Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa
Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa
Naukowcy z brazylijskiego Uniwersytetu Santa Catarina dowiedli, że sok winogronowy ma o wiele większe właściwości powodowania kwasowej erozji szkliwa niż sok pomarańczowy.
O tym, że soki z kwaśnych owoców, takich jak pomarańcze czy grejpfruty, a także kolorowe napoje gazowane powodują rozwój kwasowej erozji szkliwa, wiadomo od dawna. Naukowcy z brazylijskiego Uniwersytetu Santa Catarina w ostatnich miesiącach wzięli jednak pod lupę sok winogronowy, którego niekorzystne działanie na szkliwo – na pierwszy rzut oka – mogło wydawać się o wiele mniejsze.
Badacze z Brazylii 3 razy dziennie przez 7 dni na 10 minut wkładali m.in. do soku winogronowego, soku pomarańczowego, coli oraz wody mineralnej krowie zęby. Następnie oceniono wpływ poszczególnych napojów m.in. na stan szkliwa oraz strukturę zębów. Okazało się, że po zakończeniu eksperymentu w najgorszym stanie były zęby poddane działaniu 100-pocentowego, niczym nierozcieńczonego soku z winogron. Zauważono na nich największe uszkodzenia szkliwa oraz utratę jego struktury. Nieco mniej szkodliwy dla zębów okazały się sok pomarańczowy oraz cola.
Dokładne wyniki badania zostały opublikowane 4 sierpnia w „European Archives of Paediatric Dentistry”.
– Często nie zdajemy sobie sprawy, z jakimi produktami spożywczymi związana jest erozja szkliwa – mówi w wywiadzie dla Dentowizji lek. stom. Rafał Mędzin. Wywiad został zarejestrowany podczas Endomeetingu 2016.
AF
Fot. Jabloniee, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Posłanka Anna Schmidt skierowała do ministra zdrowia interpelację w sprawie zmiany systemu wynagradzania techników dentystycznych. Według posłanki wskazane byłoby, aby pieniądze z NFZ-u trafiały bezpośrednio do techników, a nie do lekarzy dentystów, ...
Nowatorska metoda, opracowana przez badaczy z trzech instytucji na Wschodzie Niemiec, może sprawić, że wkrótce możliwe będzie leczenie paradontozy bez stosowania antybiotyków. W rozwiązaniu tym niszczone mają być wyłącznie bakterie wywołujące chorobę...
Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...
Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...
Epidemia potrwa jeszcze ok. 3-5 lat. Jeśli nie zatrzymamy tworzenia nowych wariantów wirusa, to ten okres jeszcze się wydłuży – powiedziała "Rzeczpospolitej" dr Aneta Afelt z zespołu doradczego ds. COVID-19 przy prezesie PAN. Zdaniem dr Afelt, jest ...
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...
Z badania, w którym udział wzięło 40 naukowców z kilku państw, wynika, że wady w rozwoju szkliwa zębów, które często występują u pacjentów zmagających się z celiakią, mogą być spowodowane reakcją autoimmunologiczną. Badanie to rzuca światło na słabo ...
Już tylko do najbliższej niedzieli 27 lutego można zakupić dostęp do wykładu "Zastosowanie toksyny botulinowej w dolnym odcinku twarzy jako procedura wspomagająca leczenie stomatologiczne" autorstwa lek. dent. Wiolety Lebieckiej w wyjątkowej cenie 14...
W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które współcześnie służy jako parking – szczątków XV-wiecznego króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwił...
Amerykański wirusolog ostrzega, że Omikron nie powoduje jedynie łagodnej choroby COVID-19, jak twierdzą niektórzy eksperci. Prof. Vincent Racaniello jako przykład podaje Nowy Jork, gdzie jest ostatnio wyjątkowo duża liczba zgonów. - Dla tych, którzy...
Który rodzaj słodzonych napojów bezalkoholowych w największym stopniu odpowiada za erozję zębów mlecznych u dzieci? Aby poznać odpowiedź na to pytanie, badacze z Egiptu ocenili stan 52 usuniętych zębów trzonowych, które przez cztery tygodnie były um...