Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Aktualności
Prawo i finanse
Praca w gabinecie
Student
Edukacja i technologie
Medycyna

Mleko po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ryzyko próchnicy?

Publikacja:
Mleko po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ryzyko próchnicy?

Mleko po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ryzyko próchnicy?

Jak informuje portal dentistrytoday.com, dr Christine Wu z Uniwersytetu w Illinois bada, czy mleko wypite po zjedzeniu słodyczy zmniejsza ilości produkowanych przez bakterie kwasów.

To nie pierwsze badanie dotyczące pozytywnego wpływu niektórych produktów spożywczych na jamę ustną prowadzone przez dr Wu. Wcześniej jej zespół sprawdzał, jak niektóre związki pochodzenia roślinnego wpływają na neutralizację szkodliwych drobnoustrojów bytujących w jamie ustnej. Chodzi zwłaszcza o polifenole roślinne, zawarte m.in. w żurawinie, rodzynkach oraz herbacie.

Teraz badacze z Uniwersytetu w Illinois wzięli pod lupę najczęściej spożywane przez dzieci w wieku 7-11 lat napoje: mleko, 100-procentowy sok jabłkowy oraz wodę mineralną. Z pierwszych przeprowadzonych eksperymentów wynika, że najbardziej pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej ma mleko – wypite po zjedzeniu słodyczy, takich jak ciastka lub spożyte razem z płatkami śniadaniowymi, zmniejsza kwasowy odczyn w jamie ustnej i chroni zęby przed próchnicą. Wypicie mleka po słodyczach redukuje również osadzanie płytki nazębnej, choć jak podkreśla dr Christine Wu, najlepszą metodą zapobiegania chorobom zębów jest oczywiście ich prawidłowa higiena.

Jak odżywiać dzieci, żeby miały zdrowe zęby? Czy dieta dorosłych w tym aspekcie jest inna? Na te pytania odpowiada Dawid Szajrych, dietetyk, trener, pedagog. Podkreśla, że w dbaniu o zdrowie zębów łatwo się zapomnieć.

AF
Fot. Myriams-Fotos, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

leczenie dzieci
Atopowe zapalenie skóry zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci Lekarz

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...

COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...

BMI
Za wysokie BMI to zdecydowanie większe ryzyko próchnicy Lekarz

Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...

ROZWIŃ WIĘCEJ
implantolodzy
Jak minimalizować ryzyko periimplantitis? Dyskusja chirurgów Lekarz

- Według statystyk, co 4-5 implant u pacjentów narażony jest na występowanie periimplantitis. Przyczyn jest wiele - zła higiena, błędy w momencie usadowienia implantu, a nawet stan ogólny pacjenta. Często się o tym zapomina - zapomina się o ogólnych ...

bariatria
Zabieg bariatryczny – większe ryzyko próchnicy w przyszłości Lekarz

U pacjentów z otyłością, którzy decydują się na poddanie zabiegom chirurgii bariatrycznej, może występować większe ryzyko rozwoju próchnicy w porównaniu z osobami, które ograniczają liczbę zbędnych kilogramów przy zastosowaniu mniej radykalnych metod...

tonsillektomia
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...

ekstrakcja osemki
BMC Oral Health: laser zmniejsza ból po usunięciu ósemki Lekarz

Z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe występujące u pa...

słodycze - Dentonet.pl
W pandemii koronawirusa Polacy jedli więcej słodyczy Lekarz

Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zbadali wybrane elementy sposobu żywienia i stylu życia dorosłej populacji polskiej przed i w trakcie pandemii COVID-19. Wzrosło spożycie tłuszczów ogółem, przybyło osób palących, ale nie zauważono wzr...

lody
Jedzenie lodów zmniejsza skutki radio- i chemioterapii w jamie ustnej Lekarz

Grupa studentów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała w tym roku Ig Nobla – nagrodę przyznawaną przez magazyn „Annals of Improbable Research”. Ich badania dowiodły, że podawanie pacjentom onkologicznym lodów zmniejsza występowanie skutków...