Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Pułapki w jedzeniu

Publikacja:
Pułapki w jedzeniu

Pułapki w jedzeniu

Okazuje się, że pewnym pokarmom przypisujemy dobre właściwości a nie wiemy, że mogą stanowić prawdziwe pułapki dla naszych zębów.

Przykłady?

1. Rodzynki mają znacznie gorszy wpływ na nasze zęby niż czekolada. Sa one bardzo słodkie, a co gorsza – przylepiają się do zębów.

2. Sery i inne przetwory mleczne mają właściwości przeciwpróchnicze, ale tracą je w połączeniu z cukrem lub skrobią.

3. Soki owocowe, które zawierają cukier wcale nie mają lepszego wpływu na nasze zęby niż słodzone napoje gazowane.

4. Piętrowe kanapki – kiedy jemy je szybko i odgryzamy zbyt duże kawałki – zbyt szeroko rozwieramy jamę ustną. A to może zaszkodzić szczególnie osobom, które mają dysfunkcje narządu żucia. Dla takich osób zbyt szrokie rozwieranie jamy ustnej może być wręcz niebezpieczne. Dlatego jedzenie jest najlepiej dzielić na mniejsze części, zanim włożymy je do ust.

5. Twarde cukierki, a nawet jabłka – mogą doprowadzić do ukruszenia zębów.

Warto również pamiętać, że im dłużej trzymamy słodkie pożywienie w ustach – tym gorzej dla naszych zębów.


BZ

Źródło: Academy of Genral Dentistry
W trosce o Twój uśmiech & zdrowie"