Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa

Sok winogronowy może powodować kwasową erozję szkliwa

Naukowcy z brazylijskiego Uniwersytetu Santa Catarina dowiedli, że sok winogronowy ma o wiele większe właściwości powodowania kwasowej erozji szkliwa niż sok pomarańczowy.

O tym, że soki z kwaśnych owoców, takich jak pomarańcze czy grejpfruty, a także kolorowe napoje gazowane powodują rozwój kwasowej erozji szkliwa, wiadomo od dawna. Naukowcy z brazylijskiego Uniwersytetu Santa Catarina w ostatnich miesiącach wzięli jednak pod lupę sok winogronowy, którego niekorzystne działanie na szkliwo – na pierwszy rzut oka – mogło wydawać się o wiele mniejsze.

Badacze z Brazylii 3 razy dziennie przez 7 dni na 10 minut wkładali m.in. do soku winogronowego, soku pomarańczowego, coli oraz wody mineralnej krowie zęby. Następnie oceniono wpływ poszczególnych napojów m.in. na stan szkliwa oraz strukturę zębów. Okazało się, że po zakończeniu eksperymentu w najgorszym stanie były zęby poddane działaniu 100-pocentowego, niczym nierozcieńczonego soku z winogron. Zauważono na nich największe uszkodzenia szkliwa oraz utratę jego struktury. Nieco mniej szkodliwy dla zębów okazały się sok pomarańczowy oraz cola.

Dokładne wyniki badania zostały opublikowane 4 sierpnia w „European Archives of Paediatric Dentistry”.

– Często nie zdajemy sobie sprawy, z jakimi produktami spożywczymi związana jest erozja szkliwa – mówi w wywiadzie dla Dentowizji lek. stom. Rafał Mędzin. Wywiad został zarejestrowany podczas Endomeetingu 2016.

AF

Fot. Jabloniee, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

szkliwo - Dentonet.pl
"Nature Communications": szansa na naturalną odbudowę szkliwa Lekarz

Brytyjscy naukowcy z Brytyjscy naukowcy z Queen Mary University of London odkryli nową metodę mineralizacji, która daje szanse na odbudowę szkliwa naszych zębów odkryli nową metodę mineralizacji, która daje szanse na odbudowę szkliwa naszych zębów –...

ubytki szkliwa - Dentonet.pl
ESCARCEL: 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa Lekarz

Aż 30% młodych Europejczyków ma ubytki szkliwa zębów – wynika z badania ESCARCEL, przeprowadzonego w siedmiu krajach w Europie. Nadwrażliwość zębów stwierdzono u ponad 40% osób w wieku 18-35 lat. – Stomatologia zachowawcza w przeszłości skupiała się ...

herbatki owocowe - Dentonet.pl
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo Asysta

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.Według naukowców z King's College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie zna...

ROZWIŃ WIĘCEJ
zęby sportowców - Dentonet.pl
Sportowcy grupą z gorszym stanem zdrowia zębów i dziąseł Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University College London sportowcy są grupą, która charakteryzuje się bardzo złym stanem zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przebadali grupę 302 zawodowych sportowców uprawiających 25 dyscyplin. 55% badanych...

mutacje genetyczne - Dentonet.pl
Mutacje genetyczne zwiększają ryzyko rozwoju próchnicy Lekarz

Mutacje genów wchodzących w skład szlaku sygnałowego WNT powodują, że szkliwo zębów jest bardziej podatne na próchnicę – wykazały badania szwajcarskich naukowców opublikowane na łamach pisma "Science Signaling".Dlaczego niektórzy z nas mają próchnicę...

napoje - Dentonet.pl
Brytyjskie dzieci piją za dużo napojów energetyzujących Asysta

Blisko 90% dzieci w wieku od 12 do 14 lat regularnie spożywa napoje energetyzujące – wynika z badań opublikowanych w „British Dental Journal”. Brytyjscy dentyści ostrzegają, że może to mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie ich zębów.Przeprowadzone w...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres