Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Kolejna odsłona kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Kolejna odsłona kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Kolejna odsłona kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku”

Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Tegoroczna edycja została również rozbudowana o program skierowany do szkół, aby zwrócić szczególną uwagę na edukację dzieci w zakresie zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, w tym soki.

Edukacja na temat zasad zbilansowanej diety, istotnej roli warzyw, owoców i soków oraz kształtowanie prawidłowych postaw żywieniowych – to cele, które przyświecają działaniom podejmowanym w ramach kampanii „5 porcji warzyw, owoców lub soku” od 2008 r.

– Zgodnie z rekomendacjami Instytutu Żywności i Żywienia, a także zmianami wprowadzonymi w 2016 r. do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, warzywa i owoce powinny być podstawą diety i należy spożywać ich minimum 400 g w ciągu dnia w podziale na 5 porcji, a jedną z nich może być szklanka soku (ok. 200 ml), także tego dostępnego w opakowaniach kartonowych. Konsumpcja warzyw, owoców i niskoprzetworzonych produktów z nich powstałych, na przykład soków, z roku na rok wzrasta. Ten fakt cieszy i świadczy o efektywności prowadzonych działań. Jednocześnie, mimo wzrostów konsumpcji tych produktów, zarówno Polska jak i inne kraje europejskie nadal borykają się ze zbyt niskim spożyciem warzyw lub owoców. W Polsce średnie spożycie jest poniżej rekomendacji i wynosi około 280 gramów na osobę na dzień. Niestety wiele osób pomija warzywa i owoce w swoim codziennym jadłospisie, a zgodnie z opiniami ekspertów z renomowanych ośrodków naukowych, obecność tych produktów w codziennej diecie ma niebagatelny wpływ na zdrowie, na przykład może mieć szczególne znaczenie w profilaktyce, a także leczeniu wielu chorób przewlekłych niezakaźnych np. choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu czy nowotworów – podkreśla Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS.

Siódma kampania edukacyjna

W ramach VII edycji kampanii powstanie także program edukacyjny skierowany do szkół, który ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę edukacji w zakresie zbilansowanej diety już od najmłodszych lat, jej roli i znaczenia w procesie kształtowania prawidłowych postaw żywieniowych. – W tegorocznej edycji, poza kontynuacją dotychczasowych założeń programu, chcemy także dotrzeć z głównymi przekazami kampanii do edukatorów szkolnych, nauczycieli, dyrektorów, którzy podzielą się wiedzą o roli warzyw, owoców oraz ich przetworów, w tym soków, także tych w opakowaniach kartonowych, z dziećmi. Tym samym chcemy zwrócić uwagę, jak ważne jest kształtowanie właściwych postaw już od wczesnych lat. Prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci zaprocentują bowiem korzyściami zdrowotnymi odczuwanymi na przestrzeni całego życia – podkreśla Groele.

Dlaczego biała herbata to najzdrowszy wyciąg ziołowy? Według uczonych z Kingstone University pomaga zapobiegać nie tylko chorobom układu krążenia, ale również próchnicy.

AF

Fot. Archiwum

 


POWIĄZANE ARTYKUŁY

owoce i warzywa dla dzieci - Dentonet.pl
UE: 24 mln euro na zdrową żywność dla polskich uczniów Asysta

Dzięki środkom unijnym ponad 30 mln dzieci w szkołach w całej UE dostaje mleko, owoce i warzywa. W roku szkolnym 2018/2019 na realizację programów "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole" do Polski trafi ponad 24 mln euro.Jak pokazują ostatni...

nabiał
Aplikacja żywieniowa "Zdrowy nabiał" Asysta

"Zdrowy nabiał" to przygotowana z inicjatywny Polskiej Izby Mleka aplikacja mobilna, której celem jest propagowanie spożycia nabiału jako niezbędnego elementu zdrowej, zbilansowanej diety. "Zdrowy nabiał" to darmowa aplikacja mobilna która umożliwia ...

nawyki żywieniowe - Dentonet.pl
"Uruchamiamy dzieciaki": problem dzieci to złe nawyki żywieniowe Asysta

Blisko 70% wrocławskich uczniów jest aktywnych fizycznie również poza szkołą, problemem jednak nadal są złe nawyki żywieniowe – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu w ramach akcji "Uruchamiamy dziecia...

ROZWIŃ WIĘCEJ
dieta na odporność - Dentonet.pl
Asystentko, zadbaj o odporność - zwłaszcza jesienią i zimą Asysta

Jesień i zima to czas zwiększonego ryzyka przeziębień i infekcji. W szczególny sposób narażeni są na to pracownicy służby zdrowia, w tym oczywiście asystentki stomatologiczne. By uniknąć choroby lub zminimalizować jej skutki, trzeba wcześniej zadbać ...

bajkowe gotowanie - Dentonet.pl
"Bajkowe gotowanie" - warsztaty zdrowej kuchni dla dzieci Asysta

Przygotowanie wartościowych posiłków nie musi być trudne i czasochłonne. Przekonało się o tym blisko tysiąc dzieci z całej Polski w wieku od 4 do 6 lat, które wzięły udział w warsztatach "Bajkowe gotowanie". Zorganizowanie zajęć było możliwe dzięki ś...

dieta - Dentonet.pl
Więcej snu – mniej cukru i węglowodanów w diecie człowieka Asysta

Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomiędz...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres