Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Leczenie zachowawcze i endodoncja
Protetyka i implantologia
Stomatologia estetyczna
Ortodoncja
Periodontologia
Higiena i zdrowie jamy ustnej

Przyzwyczajaj dziecko do żucia i gryzienia

Publikacja:
Przyzwyczajaj dziecko do żucia i gryzienia

Przyzwyczajaj dziecko do żucia i gryzienia

Przetarte owoce, mleczne kaszki, zmiksowane warzywa – wszystkie te potrawy charakteryzują się rozdrobnioną, delikatną konsystencją. Podawane zbyt długo wpływają na nieprawidłowe ukształtowanie się zgryzu dziecka i mogą się przyczynić do rozwoju próchnicy (zobacz artykuł: Dziecko – wdzięczny i trudny pacjent).

W Stanach Zjednoczonych, królestwie fast foodów i produktów z puszki, coraz więcej dzieci ma problemy ze zbyt wąską szczęką, a w konsekwencji – ze stłoczeniem zębów. W opinii ortodontów do rozwoju tej poważnej wady zgryzu w dużym stopniu przyczynia się niewłaściwy sposób karmienia dzieci po ukończeniu przez nie 8-9 miesiąca życia. W tym okresie do diety dziecka należy stopniowo wprowadzać produkty mniej rozdrobnione, o bardziej twardej i grudkowatej konsystencji. Dzieciom, którym rodzice "ułatwiają" jedzenie, podając zupki i kaszki ze słoiczków, grozi, że będą miały zbyt wąskie łuki zębowe. Gryzienie i żucie pokarmu stymuluje bowiem rozwój kości szczęki, a także pozwala na prawidłowe kształtowanie się zgryzu.

Kiedy łuk zębowy górny lub/i dolny jest zbyt wąski, zęby – mimo że rozwijają się prawidłowo – nie znajdują dla siebie miejsca i ulegają stłoczeniu. Efektem tego zaburzenia są między innymi: kły wystające poza łuk zębowy, zmiana położenia zębów siecznych, zęby przedtrzonowe wyrzynające się po stronie języka. Warto w tym miejscu przypomnieć, że stłoczenie zębów może również powodować choroby dziąseł i przyzębia oraz sprzyjać rozwojowi próchnicy (trudniej jest wtedy usunąć z przestrzeni międzyzębowych zalegające resztki pokarmu).

Syndrom „leniwego żucia”
Wiele mam – kierując się wygodą lub nadopiekuńczością – rezygnuje z podawania dziecku pokarmów o bardziej stałej, grudkowatej konsystencji. Swoją decyzję tłumaczą najczęściej w ten sposób, że „dziecko nie lubi stałych pokarmów, a przecież coś jeść musi” lub „dziecko gryzie tak wolno, że posiłek zabiera mnóstwo czasu”. Innym częstym argumentem jest stwierdzenie, że gryzienie sprawia maluchowi zbyt wiele trudności lub dziecko źle gryzie i dlatego ma problemy z trawieniem.

Tymczasem mimo niechęci malucha do spożywania mniej rozdrobnionych potraw, w żadnym przypadku nie powinniśmy rezygnować z ich podawania. Dzięki bardziej stałej konsystencji produktów dziecko przyzwyczaja się stopniowo do prawidłowego gryzienia, żucia i połykania coraz większych kawałków jedzenia. Natomiast u dzieci niechętnie żujących, którym mamy notorycznie odkrawają skórki od chleba lub ucierają na papkę twarde jabłkuszko, syndrom leniwego żucia tylko się utrwala, z czasem prowadząc do zaburzeń zgryzu.

Powtórzmy – rozszerzanie diety malucha jest zgodne z jego fizjologicznym rozwojem. Należy dbać o to, aby dziecko w odpowiednim wieku poznawało nowe konsystencje i smaki oraz „trenowało” gryzienie i żucie.

Kiedy najlepiej rozpocząć wprowadzanie pokarmów stałych?
Obecnie zaleca się rozpoczęcie podawania pokarmów stałych od 6. miesiąca życia malucha. Wszystkie składniki odżywcze, jakie potrzebne są dziecku w pierwszych sześciu miesiącach życia, znajdują się w mleku matki lub w sztucznym pokarmie, jednak po sześciu miesiącach zwiększa się zapotrzebowanie dziecka na żelazo i inne składniki odżywcze, których samo mleko nie dostarcza. Należy więc stopniowo wprowadzać coraz więcej różnych pokarmów stałych, tak aby w wieku 12 miesięcy stanowiły one główną część diety.

Ćwiczenie czynności żucia i kształtowanie umiejętności samodzielnego jedzenia świetnie umożliwiają pokarmy do jedzenia palcami. Do tego typu produktów zaliczamy tosty, pieczywo ze skórką, krążki ryżowe, chlebek pitta, obrane jabłko, pokrojoną w słupki surową marchewkę lub kalarepkę. Nie należy jednak dawać dziecku do gryzienia chipsów, sucharków, które zawierają cukier, słonych krakersów oraz herbatników.

B.Sz.


POWIĄZANE ARTYKUŁY

Hazem Kalaji
Roślinne gumy do żucia pomogą w walce z koronawirusem? Lekarz

Prof. Hazem Kalaji z Instytutu Biologii SGGW oraz japoński wirusolog dr Seiya Sato opracowali i opatentowali substancję pochodzącą z kanawalii szablastej – rośliny z rodziny bobowatych uprawianej m.in. w Afryce, która ma właściwości zapobiegające inf...

opieka stomatologiczna dzieci - Dentonet.pl
Dentysta doliczył opłatę za "niewspółpracujące dziecko" Lekarz

Internet rozgrzała w ostatnich dniach sytuacja opisana przez mieszkankę Ożarowa Mazowieckiego. Otóż jeden z dentystów naliczył jej po wizycie z synem 100 zł dodatkowej opłaty za... "dziecko niewspółpracujące". - Świat jest chory. Byłam dziś z synem ...

opiekun faktyczny
Dziecko u lekarza – kim jest opiekun faktyczny małego pacjenta? Lekarz

Rzecznik Praw Pacjenta przypomina, że w sytuacji, kiedy dziecko potrzebuje pomocy medycznej, a nie przebywa pod opieką rodziców (lub przedstawicieli ustawowych), opiekę nad nim może sprawować opiekun faktyczny. Może to być członek rodziny albo inna o...

ROZWIŃ WIĘCEJ
dzieci w gabinecie
Dziecko u dentysty: które techniki behawioralne stosować? Lekarz

Leczenie pacjentów pediatrycznych odczuwających strach przed dentystą, a przy tym nie rozumiejących konieczności poddania się terapii, to poważne wyzwanie, przed którym staje wielu, jeśli nie większość stomatologów. Wskazane jest więc, by lekarze zna...

Aleksandra Nitecka Buchta videonews 1
Bóle mięśni żucia w praktyce lekarza dentysty Lekarz

Do gabinetów stomatologicznych – zarówno ogólnych, jak i np. protetycznych oraz chirurgicznych – zgłasza się coraz więcej pacjentów z dolegliwościami bólowymi w obrębie mięśni żucia. – Jako lekarze stomatolodzy musimy być przygotowani na pomoc takim ...

guma do zucia
Guma do żucia pomoże w uzupełnianiu niedoborów witamin? Asysta

Naukowcy z Pennsylvania State University twierdzą, że żucie gumy wzbogaconej o witaminy może być skuteczną metodą uzupełniania niedoborów witaminowych u pacjentów, u których występują one z różnych przyczyn. Niedobór witamin może mieć różne przyczy...

cukrzyca
Czy poziom glukozy u diabetyka ma związek z funkcją żucia? Lekarz

Z badania opublikowanego w serwisie PLOS ONE wynika, że u pacjentów chorujących na cukrzycę typu 2, którzy mają zachowaną pełną funkcję żucia, może występować niższy poziom glukozy we krwi niż u diabetyków z zaburzeniami funkcji żucia. Dwoje naukowc...

chewing gum 1377268 1280
Przewidywany wzrost sprzedaży bezcukrowych gum do żucia Lekarz

Według opublikowanego niedawno raportu firmy badawczej Polaris Market Research sprzedaż bezcukrowej gumy do żucia ma rosnąć o około 6,9% rocznie i osiągnąć poziom 26,67 mld dolarów w 2032 roku. Firma Polaris Market Research opublikowała nowy raport ...

Dentoexpress grafika artykul
Co warto wiedzieć o bezcukrowych gumach do żucia? Lekarz

Ponad 800 osób – lekarzy dentystów, studentów stomatologii, techników dentystycznych, asystentek i higienistek stomatologicznych – podczas targów Krakdent 2022 odwiedziło stoisko marki Orbit, poszerzając swoją wiedzę w zakresie właściwości bezcukrowy...

dziecko w gabinecie - Dentonet.pl
Dziecko w gabinecie: 5 porad, które usprawnią wizytę Lekarz

Wielu lekarzy dentystów obawia się przyjmować dzieci. Zakładają, że nie poradzą sobie z płaczem, napadami złości i brakiem współpracy malucha, który nijak nie chce zrozumieć, że leczenie służy jego zdrowiu. Oczywiście wskazane są wizyty adaptacyjne, ...

opioidy1
Opioidy przyjmowane w ciąży wpływają na dziecko Lekarz

Leki opioidowe przyjmowane w czasie ciąży mogą mieć różne niepożądane skutki dla dziecka, nawet jeśli matka nie cierpi z powodu uzależnienia. Badania wskazują na możliwe problemy związane z rozwojem fizycznym i umysłowym dziecka, w tym ograniczony wz...