Cukierki dobre na zęby?
Cukierki dobre na zęby?
Słodycze powszechnie uważane za wróg nr 1 naszego uzębienia już wkrótce będą miały wręcz leczniczy wpływ na nasze kły, siekacze i trzonowce. Tak przynajmniej twierdzą amerykańscy naukowcy z laboratorium Paffenbarger Research Center.
Pracują oni nad nowym rodzajem gumy do żucia oraz nad cukierkami, które polepszą stan naszego uzębienia wspomagając proces remineralizacji szkliwa. Nowa technologia oparta jest na fosforanie wapnia, który ma pewne właściwości eliminowania zgubnego wpływu cukrów na zęby, czyli eliminowania powstawania próchnicy.
Mało tego, pewne związki wapnia i fosforu mają również wpływ na wzmacnianie szkliwa i w tym właśnie kierunku idą prace amerykańskich naukowców. Wygląda na to, że już wkrótce odpowiednio spreparowane słodycze będzie można nabyć w gabinecie naszego stomatologa.
(inf.wł)
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Wokół picia herbaty i jej pozytywnego oraz negatywnego wpływu na zęby przez lata narosło wiele mitów. Czy herbata powoduje przebarwienia szkliwa? A może jest wręcz odwrotnie i wspiera proces wybielania? Jaką herbatę możemy pić bez obaw, a jakiej lepi...
„Dziennik Gazeta Prawna” donosi, że Narodowy Fundusz Zdrowia planuje, w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia, rezygnację ze stosowania amalgamatu dentystycznego u pacjentów leczonych w praktykach, które mają podpisaną umowę na świadczenie usług dla N...
W brytyjskim portalu The Dentist.co.uk szanse na tworzenie „trzecich zębów” omawia dr Michael Sultan, dyrektor kliniczny EndoCare. Przyczynkiem do tej refleksji jest informacja o leku opracowywanym obecnie przez naukowców z Japonii, który ma umożliwi...
Zęby stożkowate to anatomiczna nieprawidłowość kształtu zębów, które przyjmują charakterystyczną stożkowatą postać – są spiczaste, od dziąsła mocno zwężają się w stronę korony. Najczęściej występują one u pacjentów z hipodoncją oraz niektórymi zespoł...
Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu poinformował, że jego absolwenci – ze średnią 157,28 pkt. – wypadli najlepiej podczas jesiennego Lekarsko-Dentystycznego Egzaminu Końcowego. Jak czytamy w komunikacie, ze 106 osób zdających LDEK z Uniwersytetu Medyc...
Czołowe miejsca na Lekarsko-Dentystycznym Egzaminie Końcowym (LDEK) w sesji jesiennej 2021 r. uzyskali absolwenci kierunku Lekarsko-Dentystycznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. W jesiennej edycji LDEK-u absolwenci białostockiej uczelni zaję...
W XVII i na początku XVIII wieku stan zdrowia jamy ustnej elit i najniższych warstw francuskiego społeczeństwa nie różnił się zasadniczo. O pewnych zmianach można mówić począwszy od połowy XVIII stulecia, gdy na dwór królów Francji trafiła pasta do z...
Królowie i członkowie ich rodzin pozujący do portretów nadwornym malarzom nigdy nie prezentowali szerokiego uśmiechu. Przede wszystkim dlatego, by nie tracić nic z monarszego majestatu, ale powód mógł być także inny... W epoce, gdy higieny nie stawia...
W Polsce niewielu lekarzy dentystów posiada specjalizację z zakresu periodontologii. Tymczasem trzeba pamiętać, że współczesna stomatologia to nie tylko zęby, ale też dziąsła czy tkanki miękkie jamy ustnej. – Zwracajmy na to uwagę. Działajmy przede w...
Podczas zorganizowanej w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym konferencji przedstawiono założenia strategii "Dobre relacje personelu medycznego z pacjentami". Zakłada ona m.in. obowiązkowe zajęcia z komunikacji dla studentów wszystkich kierunków medyc...
Korony ze stali – dostępne także na polskim rynku – polecane są w leczeniu protetycznym młodych pacjentów w przypadku trzonowców silnie zniszczonych przez próchnicę, złamań oraz zębów z zaburzeniami rozwoju. Mimo tych zaleceń, nie są one zbyt często ...