Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa

Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa

Naukowcy z brazylijskiego Uniwersytetu Santa Catarina dowiedli, że sok winogronowy ma o wiele większe właściwości powodowania kwasowej erozji szkliwa niż sok pomarańczowy.

O tym, że soki z kwaśnych owoców, takich jak pomarańcze czy grejpfruty, a także kolorowe napoje gazowane powodują rozwój kwasowej erozji szkliwa, wiadomo od dawna. Naukowcy z brazylijskiego Uniwersytetu Santa Catarina w ostatnich miesiącach wzięli jednak pod lupę sok winogronowy, którego niekorzystne działanie na szkliwo – na pierwszy rzut oka – mogło wydawać się o wiele mniejsze.

Badacze z Brazylii 3 razy dziennie przez 7 dni na 10 minut wkładali m.in. do soku winogronowego, soku pomarańczowego, coli oraz wody mineralnej krowie zęby. Następnie oceniono wpływ poszczególnych napojów m.in. na stan szkliwa oraz strukturę zębów. Okazało się, że po zakończeniu eksperymentu w najgorszym stanie były zęby poddane działaniu 100-pocentowego, niczym nierozcieńczonego soku z winogron. Zauważono na nich największe uszkodzenia szkliwa oraz utratę jego struktury. Nieco mniej szkodliwy dla zębów okazały się sok pomarańczowy oraz cola.

Dokładne wyniki badania zostały opublikowane 4 sierpnia w „European Archives of Paediatric Dentistry”.

– Często nie zdajemy sobie sprawy, z jakimi produktami spożywczymi związana jest erozja szkliwa – mówi w wywiadzie dla Dentowizji lek. stom. Rafał Mędzin. Wywiad został zarejestrowany podczas Endomeetingu 2016.

AF

Fot. Jabloniee, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

mutacje genetyczne - Dentonet.pl
Mutacje genetyczne zwiększają ryzyko rozwoju próchnicy Lekarz

Mutacje genów wchodzących w skład szlaku sygnałowego WNT powodują, że szkliwo zębów jest bardziej podatne na próchnicę – wykazały badania szwajcarskich naukowców opublikowane na łamach pisma "Science Signaling".Dlaczego niektórzy z nas mają próchnicę...

napoje - Dentonet.pl
Brytyjskie dzieci piją za dużo napojów energetyzujących Asysta

Blisko 90% dzieci w wieku od 12 do 14 lat regularnie spożywa napoje energetyzujące – wynika z badań opublikowanych w „British Dental Journal”. Brytyjscy dentyści ostrzegają, że może to mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie ich zębów.Przeprowadzone w...

płodność kobiet - Dentonet.pl
Przewlekłe zapalenie przyzębia źle wpływa na płodność kobiet Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach przeprowadzili badania, które dowiodły, że przewlekłe zapalenie przyzębia ma negatywny wpływ na płodność kobiet i może opóźniać zajście w ciążę.Badanie przeprowadzone przez fińskich naukowców objęło 256 kobiet w w...

ROZWIŃ WIĘCEJ
czerwone wino - Dentonet.pl
Brazylijscy naukowcy: wino jednak nie przebarwia zębów Asysta

Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia.Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, mo...

narkotyki - Dentonet.pl
Jak narkotyki wpływają na zęby? Sprawdzili to naukowcy z Australii Lekarz

Australijscy naukowcy przeprowadzili szereg badań, które potwierdziły niekorzystny wpływ zażywania narkotyków na zdrowie zębów i jamy ustnej. Używki tego typu znacznie zwiększają ryzyko próchnicy, chorób przyzębia oraz błon śluzowych jamy ustnej.Jak ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres