Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru

Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru

Jak informuje „Rzeczpospolita”, mimo mniejszych zakupów cukru w jego podstawowej postaci, Polacy spożywają go coraz więcej, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych.

Ze statystyk GUS-u wynika, że w 2016 r. każda osoba w przeciętnym polskim gospodarstwie domowym spożywała około kilograma cukru w czystej postaci miesięcznie. Według analityka rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Pawła Wyrzykowskiego oznacza to, że w ciągu ostatniej dekady średnie spożycie cukru w przeliczeniu na jedną osobę spadło o około pół kilograma.

Najwięcej czystego cukru spożywa się w gospodarstwach rolników oraz emerytów i rencistów, z kolei najmniej – w gospodarstwach domowych osób prowadzących własną działalność gospodarczą. Jak podkreśla Paweł Wyrzykowski, spadek spożycia czystego cukru to efekt zmiany stylu życia Polaków – rzadziej słodzimy kawę i herbatę, pieczemy mniej ciast i robimy mniej słodzonych przetworów domowych.

Jednak co ciekawe, mimo mniejszej konsumpcji cukru w czystej postaci, jego spożycie całkowite rośnie. W 2016 r. wyniosło ono średnio 42,3 kilograma rocznie, czyli o 4% więcej niż w 2015 r. Dane te potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych. Z powodu zniesienia unijnych limitów na produkcję cukru, które nastąpiło 1 października, w najbliższym czasie ceny cukru powinny spaść, co z kolei może wpłynąć na zwiększenie jego spożycia.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej.

AF

Fot. Saramukitza, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier - Dentonet.pl
Czy cukier naprawdę powoduje próchnicę? Pacjent

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia...

oznakowanie żywności
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności Asysta

Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Geor...

owoce - Dentonet.pl
Świeże owoce zamiast słodyczy sposobem na zdrowe zęby Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

ROZWIŃ WIĘCEJ
słodycze - Dentonet.pl
Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach Asysta

Jak poinformowała TVP Info, największe koncerny produkujące słodycze – Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA – zapowiedziały, że do 2022 r. ich produkty będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.Według danych WHO, z n...

5 porcji zdrowia - Dentonet.pl
Kampania edukacyjna "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

W marcu rozpoczęła się kolejna, szósta już odsłona kampanii edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” – programu realizowanego przez Krajową Unię Producentów Soków. Jej celem jest promowanie i budowanie prawidłowych postaw żywieniowych wśród Pol...

Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej - Dentonet.pl
ŚDZJU: konferencja naukowa w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej Lekarz

Przy okazji obchodzonego wczoraj Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej w Warszawie odbyła się konferencja naukowo-prasowa pod nazwą „Żyj rozsądnie – dbaj o zdrowie jamy ustnej”. Prowadził ją dr Leszek Dudziński, wi...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres