Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach

Producenci obiecują ograniczenie ilości cukru w słodyczach

Jak poinformowała TVP Info, największe koncerny produkujące słodycze – Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA – zapowiedziały, że do 2022 r. ich produkty będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.

Według danych WHO, z nadwagą boryka się około 40 mln dzieci do 5. roku życia, natomiast otyłość dotyczy około 13% osób dorosłych. Z kolei próchnica to najbardziej rozpowszechniona choroba zakaźna na świecie. W celu zapobiegania epidemii otyłości, cukrzycy czy próchnicy światowi producenci słodyczy podejmują kroki w celu ograniczenia kaloryczności swoich produktów. I tak koncerny Mars-Wrigley, Ferrero, Lindt, Ferrara Candy oraz Nestle USA zapowiedziały, że do 2022 r. produkowane przez nie słodycze będą zawierały mniej cukru i co najwyżej 200 kalorii.

Działania ograniczające spożycie cukru przez dzieci są prowadzone również w naszym kraju. Od 2016 r. obowiązują przepisy tzw. rozporządzenia sklepikowego, w którym ustalono listę produktów dopuszczonych do sprzedaży w szkolnych sklepikach. Mogą to być drożdżówki (ale nie zbyt słodkie i nie z mrożonego ciasta), jogurty, serki, warzywa, owoce, sałatki, surówki, kanapki oraz produkty zbożowe.

Rodzicom, którzy mają problem z podjadaczami słodyczy, polecam organizowanie słodkich sobót – mówi lek. dent. Paulina Wojas. Dodaje też, że lepsze dla zdrowia zębów będzie zjedzenie całej tabliczki czekolady, niż podjadanie.

AF

Fot. pixel1, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

pastylki przeciw próchnicy - Dentonet.pl
Pastylki przeciw próchnicy prosto z Japonii - czy to działa? Asysta

Japońska firma UHA Mikakuto wypuściła na tamtejszy rynek smakowe pastylki, które – zdaniem producenta – pomagają utrzymać prawidłową florę bakteryjną w jamie ustnej i tym samym zmniejszają ryzyko zachorowania na próchnicę.W składzie cukierków, opraco...

słodycze - Dentonet.pl
Wielka Brytania: apel o dodatkowe oznakowanie słodyczy Asysta

The British Medical Association zaapelowało o wprowadzenie obowiązku umieszczania na opakowaniach słodyczy dodatkowych oznakowań, informujących m.in. o tym, że częste spożywanie słodyczy skutkuje próchnicą.Według danych National Health Service, w Wie...

owoce - Dentonet.pl
Świeże owoce zamiast słodyczy sposobem na zdrowe zęby Asysta

58% Brytyjczyków uważa, że jedzenie świeżych owoców to najlepszy sposób na ograniczenie spożycia cukru znajdującego się m.in. w słodyczach. Tamtejsi dentyści potwierdzają, że owoce to o wiele zdrowsza alternatywa dla słodkich przekąsek, ale również w...

ROZWIŃ WIĘCEJ
podatek od słodzonych napojów - Dentonet.pl
Szwajcaria: kanton Vaud wprowadzi podatek od słodzonych napojów Lekarz

W szwajcarskim kantonie Vaud jesienią br. najprawdopodobniej wprowadzony zostanie podatek od słodzonych napojów. Pozyskane w ten sposób środki zostaną przeznaczone na leczenie stomatologiczne dzieci i młodzieży do 18. roku życia.Obecnie w kantonie Va...

epidemia próchnicy - Dentonet.pl
Epidemia próchnicy wśród dzieci w australijskim stanie Victoria Asysta

W australijskim stanie Victoria liczba zachorowań na próchnicę wśród dzieci osiągnęła rozmiary epidemii. Według Dental Health Services Victoria (DHSV) połowa tamtejszych 6-latków boryka się z zaawansowaną próchnicą, a u połowy 12-latków z powodu próc...

miód - Dentonet.pl
Miód jest szkodliwy dla organizmu, tak samo jak biały cukier? Asysta

W rozmowie z „Gazetą Wyborczą” prof. Jarosław Drożdż – kierownik Kliniki Kardiologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi – powiedział, że miód jest równie szkodliwy dla organizmu jak zwykły, biały cukier.Miód zwykło się uważać za zdrowszą alternatywę dla...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres