Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Nowa Zelandia: listopad miesiącem bez napojów gazowanych

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Nowa Zelandia: listopad miesiącem bez napojów gazowanych

Nowa Zelandia: listopad miesiącem bez napojów gazowanych

New Zealand Dental Association (NZDA) ogłosiła listopad miesiącem bez napojów gazowanych. Przeciętny Nowozelandczyk wypija około 115 litrów tego typu napojów rocznie, co znacznie zwiększa ryzyko próchnicy – informuje Dental Tribune.

Według danych New Zealand Dental Association, przeciętny Nowozelandczyk wypija około 115 litrów napojów gazowanych rocznie. Taki poziom konsumpcji znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na próchnicę, ale również otyłość i związane z nią schorzenia. Z tego powodu organizacja postanowiła ogłosić listopad miesiącem bez napojów gazowanych i zaapelować, aby zamiast nich pić w tym czasie wodę mineralną. – Cukier i kwas zawarty w napojach gazowanych, a także napojach energetycznych czy sokach owocowych mogą niszczyć zęby. Jako dentyści powinniśmy robić wszystko, aby zapobiec próchnicy, bo jest to o wiele łatwiejsze niż leczenie jej skutków – powiedział David Crum, prezes NZDA.

Skutki uboczne spożywania dużych ilości napojów gazowanych na zdrowie jamy ustnej są powszechnie znane. W 2015 r. w Australian Dental Journal opublikowano wyniki badania, które dowiodło, że młodzież z Nowej Południowej Walii spożywająca dwie szklanki napojów gazowanych dziennie była o wiele bardziej narażona na rozwój próchnicy. Z kolei badanie z 2009 r. wykazało, że dobrym sposobem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia próchnicy jest fluoryzacja wody. Dzieci z tych obszarów Nowej Zelandii, w których woda była fluoryzowana, miały o 40% zdrowsze zęby niż dzieci z terenów, gdzie wody nie fluoryzowano.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

AF

Fot. eak_kkk, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

kwasowa erozja szkliwa - Dentonet.pl
Kwasowa erozja szkliwa - jakie są metody jej zapobiegania? Pacjent

Kwasowa erozja szkliwa to jedno z najczęściej występujących schorzeń zębów. Jej główną przyczyną jest niewłaściwa dieta, bogata w kwasy, które niszczą powierzchnię szkliwa. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko wyst...

Organiczna pasta do zębów
Organiczna pasta do zębów hamuje rozwój szkodliwych bakterii Lekarz

Dentysta z Korei Południowej opatentował recepturę pasty do zębów wyprodukowanej wyłącznie z naturalnych składników, która mocno hamuje rozwój bakterii wywołujących próchnicę – informuje Dental Tribune.Lekarz dentysta z Korei Południowej – dr Hyung-J...

ROZWIŃ WIĘCEJ
Lakowanie zębów - Dentonet.pl
Lakowanie zębów zmniejsza ryzyko wystąpienia próchnicy o 80% Asysta

Według US Centers for Disease Control and Prevention, lakowanie zębów aż o 80% zmniejsza ryzyko pojawiania się u dzieci ubytków – informuje Dentistry Today. W Stanach Zjednoczonych wprowadza się nawet specjalne szkolne programy lakowania dla dzieci, ...

Podatek od słodzonych napojów - Dentonet.pl
WHO popiera kraje wprowadzające podatek od słodzonych napojów Lekarz

W swoim najnowszym raporcie Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poparła kraje, które wprowadzają podatek od słodzonych napojów. Zdaniem WHO, to dobry krok w walce z próchnicą, otyłością i cukrzycą.Podatek od słodzonych napojów obowiązuje w coraz więks...

Hipoplazja szkliwa - Dentonet.pl
Czym jest hipoplazja szkliwa? Praktyczny poradnik dla pacjentów Pacjent

Szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, będąca naturalną barierą ochronną dla zębów. U niektórych osób diagnozuje się jednak niedobory tej tkanki. Hipoplazja szkliwa – bo tak fachowo nazywa się ten stan – może mieć różne przyczyny, ale za...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres