Dentonet
LEKARZ
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Marketing
Podatki
Prawo
Strefa relaksu
Technologie
Wiedza

Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?

Jogurt naturalny zmniejsza ryzyko wystąpienia paradontozy?

Z badań przeprowadzonych przez koreańskich naukowców wynika, że osoby jedzące więcej jogurtu są mniej narażone na zachorowanie na paradontozę. Wyniki badania opublikowano niedawno w czasopiśmie „Plos One”.

Badacze z Oral Health Science Research Center w Goyang w Korei Południowej postanowili sprawdzić, jaki wpływ na ryzyko zachorowania na paradontozę ma spożycie wapnia. Przeanalizowali oni dane dietetyczne 6 tys. pacjentów, zebrane podczas ogólnokrajowego badania Korea National Health and Nutrition Examination Survey z 2009 r. Na podstawie kwestionariuszy badania ocenili oni ilość spożywanego przez poszczególnych pacjentów jogurtu, zaś w wywiadzie dopytywali ich o wszystkie pokarmy spożywane w ciągu doby. Na tej podstawie oceniono ilość spożywanego w ciągu doby wapnia. W wywiadzie brano też pod uwagę płeć, wiek, status materialny, częstotliwość mycia zębów, palenie papierosów czy stosowanie szczoteczek międzyzębowych. U pacjentów przeprowadzono również badanie głębokości kieszonek dziąsłowych.

Po analizie wszystkich zebranych danych okazało się, że pacjenci, którzy jedli jogurt rzadziej niż raz w tygodniu, byli bardziej narażeni na wystąpienie paradontozy. Co ciekawe, zależność ta nie występowała w przypadku spożycia mleka. Jak poinformował współautor badania dr Hye-Sung Kim, może mieć to związek z obecnością w jogurtach bakterii probiotycznych, które hamują rozwój bakterii wywołujących paradontozę. Potwierdzenie tego faktu wymaga jednak kolejnych badań.

Warszawski Uniwersytet Medyczny opublikował wyniki badań – statystyczny Polak po 35. roku życia nie ma aż 11 zębów, a co czwarty 65-latek w ogóle nie ma uzębienia. Polacy nie uzupełniają swoich ubytków, a konsekwencje braku choćby jednego zęba mogą być bardzo poważne.

AF

Fot. NeuPaddy, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

rak jelita grubego - Dentonet.pl
Paradontoza i nowotwory Lekarz

Na łamach "Journal of the National Cancer Institute" opublikowano wyniki kolejnych badań, które potwierdziły związek między paradontozą a ryzykiem zachorowania na nowotwory, zwłaszcza jelita grubego oraz płuc.Badanie przeprowadziło dwoje amerykańskic...

rak piersi - Dentonet.pl
Zapalenie dziąseł u kobiet zwiększa ryzyko nowotworu piersi Asysta

Według badań opublikowanych przez brytyjską Oral Health Foundation, zapalenie przyzębia u kobiet trzykrotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka piersi.Wykonane na zlecenie Oral Health Foundation badanie potwierdziło, że kobiety ze zdiagnozowanym zapale...

słodkie napoje - Dentonet.pl
Wysokie spożycie słodkich napojów wśród dzieci w Australii Lekarz

Według badań naukowców z University of Sydney, co siódme australijskie dziecko pije więcej niż dwie filiżanki słodkich napojów dziennie. Tym samym, dzieci te są trzykrotnie bardziej narażone na problemy ze zdrowiem jamy ustnej.Australijscy naukowcy m...

ROZWIŃ WIĘCEJ
choroby dziąseł - Dentonet.pl
Choroby dziąseł zwiększają ryzyko wystąpienia raka żołądka Asysta

Badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowców potwierdziły, że choroby dziąseł zwiększają ryzyko wystąpienia raka żołądka. Wyniki opublikowano w czasopiśmie "Journal of Periodontology".Zespół badaczy z New York University College of Dentistry ...

astma - Dentonet.pl
Astma znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób przyzębia Lekarz

Według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, osoby borykające się z astmą są o blisko 20% bardziej narażone na choroby dziąseł, przede wszystkim paradontozę.Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia, astma jest jedną z najbardziej rozpowsz...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Spożycie słodkich napojów zmniejsza się, ale wciąż jest za wysokie Lekarz

Spożycie słodzonych napojów wśród Amerykanów zmniejsza się, ale wciąż pozostaje na zbyt wysokim poziomie, zagrażającym wystąpieniem otyłości czy próchnicy – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health.Nau...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
pred
Jaka firma jogurtowa ten chłam tu sponsoruje./Wstyd.
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres