Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

NIK zapowiada kontrole jakości żywienia uczniów w szkołach

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
NIK zapowiada kontrole jakości żywienia uczniów w szkołach

NIK zapowiada kontrole jakości żywienia uczniów w szkołach

Najwyższa Izba Kontroli przygotowuje kontrolę wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych. Planuje rozpocząć ją jesienią tego roku w samorządach i szkołach pięciu województw. W centrali Izby odbyło się spotkanie ekspertów, którzy dyskutowali o tym, jak powinny działać szkoły, żeby dobrze wykorzystywać środki publiczne, w tym unijne, przeznaczone na programy żywieniowe, z trwałym pożytkiem dla zdrowia dzieci.

Prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski przypomniał, że w roku szkolnym 2015/2016 wszedł w życie zakaz sprzedaży niezdrowych produktów w szkołach, który wywołał wiele kontrowersji, a nawet protesty (o tym, że w tym roku szkolnym zakaz częściowo zniesiono, informowaliśmy kilka dni temu). Zmodyfikowane miały być także cele programów żywieniowych, których głównym przesłaniem jest kształtowanie nawyków zdrowego żywienia. W szkołach, przede wszystkim podstawowych, realizowane są programy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Szklanka mleka”. – Na programy te wydatkowano w ostatnim roku budżetowym około 250 mln złotych, skorzystało z nich od 11 do 14 tys. placówek oświatowych – wyliczał Krzysztof Kwiatkowski. – Jednocześnie znaczna liczba dzieci korzysta z programu „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”, często także w formie posiłku w szkołach. Program ten to kwota około 900 mln zł rocznie – dodał.

Prezes NIK zapowiedział kontrolę wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych, która rozpocznie się jesienią tego roku w samorządach i szkołach pięciu województw. – Wstępne analizy pokazują, że wciąż mamy do czynienia z niedostatkiem działań edukacyjnych, niską świadomością i brakiem koordynacji pomiędzy poszczególnymi programami na terenie szkoły – poinformował Kwiatkowski. Stanowisko to potwierdzili eksperci zaproszeni do dyskusji.

Według badań Instytutu Żywności i Żywienia, ponad 20% polskich dzieci i nastolatków zmaga się z nadwagą lub otyłością. Najwięcej w woj. mazowieckim i łódzkim. Polskie dzieci zaliczane są od kilku lat do najszybciej tyjących w Europie. – Wzrost występowania nadwagi i otyłości wśród polskich dzieci to efekt głębokich zmian stylu życia, w tym głównie ograniczenia aktywności fizycznej i spożywania zbyt dużej ilości wysokokalorycznych przekąsek – mówiła prof. Jadwiga Charzewska z Instytutu Żywności i Żywienia, powołując się na badania, z których wynika, że ponad 50% dzieci i młodzieży w Polsce na co dzień żywi się nieprawidłowo. Jedzą zbyt tłusto, zbyt słodko i zbyt słono. Nieregularnie spożywają posiłki, zbyt rzadko jedzą w ciągu dnia albo zastępują właściwe posiłki przekąskami.

Z kolei prof. Barbara Woynarowska z Uniwersytetu Warszawskiego podkreśliła fakt, że dzieci w szkołach przebywają coraz dłużej (średnio 4-8 godzin), a powinny spożywać posiłek co 3-4 godziny. Tymczasem do szkoły przychodzi bez śniadania co 3 uczeń, a co 4 nie zjada w ogóle żadnego posiłku w czasie pobytu w szkole.

Dyskusja ekspertów skupiała się wokół trzech bloków tematycznych – błędów najczęściej popełnianych w organizacji żywienia w szkole, dobrych i złych praktyk organizowania oraz prowadzenia zajęć edukacyjnych, a także tego, w jaki sposób szkoła powinna rozpoznawać potrzeby i zagrożenia związane z nieprawidłowym żywieniem. W dyskusji brali udział eksperci z zakresu nauki o żywieniu i koordynatorzy programów żywieniowych, przedstawiciele świata nauki, Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Matki i Dziecka, Rzecznika Praw Dziecka, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Zdrowia, Państwowej Inspekcji Sanitarnej, jednostek samorządu terytorialnego oraz organizacji pozarządowych. – Przekazane przez ekspertów opinie zostaną wykorzystane przy opracowywaniu programu kontroli wdrażania zasad zdrowego żywienia w szkołach publicznych, co do której zasadności podjęcia przez NIK uczestnicy panelu nie mieli żadnych wątpliwości – skomentowała Jolanta Stawska, dyrektor Delegatury NIK w Krakowie.

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też wyciśnięte w postaci soku. Tam ten cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc, a także jaki jest wpływ cukru na stan zdrowia jamy ustnej – o tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. Strona internetowa NIK


POWIĄZANE ARTYKUŁY

konferencja
Zdrowie jamy ustnej dobrem narodowym Lekarz

11 maja w Warszawie pod hasłem „Bo liczy się zdrowie. Sprawdzone rozwiązania w profilaktyce” odbyła się konferencja organizowana przez ministerstwo zdrowia. Podczas spotkania zaprezentowano dobre praktyki, doświadczenia oraz innowacyjne rozwiązania d...

gabinety w szkołach - Dentonet.pl
Dentyści w szkołach – trwają prace ministerstwa zdrowia Lekarz

Jak poinformowało ministerstwo zdrowia, prace nad przywróceniem opieki stomatologicznej dla uczniów są we wstępnej fazie. W najbliższym czasie planowane jest spotkanie w tej sprawie ze środowiskiem lekarzy dentystów.Jakiś czas temu minister edukacji ...

zdrowa dieta - Dentonet.pl
Naczelna Rada Lekarska apeluje o promocję zdrowego żywienia Lekarz

Naczelna Rada Lekarska zaapelowała do lekarzy i lekarzy dentystów o promowanie wśród pacjentów rekomendacji Instytutu Żywności i Żywienia dotyczących racjonalnego odżywiania.Prezydium NRL w pełni poparła rekomendacje Instytutu Żywności i Żywienia, do...

ROZWIŃ WIĘCEJ
5 porcji zdrowia - Dentonet.pl
Kampania edukacyjna "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

W marcu rozpoczęła się kolejna, szósta już odsłona kampanii edukacyjnej „5 porcji warzyw, owoców lub soku” – programu realizowanego przez Krajową Unię Producentów Soków. Jej celem jest promowanie i budowanie prawidłowych postaw żywieniowych wśród Pol...

Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej - Dentonet.pl
ŚDZJU: konferencja naukowa w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej Lekarz

Przy okazji obchodzonego wczoraj Światowego Dnia Zdrowia Jamy Ustnej w siedzibie Naczelnej Izby Lekarskiej w Warszawie odbyła się konferencja naukowo-prasowa pod nazwą „Żyj rozsądnie – dbaj o zdrowie jamy ustnej”. Prowadził ją dr Leszek Dudziński, wi...

cukier - Dentonet.pl
Pół dziennej dawki cukru już na śniadanie - pora na zmianę nawyków! Asysta

Eksperci z Public Health England poinformowali, że z przeprowadzonych przez nich badań wynika, iż dzieci zjadają połowę dziennej rekomendowanej ilości cukru już podczas śniadania. Rodzice powinni więc przykładać zdecydowanie większą uwagę do diety sw...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
Bella_Iza
Złe odżywianie to nie tylko ryzyko otyłości, ale także próchnicy, nadciśnienia, chorób układu pokarmowego i nieprawidłowego rozwoju intelektualnego. Lepiej zrobić dziecku kanapkę do szkoły niż wciskać mu pieniądze na hot-doga albo batony.
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres