Cytrusy zapobiegają nowotworom jamy ustnej i przełyku
Cytrusy zapobiegają nowotworom jamy ustnej i przełyku
W raporcie australijskiej, rządowej organizacji CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) stwierdzono, iż zjedzenie co najmniej jednej pomarańczy dziennie może aż o 50% zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka przełyku, przewodu pokarmowego i jamy ustnej.
Podobnie skonsumowanie jednej pomarańczy dziennie może o 19% zmniejszyć ryzyko udaru.
Owoce cytrusowe przede wszystkim wzmacniają system odpornościowy organizmu, a tym samym zwiększają szanse skutecznego zwalczenia chorób, także nowotworowych – wynika z raportu CSIRO.
Autorzy opracowania twierdzą też, że mają niezbite dowody na to, że regularne spożywanie owoców cytrusowych zasadniczo zmniejsza ryzyko zawału i cukrzycy. Może być również pomocne w walce z otyłością.
na podstawie RMF FM
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Pierwszy października to Światowy Dzień Wegetarianizmu, który został ustanowiony w 1977 roku przez Północnoamerykańskie Towarzystwo Wegetariańskie (North American Vegetarian Society). Przy tej okazji warto sprawdzić, jak niespożywanie mięsa i jego pr...
Japońscy naukowcy twierdzą, że bytujące w jamie ustnej bakterie z rodziny Fusobacterium nucleatum mają wpływ na rozwój raka przełyku. Wcześniejsze badania przeprowadzane w ośrodkach naukowych na całym świecie dowiodły, że niektóre szczepy bakterii b...
Stomatolodzy rekomendują, aby dbać o swoje zęby już od pierwszych lat życia. Wszystko dlatego, że dzięki odpowiedniej profilaktyce możemy uniknąć nawracającej próchnicy, a także licznych chorób dziąseł. Stomatolodzy rekomendują, aby dbać o swoje zęb...
Wszem i wobec wiadomym jest, że aby zachować zdrowe zęby należy dbać o ich higienę poprzez systematyczne szczotkowanie i nitkowanie. To taki MUST HAVE dla naszej jamy ustnej. Czy wiesz jednak, że niektóre produkty spożywcze mogą wspierać zdrowie nasz...
Choroby występujące w obrębie jamy ustnej są grupą schorzeń o rozmaitej etiologii – od wirusowej, przez bakteryjną, alergiczną, choroby uwarunkowane genetycznie, aż po skutki działania czynników chemicznych, fizycznych oraz mechanicznych. U osób dotk...
Erytroleukoplakia jamy ustnej – zwana również leukoplakią cętkowaną (ang. speckled leukoplakia oraz speckled erythroplakia) – to występująca najczęściej na błonie śluzowej jamy ustnej, dziąsłach oraz czerwieni wargowej bezbolesna zmiana, charakteryzu...
Według danych Fundacji Zdrowia Jamy Ustnej (Oral Health Foundation) liczba mieszkańców Wielkiej Brytanii, u których diagnozuje się raka jamy ustnej, podwoiła się w ciągu jednego pokolenia. Mimo tych alarmujących danych, wciąż zbyt mało osób dysponuje...
Troska o zdrowie jamy ustnej, w tym profilaktyka i prawidłowa higiena to zagadnienia, które we współczesnym świecie nie budzą kontrowersji. Istotny problem stwarzają natomiast opakowania, w których klienci je nabywają – po zużyciu produktu trafiają o...
Eksperci z Instytutu Stomatologii, Instytutu Nauk Medycznych oraz Wydziału Nauk Geologicznych Uniwersytetu w Aberdeen (Szkocja) podejmują współpracę, aby ułatwić wykrywanie zmian potencjalnie złośliwych, które mogą przekształcić się w raka jamy ustne...
Badanie z użyciem tomografii stożkowej (CBCT) wykazało, że przyjmowanie leków obniżających ciśnienie może pozytywnie wpływać na stan kości żuchwy, prawdopodobnie zapobiegając utracie jej masy. Praca została opublikowana na początku kwietnia w czasopi...
Technologia cyfrowa towarzyszy nam każdego dnia, trudno bowiem wyobrazić sobie funkcjonowanie bez smartfona i dostępu do internetu. Nowoczesne technologie mają jednak również negatywne strony – paradoksalnie przyczyniają się do większej izolacji społ...