Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Jogurt zapobiega paradontozie?

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Jogurt zapobiega paradontozie?

Jogurt zapobiega paradontozie?

Z badań przeprowadzonych przez koreańskich naukowców wynika, że osoby jedzące więcej jogurtu są mniej narażone na zachorowanie na paradontozę. Wyniki badania opublikowano niedawno w czasopiśmie „Plos One”.

Badacze z Oral Health Science Research Center w Goyang w Korei Południowej postanowili sprawdzić, jaki wpływ na ryzyko zachorowania na paradontozę ma spożycie wapnia. Przeanalizowali oni dane dietetyczne 6 tys. pacjentów, zebrane podczas ogólnokrajowego badania Korea National Health and Nutrition Examination Survey z 2009 r. Na podstawie kwestionariuszy badania ocenili oni ilość spożywanego przez poszczególnych pacjentów jogurtu, zaś w wywiadzie dopytywali ich o wszystkie pokarmy spożywane w ciągu doby. Na tej podstawie oceniono ilość spożywanego w ciągu doby wapnia. W wywiadzie brano też pod uwagę płeć, wiek, status materialny, częstotliwość mycia zębów, palenie papierosów czy stosowanie szczoteczek międzyzębowych. U pacjentów przeprowadzono również badanie głębokości kieszonek dziąsłowych.

Po analizie wszystkich zebranych danych okazało się, że pacjenci, którzy jedli jogurt rzadziej niż raz w tygodniu, byli bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy. Co ciekawe, zależność ta nie występowała w przypadku spożycia mleka. Jak poinformował współautor badania dr Hye-Sung Kim, może mieć to związek z obecnością w jogurtach bakterii probiotycznych, które hamują rozwój bakterii wywołujących paradontozę. Potwierdzenie tego faktu wymaga jednak kolejnych badań.

Warszawski Uniwersytet Medyczny opublikował wyniki badań – statystyczny Polak po 35. roku życia nie ma aż 11 zębów, a co czwarty 65-latek w ogóle nie ma uzębienia. Polacy nie uzupełniają swoich ubytków, a konsekwencje braku choćby jednego zęba mogą być bardzo poważne.

AF

Fot. NeuPaddy, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

choroby dziąseł - Dentonet.pl
Schorzenia dziąseł zwiększają ryzyko wystąpienia Alzheimera Lekarz

Naukowcy z Tajwanu zaobserwowali, że przewlekłe choroby dziąseł zwiększają ryzyko rozwoju Alzheimera. Artykuł na ten temat ukazał się niedawno na łamach pisma "Alzheimer's Research and Therapy".Badacze z Chung Shan Medical University w Taizhong (Tajw...

karmienie piersią - Dentonet.pl
Długie karmienie piersią zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci Asysta

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Adelajdzie dowiodło, że dzieci karmione piersią dłużej niż dwa lata są bardziej narażone na rozwój próchnicy, zwłaszcza jeśli matki nie przestrzegają przy tym zasad higieny jamy ustnej u maluchó...

badanie jamy ustnej - Dentonet.pl
Bezpłatne badania jamy ustnej dla mieszkańców Białegostoku Lekarz

Ruszają badania pierwszych pacjentów w programie Białystok Plus, którego głównym celem jest zbadanie, jak styl życia mieszkańców wpływa na rozwój chorób cywilizacyjnych, np. cukrzycy czy układu krążenia. We wtorek będzie przebadany pierwszy pacjent.K...

ROZWIŃ WIĘCEJ
płodność kobiet - Dentonet.pl
Przewlekłe zapalenie przyzębia źle wpływa na płodność kobiet Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach przeprowadzili badania, które dowiodły, że przewlekłe zapalenie przyzębia ma negatywny wpływ na płodność kobiet i może opóźniać zajście w ciążę.Badanie przeprowadzone przez fińskich naukowców objęło 256 kobiet w w...

palenie w ciąży - Dentonet.pl
Palenie papierosów w ciąży może powodować hipodoncję u dzieci Asysta

Naukowcy z Uniwersytetu w Otago przeprowadzili badania, z których wynika, że palenie papierosów przez kobiety w ciąży może mieć bardzo negatywny wpływ na rozwój uzębienia u dzieci.Naukowcy podczas swojej pracy przebadali 83 nowozelandzkich dzieci ze ...

śluz ślimaków - Dentonet.pl
Śluz ślimaków jako środek do dezynfekcji? Niewykluczone… Asysta

Śluz ślimaków może zahamować rozwój bakterii Salmonella nawet o 60% – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu, którzy prowadzą badania nad antybakteryjnymi właściwościami ślimaczego śluzu. Niewykluczone, że znajdzie on zastosowanie w...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres