Profilaktyka kwasowej erozji szkliwa w pracy asysty stomatologicznej
Profilaktyka kwasowej erozji szkliwa w pracy asysty stomatologicznej
Kwasowa erozja szkliwa to powierzchowna utrata tkanek twardych zęba na skutek długotrwałego kontaktu z kwasami. W Polsce, w zależności od wieku i miejsca zamieszkania, z problemem tym boryka się od 6 do 33% osób. Dlatego bardzo istotna jest profilaktyka kwasowej erozji szkliwa, w której dużą rolę odgrywa instruktaż prawidłowej higieny jamy ustnej oraz właściwej diety.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez prof. Danutę Waszkiel, w Polsce występowanie kwasowej erozji szkliwa jest uzależnione m.in. od wieku pacjentów i ich miejsca zamieszkania. Wśród osób w grupie 35-44 lata stwierdzono ją u ponad 6% badanych, w wieku 18-20 lat – u 15%, zaś w wieku 25-30 lat – u blisko 19,5% pacjentów. Co ciekawe, na kwasową erozję szkliwa bardziej narażone są osoby mieszkające w dużych miastach. Zmiany erozyjne wystąpiły tam u 33% badanych.
Kwasowa erozja szkliwa – przyczyny
Kwasowa erozja szkliwa objawia się powierzchowną utratą tkanek twardych zęba na skutek działania kwasów. Ubytki erozyjne są płaskie, mają charakterystyczny satynowy odcień, a umiejscawiają się na powierzchniach przedsionkowych lub policzkowych zębów. Obecnie jednak najczęściej spotykana jest erozja dotycząca powierzchni wargowych zębów górnych, będąca konsekwencją spożywania kwaśnych pokarmów i napojów. Do grupy żywności szczególnie niebezpiecznej pod kątem kwasowej erozji szkliwa zaliczają się owoce cytrusowe, wiśnie, maliny, czereśnie, rabarbar, kwaszone warzywa oraz gazowane, kolorowe napoje. Istnieją również czynniki wewnętrzne, zwiększające ryzyko wystąpienia kwasowej erozji szkliwa. Wymienić należy m.in. chorobę refluksową, przewlekłe wymioty, zaburzenia gospodarki wodnej organizmu oraz zaburzenia w wydzielaniu śliny.
Profilaktyka kwasowej erozji szkliwa
Asystentki i higienistki stomatologiczne mają do spełnienia istotną rolę w zakresie profilaktyki kwasowej erozji szkliwa. W jej zakres wchodzą przede wszystkim zadania instruktażowo-edukacyjne. W trakcie wizyty pacjenta w gabinecie stomatologicznym należy przekazywać mu informacje o:
• roli prawidłowej diety w profilaktyce kwasowej erozji szkliwa – chodzi przede wszystkim o równoważenie produktów o kwaśnym pH żywnością o pH zasadowym (woda niegazowana, żółte sery, ziemniaki, zboża, jogurty naturalne, mleko, jaja),
• kontroli czasu spożywania kwaśnych pokarmów – wiele owoców, choć posiada kwaśne pH, jest jednocześnie cennym źródłem witamin, więc nie należy z nich zupełnie rezygnować, ale jeść stosunkowo szybko, bez żucia, aby ograniczyć kontakt kwasów z zębami,
• wprowadzeniu nawyku jedzenia posiłków o ściśle ustalonych porach, rezygnacji z podjadania oraz zastąpieniu napojów gazowanych i energetycznych niegazowaną wodą mineralną,
• prawidłowej higienie jamy ustnej (nieszczotkowanie zębów bezpośrednio po kontakcie z kwasem, używanie szczoteczki o miękkim włosiu i pasty o niskim współczynniku ścieralności, kontrolowanie siły oraz techniki szczotkowania),
• konieczności regularnych wizyt w gabinecie stomatologicznym oraz poddawaniu się zabiegom miejscowej fluoryzacji.
Temat kwasowej erozji szkliwa został poruszony podczas I Ogólnopolskiej Konferencji Higienistek i Asystentek Stomatologicznych.
AF
Fot. jarmoluk, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Z badań przeprowadzonych w ostatnim czasie przez naukowców z Uniwersytetu w Sao Paulo wynika, że niesteroidowe leki przeciwzapalne powszechnie przyjmowane przez najmłodszych pacjentów mogą przyczyniać się do powstawania wad szkliwa zębów (ang. dental...
Ustawa z 26 maja 2022 r. o sposobie ustalania najniższego wynagrodzenia zasadniczego niektórych pracowników zatrudnionych w podmiotach leczniczych wprowadziła załącznik określający wysokość współczynników pracy oraz grupy zawodowe według kwalifikacji...
Zdaniem specjalistów, postęp w technologii komputerowej i rozwój sztucznej inteligencji jest już tak zaawansowany, że niektóre programy są w stanie zastąpić nie tylko określone czynności wykonywane przez człowieka, ale nawet zawody, które wymagają ek...
W 2024 roku pracownicy związani z branżą stomatologiczną nie powinni narzekać na brak ofert pracy dla siebie. Dentyści różnych specjalizacji, higienistki i asystentki stomatologiczne to personel poszukiwany w wielu częściach kraju. Jeśli szukasz zatr...
Sylwester wiąże się nierozerwalnie z toastem za pomyślność w nowym roku, który wznosimy o północy najczęściej lampką szampana lub innego wina musującego. Przy tej okazji warto wspomnieć o zależności pomiędzy zdrowiem jamy ustnej a spożywaniem prosecc...
Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że czerwone wino nie przebarwia szkliwa zębów, nawet w sytuacjach, gdy jest ono bardziej podatne na przebarwienia. Do tej pory sądzono, że czerwone wino, zwłaszcza pite dość regularnie, ...
W 2012 r. szerokim echem w światowych mediach odbiła się informacja o odnalezieniu – w miejscu dawnego kościoła franciszkanów w Leicester, które współcześnie służy jako parking – szczątków XV-wiecznego króla Anglii Ryszarda III. Odkrycie to umożliwił...
Problemy z zatrudnieniem personelu średniego szczebla gabinetów stomatologicznych w wielu miejscach na świecie sprawiają, że podejmowane są inicjatywy mające na celu przyciągnięcie do tych profesji kolejnych osób lub przynajmniej zatrzymanie tych, kt...
Firma Align Technology jest jednym ze sponsorów tegorocznej konferencji ASYSDENT, która już w najbliższą sobotę odbędzie się w Łodzi. Dzięki wsparciu firmy uczestniczki ASYSDENTU będą mogły wysłuchać wykładu i wziąć udział w warsztacie dotyczącym ska...
Podczas gdy w Polsce w zawodzie asysty i higienistki zachodzą obecnie istotne zmiany, w USA obowiązujące w poszczególnych stanach odmienne regulacje przyczyniają się do poważnych niedoborów kadrowych. Z tego względu Krajowa Rada ds. Asysty Stomatolog...
Z badania, w którym udział wzięło 40 naukowców z kilku państw, wynika, że wady w rozwoju szkliwa zębów, które często występują u pacjentów zmagających się z celiakią, mogą być spowodowane reakcją autoimmunologiczną. Badanie to rzuca światło na słabo ...