Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

ŚDZJU: konferencja naukowa w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
ŚDZJU: konferencja naukowa w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej

ŚDZJU: konferencja naukowa w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej

Przy okazji obchodzonego wczoraj Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej w Warszawie odbyła się konferencja naukowo-prasowa pod nazwą „Żyj rozsądnie – dbaj o zdrowie jamy ustnej”. Prowadził ją dr Leszek Dudziński, wiceprezes NRL oraz przewodniczący komisji stomatologicznej.

Podczas konferencji jako pierwsza zabrała głos dr Anna Lella – prezydent ERO-FDI oraz przewodnicząca komisji ds. współpracy międzynarodowej NRL. W swojej prezentacji przedstawiła nową definicję zdrowia jamy ustnej przygotowaną przez FDI oraz dokonała wprowadzenia w temat ŚDZJU. Zachęcała do stosowania prostej zasady 2x2x2, która oznacza: szczotkowanie zębów dwa razy dziennie przez 2 minuty, a także uczęszczanie do lekarza dentysty minimum dwa razy w roku.

Prof. dr hab. n. med. Dorota Olczak-Kowalczyk – konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej – w swoim wystąpieniu położyła nacisk na skalę problemu, z jaką borykają się Polacy. Opowiedziała o wpływie spożywania nieodpowiednich produktów przez dzieci. Takimi artykułami są np. coca-cola, soki, ale także słodzona herbata. Przedstawiła wyniki badań dotyczących spożycia cukru w Polsce i na świecie oraz czynniki wpływające na występowanie choroby próchnicowej.

Prof. dr hab. n. med. Maria Borysewicz-Lewicka z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu przekazała informacje o programie edukacyjnym realizowanym w latach 2013-2016. Szwajcarsko-polski projekt „Edukacja, promocja i profilaktyka w kierunku zdrowia jamy ustnej skierowana do małych dzieci, ich rodziców, opiekunów i wychowawców” powstał w celu uświadamiania, jak ważne jest dbanie o zdrowie jamy ustnej. Razem z Królikiem Pampisiem inicjatywa rozpowszechnia wiedzę na temat wyrabiania dobrych nawyków u najmłodszych dzieci. W ramach programu powstała także aplikacja, która pomaga w szerzeniu wiedzy w atrakcyjny sposób.

Kolejną prelegentką była prof. dr hab. Marzena Dominiak, reprezentująca Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Profesor podkreślała wpływ witaminy D na stan zdrowia jamy ustnej oraz konsekwencji jej niedoboru na stan całego organizmu.

Wiceprezydent Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego prof. dr hab. Honorata Shaw w swojej prezentacji opowiedziała o zdrowiu jamy ustnej u seniorów oraz starzejącego się społeczeństwa.

Obchody Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej mają zachęcić do promowania prawidłowego dbania o higienę jamy ustnej oraz do ukazania wpływu stanu jamy ustnej na kondycję całego organizmu.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej – o tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. aleksandra85foto, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

spożycie cukru - Dentonet.pl
Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru Asysta

Jak informuje „Rzeczpospolita”, mimo mniejszych zakupów cukru w jego podstawowej postaci, Polacy spożywają go coraz więcej, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych.Ze statystyk GUS-u wynika, że w 2016 r. każda osoba w przeciętnym polskim gospodar...

cukier - Dentonet.pl
Czy cukier naprawdę powoduje próchnicę? Pacjent

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia...

CEDE
CEDE 2017: eksperci debatowali o próchnicy u najmłodszych Lekarz

Dziś w Poznaniu rozpoczęła się wystawa stomatologiczna CEDE 2017. Jej ważnym aspektem jest program naukowy – pierwszego dnia targów odbyła się m.in. debata ekspertów dotycząca próchnicy wśród dzieci.26. Środkowoeuropejska Wystawa Produktów Stomatolog...

ROZWIŃ WIĘCEJ
oznakowanie żywności
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności Asysta

Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Geor...

konferencja
Zdrowie jamy ustnej dobrem narodowym - konferencja w Warszawie Lekarz

11 maja w Warszawie pod hasłem „Bo liczy się zdrowie. Sprawdzone rozwiązania w profilaktyce” odbyła się konferencja organizowana przez ministerstwo zdrowia. Podczas spotkania zaprezentowano dobre praktyki, doświadczenia oraz innowacyjne rozwiązania d...

5 porcji zdrowia - Dentonet.pl
Kampania edukacyjna "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

W marcu rozpoczęła się kolejna, szósta już odsłona kampanii edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” – programu realizowanego przez Krajową Unię Producentów Soków. Jej celem jest promowanie i budowanie prawidłowych postaw żywieniowych wśród Pol...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres