Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Szkodliwe nawyki, które mogą uszkadzać i niszczyć szkliwo

Publikacja:
Szkodliwe nawyki, które mogą uszkadzać i niszczyć szkliwo

Szkodliwe nawyki, które mogą uszkadzać i niszczyć szkliwo

Zbyt mocne szczotkowanie, mycie zębów bezpośrednio po zjedzeniu cytrusów, częste wizyty na basenie – wszystkie te zachowania w mniejszym lub większym stopniu wpływają na uszkodzenia szkliwa. Tymczasem jest to tkanka niezbędna dla zachowania zdrowia i urody zębów.

Szkliwo to najbardziej odporna na uszkodzenia i najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie. Powstaje ona na etapie formowania zęba przez specjalne komórki, zwane ameloblastami. Proces tworzenia szkliwa kończy się wraz z wyrznięciem się zęba. Szkliwo aż w 97% składa się z substancji organicznych. Pokrywa ono koronę zębów, a jego głównym zadaniem jest ochrona uzębienia zarówno przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, jak i ścieraniem zębów podczas gryzienia czy żucia.

Jak widać szkliwo to tkanka niezbędna dla zachowania zdrowia i urody zębów. Niestety, nie dość, że szkliwo jest narażone na działanie bakterii, które rozwijają się w jamie ustnej na skutek nieprawidłowej higieny, to jeszcze wiele osób zupełnie nieświadomie je osłabia. Istnieje bowiem kilka nawyków, które niszczą szkliwo.

Jedną z najczęstszych przyczyn osłabień szkliwa jest zbyt mocne szczotkowanie zębów. Owszem, w czynność tą należy wkładać sporo sumienności, poświęcając uwagę wszystkim powierzchniom zębów, ale szczotkowanie nie powinno przypominać szorowania podłogi. Szkoda może być podwójna, jeśli do mycia zębów wykorzystuje się szczoteczkę o twardym włosiu. Dodatkowo, zbyt mocne szczotkowanie powoduje także cofanie się dziąseł.

Kolejny nawyk powodujący uszkodzenia szkliwa to mycie zębów bezpośrednio po wypiciu kwaśnych soków lub zjedzeniu kwaśnych owoców. I choć nie należy ich unikać ze względu na duże ilości witamin, to jednak zawarte w nich kwasy rozmiękczają szkliwo, więc jeśli zaraz po konsumpcji udamy się do łazienki celem wyszczotkowania zębów, z dużą dozą prawdopodobieństwa mocno je uszkodzimy. W takich sytuacjach z myciem należy poczekać co najmniej 30 minut.

Skoro mowa o jedzeniu i piciu, to istnieją również inne produkty, których regularne spożywanie niszczy szkliwo. Zaliczają się do nich słodkie, gazowane napoje (zabójcze nie tylko dla zębów, ale również dla figury) oraz białe wino. Te pierwsze są pełne szkodliwych cukrów i barwników, zaś drugie ma o wiele wyższą kwasowość niż wino czerwone, powodując erozję szkliwa. Dlatego białe wino lepiej pić tylko w trakcie posiłku – wytwarzana wówczas ślina nieco obniży działanie szkodliwych kwasów.

Co ciekawe, do uszkodzeń szkliwa mogą prowadzić również… zbyt częste wizyty na basenie. Od razu zastrzegamy, że pływanie to świetny sposób na poprawę kondycji i utratę zbędnych kilogramów, ale podczas kąpieli w chlorowanej wodzie należy unikać jej nabierania do ust. Wysokie stężenie chloru powoduje bowiem powstawanie przebarwień szkliwa, jego erozję, a w skrajnych przypadkach – nawet choroby przyzębia. Szkodliwe dla szkliwa jest także noszenie kolczyka w języku. Jego obijanie się o zęby może prowadzić do pęknięć szkliwa, a także ukruszeń zębów. Z tego typu biżuterii lepiej jest więc zrezygnować.

Co jeszcze szkodzi szkliwu? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

AF


POWIĄZANE ARTYKUŁY

e papierosy
E-papierosy: czy na pewno mało szkodliwe dla zdrowia? Lekarz

Jak wykazano w testach przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, dostępne na rynku (także poza oficjalnym obiegiem) urządzenia do palenia elektronicznego w wielu przypadkach przekraczają normy obowiązujące na Wyspach. W związku z tym ich używanie jest ba...

zeby1
Dentyści ostrzegają: "zdrowy" napój z TikToka uszkodzi szkliwo Asysta

Trendsetterzy z platformy TikTok nie ustają w wysiłkach, aby podnieść oglądalność swoich postów, a zarazem znaleźć kolejnych followersów gotowych wypróbować polecane przez nich produkty lub praktyki. Po „poprawianiu” linii zębów przy użyciu pilniczka...

ROZWIŃ WIĘCEJ
nawyki dzieci
Jamy ustna i nawyki dzieci – istotny wpływ rodziców Lekarz

Poprzez modelowanie prawidłowych zachowań rodzice mogą mieć znaczący wpływ na rozwój zdrowych (lub także niewłaściwych) nawyków dotyczących jamy ustnej u swoich dzieci. W badaniu autorek z dwóch ośrodków naukowych w Indiach ocenione zostały postawy r...

slodycze
Słodycze równie szkodliwe dla zdrowia jak bierne palenie Asysta

Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...

kwasne napoje
Napoje bez cukru – czy są równie szkodliwe dla zębów? Asysta

Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...

sedacja wziewna
Nadużywanie gazu rozweselającego może uszkadzać rdzeń kręgowy Lekarz

Brytyjscy lekarze ostrzegają, że nadużywanie gazu rozweselającego może uszkadzać rdzeń kręgowy, powodować zaburzenia ruchu i zwiększać ryzyko upadków. Do tamtejszych szpitali trafia coraz więcej osób, które używają gazu rozweselającego… w celach rekr...

smartfon - Dentonet.pl
Czy smartfony są szkodliwe dla zdrowia jamy ustnej? Lekarz

Technologia cyfrowa towarzyszy nam każdego dnia, trudno bowiem wyobrazić sobie funkcjonowanie bez smartfona i dostępu do internetu. Nowoczesne technologie mają jednak również negatywne strony – paradoksalnie przyczyniają się do większej izolacji społ...

wybielanie - Dentonet.pl
Nadtlenek karbamidu może niszczyć komórki zębów Lekarz

Stosowane do wybielania zębów środki z nadtlenkiem karbamidu w składzie mogą poważnie uszkadzać zęby – twierdzą naukowcy z Wydziału Stomatologii Uniwersytetu w Toronto. Wyniki badań opublikowało czasopismo "Scientific Reports". Jednym z najczęściej ...

zab
Archives of Oral Biology: wpływ cukrzycy na szkliwo i zębinę Lekarz

Najnowsze badanie przeprowadzone na zwierzętach dowodzi, że cukrzyca typu 1 ma jednoznacznie negatywny wpływ na mikrotwardość szkliwa i zębiny. Praca amerykańskich naukowców została opublikowana na stronie internetowej czasopisma naukowego „Archives ...

alkohol
UK: niepokojące nawyki dotyczące picia alkoholu wśród młodych Lekarz

Według badań opublikowanych na początku października przez brytyjską niezależną organizację Drinkaware, osoby pijące alkohol w wieku 18–24 lata są bardziej skłonne do upijania się, są też bardziej podatne na popadanie w uzależnienie w porównaniu z re...