Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Nowa Zelandia: listopad miesiącem bez napojów gazowanych

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Nowa Zelandia: listopad miesiącem bez napojów gazowanych

Nowa Zelandia: listopad miesiącem bez napojów gazowanych

New Zealand Dental Association (NZDA) ogłosiła listopad miesiącem bez napojów gazowanych. Przeciętny Nowozelandczyk wypija około 115 litrów tego typu napojów rocznie, co znacznie zwiększa ryzyko próchnicy – informuje Dental Tribune.

Według danych New Zealand Dental Association, przeciętny Nowozelandczyk wypija około 115 litrów napojów gazowanych rocznie. Taki poziom konsumpcji znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na próchnicę, ale również otyłość i związane z nią schorzenia. Z tego powodu organizacja postanowiła ogłosić listopad miesiącem bez napojów gazowanych i zaapelować, aby zamiast nich pić w tym czasie wodę mineralną. – Cukier i kwas zawarty w napojach gazowanych, a także napojach energetycznych czy sokach owocowych mogą niszczyć zęby. Jako dentyści powinniśmy robić wszystko, aby zapobiec próchnicy, bo jest to o wiele łatwiejsze niż leczenie jej skutków – powiedział David Crum, prezes NZDA.

Skutki uboczne spożywania dużych ilości napojów gazowanych na zdrowie jamy ustnej są powszechnie znane. W 2015 r. w Australian Dental Journal opublikowano wyniki badania, które dowiodło, że młodzież z Nowej Południowej Walii spożywająca dwie szklanki napojów gazowanych dziennie była o wiele bardziej narażona na rozwój próchnicy. Z kolei badanie z 2009 r. wykazało, że dobrym sposobem na zmniejszenie ryzyka wystąpienia próchnicy jest fluoryzacja wody. Dzieci z tych obszarów Nowej Zelandii, w których woda była fluoryzowana, miały o 40% zdrowsze zęby niż dzieci z terenów, gdzie wody nie fluoryzowano.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

AF

Fot. eak_kkk, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

herbatki owocowe - Dentonet.pl
Herbatki owocowe i wody smakowe mogą uszkadzać szkliwo Asysta

Jak informuje „British Dental Journal” kwaśne napoje w rodzaju herbatek owocowych czy wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębów.Według naukowców z King's College London Dental Institute picie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz ich sączenie zna...

zdrowe dziąsła - Dentonet.pl
Mniej cukru w diecie, zdrowsze dziąsła u pacjentów z zapaleniem Lekarz

Jak informuje Dental Tribune, badanie pilotażowe przeprowadzone w Niemczech udowodniło, iż osoby cierpiące na zapalenie przyzębia mogą znacznie poprawić swój stan zdrowia, stosując odpowiednią dietę. Powinna być ona uboga w węglowodany, a bogata w kw...

słodkie napoje - Dentonet.pl
Wysokie spożycie słodkich napojów wśród dzieci w Australii Lekarz

Według badań naukowców z University of Sydney, co siódme australijskie dziecko pije więcej niż dwie filiżanki słodkich napojów dziennie. Tym samym, dzieci te są trzykrotnie bardziej narażone na problemy ze zdrowiem jamy ustnej.Australijscy naukowcy m...

ROZWIŃ WIĘCEJ
bojkot Coca-Coli
Public Health England wzywa do bojkotu trasy Coca-Coli Lekarz

Brytyjska organizacja Public Health England wezwała do bojkotu słynnej świątecznej trasy ciężarówek Coca-Coli. Zdaniem przedstawicieli instytucji, ciężarówki zawitają do miast, gdzie duży odsetek dzieci boryka się z otyłością i próchnicą.Coroczna tra...

zęby sportowców - Dentonet.pl
Sportowcy grupą z gorszym stanem zdrowia zębów i dziąseł Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University College London sportowcy są grupą, która charakteryzuje się bardzo złym stanem zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przebadali grupę 302 zawodowych sportowców uprawiających 25 dyscyplin. 55% badanych...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Spożycie słodkich napojów zmniejsza się, ale wciąż jest za wysokie Lekarz

Spożycie słodzonych napojów wśród Amerykanów zmniejsza się, ale wciąż pozostaje na zbyt wysokim poziomie, zagrażającym wystąpieniem otyłości czy próchnicy – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health.Nau...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres