko przetworzona żywność, gazowane napoje, gotowe dania, zupki w proszku, smakowe twarożki i jogurty oraz owocowe soki.

Smutna prawda jest taka, iż cukier jest obecnie dodawany nawet do produktów, które niewiele wspólnego mają ze słodyczami. Znajdziemy go m.in. w keczupie, gotowanej szynce, parówkach, salami, sosie pomidorowym, majonezie, musztardzie, ogórkach konserwowych, muesli, mleku, a także – niestety – w witaminach i lekarstwach.

W artykule poświęconym popularnym przyprawom do grilla British Dental Health Foundation wzięła pod lupę skład sosów oferowanych przez największych producentów. Wyniki badań okazały się alarmujące.

Zdaniem dietetyków, dzienne spożycie sacharozy powinno wynosić u osoby dorosłej najwyżej 20 gramów dziennie. Ilość ta odpowiada dwóm czubatym łyżeczkom cukru, czterem tafelkom czekolady, pięciu landrynkom lub połówce małego batonika. Taka dawka sacharozy jest dla organizmu optymalna i nie wyrządza mu większej szkody.

Jednak większość z nas – często nieświadomie – znacznie przekracza dopuszczalną normę. Naukowcy obliczyli, że w zależności od stylu odżywiania, ilość cukru zjadanego przez osobę dorosłą może wynosić od 25 do 46 łyżeczek na dobę. Równie przerażające okazały się dane dotyczące spożycia cukru przez dzieci. Jak wykazały badania ankietowe przeprowadzone na ogólnopolskiej reprezentatywnej próbie dzieci przez Instytut Matki i Dziecka oraz Instytut Żywności i Żywienia, już czterolatki spożywają zastraszające ilości cukru. W analizowanych przez dietetyków jadłospisach maluchów doliczono się aż 17 łyżeczek cukru na dobę! Z tego średnio 3,5 łyżeczki stanowił cukier wykorzystany do słodzenia potraw i napojów, natomiast całą resztę – cukier ukryty, o którym rodzice nie mieli pojęcia.

– Nikt z nas smarując kiełbaskę keczupem, nie myśli o tym, że naraża swoje zęby na próchnicę – stwierdził dr Nigel Carter, dyrektor naczelny British Dental Health Foundation. – Tymczasem wiele majonezów, sosów i keczupów ma znacznie wyższy poziom cukru niż owocowe soki i napoje gazowane, przed którymi stale ostrzegają dentyści. Co gorsza, ze względu na swoją konsystencję produkty te najczęściej oblepiają zęby, dostarczając żyjącym na nim bakteriom dodatkowej pożywki.

– Trudno oczekiwać, abyśmy wyeliminowali z diety wszystkie produkty zawierające ukryty cukier – kontynuuje dr Carter – dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak wcielić w życie kilka prostych metod, które ochronią nasze zęby przed próchnicą. Bezpośrednio po jedzeniu płuczmy usta czystą wodą, korzystajmy z bezcukrowej gumy do żucia (ewentualnie z gumy z dodatkiem wapnia), nie zapominajmy o codziennym myciu zębów, regularnie odwiedzajmy dentystę. A także – czytajmy etykiety, sprawdzajmy skład produktów, bądźmy świadomymi konsumentami.

Jak ukryć cukier
Wielu producentów stara się ukryć przed konsumentami fakt, iż w składzie produktu znajduje się cukier. Warto więc poznać kilka synonimów, pod którymi najczęściej występuje "biała trucizna".
– sacharoza – chemiczna nazwa cukru rafinowanego,
– fruktoza – cukier owocowy. Powoduje wzdęcia, biegunkę i bóle żołądkowo-jelitowe. Nadmiar fruktozy w diecie może doprowadzić do dny moczanowej.
– glukoza – cukier prosty. Potęguje apetyt, wywołuje hiperglikemię, jest odpowiedzialna za szybkie przybieranie na wadze.
– laktoza – cukier mleczny, obecny w mleku oraz jego przetworach. Równie kaloryczny co cukier rafinowany.

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

podwiazanie przewodu podzuchwowego
Zabieg podwiązania przewodu podżuchwowego groźny dla życia Lekarz

W artykule opublikowanym w kwietniu na stronie internetowej czasopisma naukowego „Advances in Oral and Maxillofacial Surgery” opisano przypadek chłopca ze spektrum autyzmu, u którego przeprowadzono zabieg podwiązania gruczołu podżuchwowego w celu kon...

RTG
RTG zębów określi wiek Lekarz

Zjednoczone Królestwo pozostaje niezmiennie celem tysięcy imigrantów, przede wszystkim pochodzących z anglojęzycznych krajów, które w przeszłości były częścią imperium brytyjskiego. Nie brakuje wśród nich młodocianych, którzy nie mają dokumentów pośw...

cukier
Gdzie kryje się cukier w żywności? Uwaga na jogurty, sosy i keczup Asysta

Próchnica, otyłość, cukrzyca i niedobory pokarmowe mogą być skutkiem nadmiernego spożycia przetworzonych cukrów prostych. Substancje słodzące zwykle nie zawierają żadnych składników odżywczych, a dostarczają dużą ilość pustych kalorii. Według WHO, sp...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Ewa Czochrowska
Autotransplantacje zębów - czy są skuteczne? Lekarz

- Często gdy proponuję tego typu leczenie pacjentom, a głównie ich rodzicom, na początku widzę w ich oczach przerażenie, że mamy zrobić jakąś "transplantację", bo to kojarzy się np. z transplantacją nerki. Tymczasem jeżeli mamy pacjenta dobrze zakwal...

cukier
Cukier uzależnia jak kokaina? Badania polskich naukowców Lekarz

Większość struktur mózgowych aktywowanych przez spożywanie cukru i przyjmowanie narkotyków pokrywa się. Jednak podczas gdy pierwszy kontakt z cukrem wywołuje ogromne pobudzenie praktycznie w całym mózgu, nawet poza układem nagrody, to pierwszy kontak...

cukier 1
BMC Public Health: winny próchnicy jest głównie cukier Lekarz

Winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi przede wszystkim cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health". Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londy...

slodycze
Smakołyki od dziadków – tak, ale uwaga na cukier! Asysta

Według badania, którego wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Dental Association” (JADA), tylko nieco ponad połowa amerykańskich matek rozmawia ze swoimi rodzicami o tym, czym częstują oni wnuczęta – a najczęściej są to s...

dentysta
Dentysto, czy wiesz jak uwolnić swój ukryty potencjał? Lekarz

Wszyscy lekarze dentyści mogą robić niesamowite rzeczy. I to nie tylko w gabinecie, gdzie każdego dnia zmieniają życie swoich pacjentów, ale również prywatnie – w rodzinie i w gronie przyjaciół. Uświadomienie sobie, co możesz osiągnąć, jeśli się do t...

wybielanie zebow
Wybielanie zębów Pacjent

Zdrowe zęby nie zawsze są piękne. Czasami, mimo że nic im nie dolega, żółkną lub pojawiają się na nich nieestetyczne przebarwienia. Problem ten dotyczy zwłaszcza osób, które palą papierosy lub często sięgają po bogate w barwniki napoje, takie jak her...

cukier w diecie
Cukier w diecie dzieci. Eksperci apelują: im mniej, tym lepiej Lekarz

Dentyści apelują do rodziców o powstrzymanie się przed dodawaniem cukru, w tym syropów owocowych i miodu, do posiłków i przekąsek w pierwszych dwóch latach życia dziecka. Potem lepiej też go ograniczać. Jak wynika z danych Monitoringu Zdrowia Jamy U...

omicron 1
Omikron może być groźny. "Liczba ofiar może rosnąć" Lekarz

Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...