Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?
Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?
Z badań przeprowadzonych przez koreańskich naukowców wynika, że osoby jedzące więcej jogurtu są mniej narażone na zachorowanie na paradontozę. Wyniki badania opublikowano niedawno w czasopiśmie „Plos One”.
Badacze z Oral Health Science Research Center w Goyang w Korei Południowej postanowili sprawdzić, jaki wpływ na ryzyko zachorowania na paradontozę ma spożycie wapnia. Przeanalizowali oni dane dietetyczne 6 tys. pacjentów, zebrane podczas ogólnokrajowego badania Korea National Health and Nutrition Examination Survey z 2009 r. Na podstawie kwestionariuszy badania ocenili oni ilość spożywanego przez poszczególnych pacjentów jogurtu, zaś w wywiadzie dopytywali ich o wszystkie pokarmy spożywane w ciągu doby. Na tej podstawie oceniono ilość spożywanego w ciągu doby wapnia. W wywiadzie brano też pod uwagę płeć, wiek, status materialny, częstotliwość mycia zębów, palenie papierosów czy stosowanie szczoteczek międzyzębowych. U pacjentów przeprowadzono również badanie głębokości kieszonek dziąsłowych.
Po analizie wszystkich zebranych danych okazało się, że pacjenci, którzy jedli jogurt rzadziej niż raz w tygodniu, byli bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy. Co ciekawe, zależność ta nie występowała w przypadku spożycia mleka. Jak poinformował współautor badania dr Hye-Sung Kim, może mieć to związek z obecnością w jogurtach bakterii probiotycznych, które hamują rozwój bakterii wywołujących paradontozę. Potwierdzenie tego faktu wymaga jednak kolejnych badań.
Warszawski Uniwersytet Medyczny opublikował wyniki badań – statystyczny Polak po 35. roku życia nie ma aż 11 zębów, a co czwarty 65-latek w ogóle nie ma uzębienia. Polacy nie uzupełniają swoich ubytków, a konsekwencje braku choćby jednego zęba mogą być bardzo poważne.
AF
Fot. NeuPaddy, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z East Tennessee State University, mężczyźni chorujący na cukrzycę są bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy niż kobiety-diabetyczki. Na potrzeby badania grupa naukowców pod kierownictwem p...
Z badania klinicznego opublikowanego w czasopiśmie naukowym „BMC Oral Health” wynika, że zastosowanie lasera diodowego podczas jednej sesji bezpośrednio po ekstrakcji trzeciego trzonowca może skutecznie ograniczyć dolegliwości bólowe występujące u pa...
Cytowany przez BBC News dr Ansaf Azhar, dyrektor ds. zdrowia publicznego w Radzie Hrabstwa Oxfordshire stwierdził, że w perspektywie wielu lat skutki rozpowszechnionej wśród Brytyjczyków otyłości mogą być bardziej groźne dla zdrowia niż COVID-19. An...
Wskaźniki masy ciała (BMI) świadczące zarówno o niedowadze, jak i otyłości mogą wiązać się z większym zagrożeniem występowania próchnicy zębów. Zależność tę potwierdza artykuł będący efektem pracy badaczy reprezentujących kilka instytucji naukowych w...
Z opublikowanego w ostatnim czasie badania wynika, że zabiegi stomatologiczne niosą za sobą niskie ryzyko transmisji koronawirusa SARS-CoV-2. Największe jak dotąd badanie oceniające wytwarzanie aerozolu wykazało, że w trakcie wielu powszechnie stosow...
- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...
- Według statystyk, co 4-5 implant u pacjentów narażony jest na występowanie periimplantitis. Przyczyn jest wiele - zła higiena, błędy w momencie usadowienia implantu, a nawet stan ogólny pacjenta. Często się o tym zapomina - zapomina się o ogólnych ...
Grupa studentów z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego otrzymała w tym roku Ig Nobla – nagrodę przyznawaną przez magazyn „Annals of Improbable Research”. Ich badania dowiodły, że podawanie pacjentom onkologicznym lodów zmniejsza występowanie skutków...
Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...
Najnowsze badanie brytyjskiego King’s College wykazuje, że stosowanie gumy bez cukru redukuje ilość powstającej płytki nazębnej u dorosłych. Sprawdzono, że włączenie bezcukrowej gumy do żucia do codziennej rutyny jest skutecznie przeciwdziała powstaw...
Chirurdzy stomatologiczni i szczękowo-twarzowi powinni przez 4 miesiące po inwazyjnym zabiegu monitorować stan pacjentów nie tylko z wysokim, ale i umiarkowanym ryzykiem infekcyjnego zapalenia wsierdzia. Taki wniosek płynie z pracy opublikowanej w cz...