Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Rokitnik – nieznane źródło witaminy C i związków mineralnych

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Rokitnik – nieznane źródło witaminy C i związków mineralnych

Rokitnik – nieznane źródło witaminy C i związków mineralnych

Rokitnik – zwany rosyjskim ananasem – może wspomagać leczenie ran, odleżyn, oparzeń czy wrzodów przewodu pokarmowego. Jest także źródłem witaminy C, ważnej dla utrzymania zdrowia dziąseł. Dr inż. Beata Piłat z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie opracowuje receptury produktów z rokitnikiem

Jak powiedziała PAP-owi dr inż. Beata Piłat z Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztyni, rokitnik do tej pory w Polsce nie był powszechnie znany jako krzew rodzący bardzo zdrowe owoce. Był i jest traktowany głównie jako roślina ozdobna, którą można spotkać w parkach i na wydmach morskich. Walory lecznicze rośliny, której pomarańczowe, a czasem czerwone owoce jak korale oklejają gałązki, są za to powszechnie znane w Rosji i na Białorusi. W Rosji naukowcy opatentowali około 100 różnych metod wykorzystania tej rośliny.

Rokitnik i jego wpływ na zdrowie

Literatura medyczna opisuje zbawienne właściwości rokitnika: podnosi on odporność ludzkiego organizmu, ponieważ jest jedną z niewielu roślin, która ma w swoim soku stabilną w porównaniu z innymi owocami witaminę C. Jak tłumaczy dr inż. Beata Piłat owoc rokitnika nie zawiera enzymu askorbinazy, który przyczynia się do rozpadu witaminy C. Dlatego podczas obróbki termicznej straty witaminy C w owocach rokitnika są niewielkie.

Ponadto, rokitnik zawiera cenne tłuszcze, w większości nasycone i jednonienasycone, m.in. kwas omega-7. Jest on pomocny przy leczeniu osób, które mają problemy ze śluzówką przewodu pokarmowego, niegojące się nadżerki czy wrzody żołądka. Substancja ta wspomaga gojenie i regenerację także ran zewnętrznych czy oparzeń. Olej z owoców rokitnika był stosowany przy leczeniu poparzeń popromiennych po wybuchu w elektrowni w Czarnobylu. – Stwierdziliśmy, że warto było się zająć owocami rokitnika naukowo, jest to roślina ciekawa, ale i specyficzna. Smak półproduktów może nie być akceptowany przez niektóre osoby, ponieważ jest kwaśny. Zatem o ile soku z samego rokitnika nie wypije większość ludzi, to już sprawdzi się on jako dodatek do nektarów owocowych – podkreśliła dr inż. Beata Piłat.

Alternatywa dla rybiego tranu?

Naturalne kwasy omega-7 z fosfolipidami, w tym znaną lecytyną oraz witaminą C występujące w rokitniku, mogą być alternatywą dla tranu rybiego, dodawanego do różnych suplementów diety. – Z relacji pacjentów wynika, że preparaty z rokitnika wspomagały leczenie ran w chorobie autoimmunologicznej zwanej toczniem. Dodatkowo zmniejszały one, według pacjentów, ból towarzyszący chorobie – dodała.

Dr inż. Beata Piłat podkreśliła, że owoce rokitnika zbiera się, zależnie od pogody, od sierpnia nawet do października. Owoce są bardzo delikatne, a ich zbiór może sprawiać pewne trudności. Na Syberii zbiera się je po nastaniu zimy, bo zmrożone owoce są odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne. W Polsce natomiast obcina się z krzewu gałązki z owocami, które następnie trafiają do chłodni i zmrożone łatwo dają się oddzielić od gałązek. – Owoce, które są surowcem do produktów prozdrowotnych muszą być dobrej jakości i nieuszkodzone. Zawierające tłuszcz i białko owoce w przypadku uszkodzenia staną się bezwartościowe i będą miały specyficzny posmak oraz bury kolor, a nie pożądany pomarańczowy – wyjaśniła Piłat.

W Łodzi podczas IV Ogólnopolskiej Konferencji Higienistek i Asystentek Stomatologicznych odbył się finał Ogólnopolskiej Olimpiady Higienistek. W pierwszych, internetowych etapach konkursu wzięło udział ponad 400 słuchaczek szkół policealnych na kierunku higienistka stomatologiczna. W Łodzi na teście teoretycznym i praktycznym spotkała się najlepsza dwudziestka. Dentonet i Dentowizja były partnerami medialnymi tego wydarzenia.

Oprac. AF na podst. http://naukawpolsce.pap.pl/zdrowie

Fot. stux, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

dieta
Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze Asysta

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda. – Istnieje jedna ...

dieta dzieci - Dentonet.pl
Darmowe warzywa, owoce i mleko dla dzieci w szkołach w UE Asysta

Na mocy nowego programu Komisji Europejskiej dzieci z 28 państw Unii Europejskiej w nowym roku szkolnym będą otrzymywać w szkołach darmowe owoce, warzywa i mleko. Koszt programu to 250 mln euro.Oficjalnie unijny program dostarczania warzyw, owoców i ...

owoce - Dentonet.pl
Świeże owoce zamiast słodyczy sposobem na zdrowe zęby Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Olimpiada Dentowizja GL
Finał ogólnopolskiej olimpiady higienistek stomatologicznych [VIDEO] Asysta

W Łodzi podczas IV Ogólnopolskiej Konferencji Higienistek i Asystentek Stomatologicznych odbył się finał Ogólnopolskiej Olimpiady Higienistek. W pierwszych, internetowych etapach konkursu wzięło udział ponad 400 słuchaczek szkół policealnych na kieru...

5 porcji zdrowia - Dentonet.pl
Kampania edukacyjna "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

W marcu rozpoczęła się kolejna, szósta już odsłona kampanii edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” – programu realizowanego przez Krajową Unię Producentów Soków. Jej celem jest promowanie i budowanie prawidłowych postaw żywieniowych wśród Pol...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres