Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

Pod jakimi nazwami kryje się cukier w żywności? Sprawdzamy!

Spożywanie dużych ilości produktów bogatych w cukier jest – obok niewłaściwej higieny i zbyt rzadkich wizyt u dentysty – jedną z najczęstszych przyczyn próchnicy. I choć wielu z nas próbuje ograniczać spożycie tego typu produktów, to cukier w żywności bywa ukryty pod zupełnie innymi nazwami.

Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, maksymalne dzienne spożycie białego cukru i innych przetworzonych cukrów prostych nie powinno przekraczać 10% zapotrzebowania kalorycznego. I tak kobieta nie powinna jeść więcej niż 50 g cukru dziennie, zaś mężczyzna – nie więcej niż 70 g. Co ważne, nie dotyczy to wyłącznie cukru dodawanego np. do kawy czy herbaty, ale również tego znajdującego się w produktach przetworzonych. Tymczasem mała puszka napoju energetycznego może mieć nawet 5 łyżeczek cukru, batonik – 4 łyżeczki, cukier bywa też dodawany do keczupu, jogurtów czy gotowych sosów. I choć wielu z nas próbuje ograniczać ilość jego spożycia, to cukier w żywności kryje się pod wieloma nazwami.

Ukryty cukier w żywności

Jak zauważyła w rozmowie z agencją Newseria dietetyczka Małgorzata Krukowska, na etykietach cukier nie zawsze jest podawany właśnie pod tą nazwą. – Bardzo często są to różne słody albo syropy, np. syrop glukozowo-fruktozowy czy inwertyna. Nie dajmy się też zwieść temu, że jeżeli używamy cukru brązowego czy trzcinowego, to już odżywiamy się zdrowo. One zawierają ciut więcej wartościowych składników, ale ich kaloryczność i działanie w organizmie jest dokładnie takie samo jak cukru oczyszczonego – powiedziała.

Jak więc cukier w żywności jest ukrywany przez producentów? Najczęściej spotykane nazwy – oprócz rozmaitych słodów i syropów – to dekstroza, fruktoza, glukoza, koncentrat soku, laktoza, maltoza, nektar z agawy, odparowany syrop trzcinowy, sacharoza, trzcina cukrowa czy zagęszczony sok owocowy (z dowolnych owoców).

Czym grozi nadmierne spożycie cukru?

Jedyną rolą cukru w żywności jest poprawa jej smaku. Substancja ta nie dostarcza żadnych witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Im większy jego udział w diecie, tym większa kaloryczność diety, a mniejsza gęstość odżywcza. Dieta z wysoką zawartością przetworzonych cukrów prostych zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, próchnicy i cukrzycy. Przyczynia się również do podwyższenia poziomu triglicerydów i cholesterolu we krwi, a w konsekwencji – do chorób serca. Alternatywą dla cukru może być ksylitol, który zawiera znacznie mniej kalorii niż standardowe substancje słodzące i może mieć pozytywny wpływ na zdrowie jamy ustnej.  

– Jeżeli jemy surowe jabłko, gdzie cukier jest związany wewnątrz komórki, nie jest to tak bardzo niebezpieczne dla uzębienia, jak np. jabłko upieczone czy też w postaci soku. Tam cukier jest uwolniony z komórki i dostępny dla bakterii kariogennych – mówi prof. Dorota Olczak-Kowalczyk, konsultant krajowy w dziedzinie stomatologii dziecięcej. Które cukry szkodzą bardziej, jak często spożywamy cukier nawet o tym nie wiedząc – o tym wszystkim mówi w swojej prelekcji prof. Olczak-Kowalczyk.

AF

Fot. moritz320, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

cukier
"BMC Public Health": winny próchnicy jest przede wszystkim cukier Lekarz

Całą winę za powstawanie próchnicy u dzieci i dorosłych ponosi cukier. Drastyczne ograniczenie jego spożycia mogłoby zapobiec problemom z zębami – czytamy w czasopiśmie "BMC Public Health".Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz Londyńskiej Szkoły ...

cukier w święta - Dentonet.pl
Słodycze w Święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

słodkie napoje - Dentonet.pl
Wysokie spożycie słodkich napojów wśród dzieci w Australii Lekarz

Według badań naukowców z University of Sydney, co siódme australijskie dziecko pije więcej niż dwie filiżanki słodkich napojów dziennie. Tym samym, dzieci te są trzykrotnie bardziej narażone na problemy ze zdrowiem jamy ustnej.Australijscy naukowcy m...

ROZWIŃ WIĘCEJ
spożycie cukru - Dentonet.pl
Główny Urząd Statystyczny: Polacy jedzą coraz więcej cukru Asysta

Jak informuje „Rzeczpospolita”, mimo mniejszych zakupów cukru w jego podstawowej postaci, Polacy spożywają go coraz więcej, szczególnie w formie wyrobów przetworzonych.Ze statystyk GUS-u wynika, że w 2016 r. każda osoba w przeciętnym polskim gospodar...

cukier - Dentonet.pl
Czy cukier naprawdę powoduje próchnicę? Pacjent

Od lat nie cichnie dyskusja na temat cukru. Jego przeciwnicy obarczają go winą za nadwagę, cukrzycę, próchnicę, osteoporozę i wiele innych zaburzeń. Te krzywdzące oskarżenia zrodziły mity, które trzeba wreszcie obalić – uważa specjalista ds. żywienia...

oznakowanie żywności
Dentyści chcą wiedzieć, ile cukru dosypuje się do żywności Asysta

Australian Dental Association zaapelowało do producentów żywności, aby umieszczali na opakowaniach swoich produktów informację o ilości dodawanego do nich cukru i innych substancji słodzących.Jak wykazało badanie przeprowadzone przez naukowców z Geor...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
halina.dentosan
Ależ nas oszukują ci producenci...
Oceń komentarz:     0: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres