Co nowego w sprawie cukru?
Co nowego w sprawie cukru?
Zdawać by się mogło, że o szkodliwym wpływie cukru na nasze uzębienie wiemy już wszystko. Jednakże stomatolodzy zrzeszeni w Sojuszu dla Przyszłości Wolnej od Próchnicy (Alliance for a Cavity-Free Future – ACFF) uznali, że nowe wytyczne WHO w tej kwestii do duży krok w kierunku walki z próchnicą.
W Rzymie odbyło się spotkanie, gdzie Europejski Oddział ACFF przedstawił skuteczne sposoby na to, by lepiej zadbać o zęby – jako reakcję na wytyczne WHO, które zalecają, by dzienne spożycie cukru w naszej diecie nie przekraczało 10% dziennego zapotrzebowania. Stosowanie tych zaleceń – znacznie obniża ryzyko występowania próchnicy.
Prof. Nigel Pitts (współprzewodniczący Europejskiego Oddziału ACFF i dyrektor Dental Innovation and Translation Centre (ITC) w Instytucie Stomatologii na Uniwersytecie King’s College w Londynie) zaznaczył, że nowe wytyczne WHO to ważne posunięcie, by osłabić ogromny wpływ, jaki cukier ma na powstawanie próchnicy. Jednocześnie profesor zaznaczył, że nie można zapominać także o stosowaniu fluoru i usuwaniu kamienia nazębnego, które są niezbędne w codziennej profilaktyce.
Dziennie nie należy przekraczać dawki 50 g cukru dziennie. Odpowiada to:
– 6 kubom herbaty, które zawierają po dwie łyżeczki cukru
– małej porcji płatków kukurydzianych
– 2 małym puszkom mrożonej herbaty (po 330 ml)
– 2 proteinowym batonikiom.
Źródło:
Gazeta Lekarska
POWIĄZANE ARTYKUŁY
Brytyjscy lekarze stomatolodzy biją na alarm ze względu na wysoką zawartość cukru w produktach przeznaczonych dla niemowląt. Część z nich, opisywanych przez producentów jako „zdrowe”, powinna być objęta tzw. „opłatą cukrową” obowiązującą w Zjednoczon...
"Dwudniowy atak cukru" - tak amerykańscy dentyści żartobliwie nazywają święta Bożego Narodzenia. Rzeczywiście, w tym okresie spożycie słodyczy osiąga w Stanach Zjednoczonych imponujące rozmiary, tylko trochę ustępujące halloweenowemu szaleństwu. W P...
Wszystkim naszym Czytelnikom w 2024 roku życzymy zdrowia, wszelkiej pomyślności w życiu osobistym oraz ogromu sukcesów na polu zawodowym! Redakcja Dentonet.pl...
Tematem regularnie podejmowanym zarówno w branżowych mediach, jak i rozmowach z pacjentami są słodzone napoje i ich szkodliwy wpływ na zęby. Z drugiej strony nie dość często omawia się problematykę napojów o niskim pH, których spożywanie może mieć ró...
Ludzie, którzy dłużej śpią odżywiają się zdrowiej: zjadają mniej cukru i węglowodanów – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”. Zespół dr Wendy Hall z King’s College London przeprowadził na 42 ochotnikach badania dotyczące związków pomię...
Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...
Liczne prowadzone od wielu lat badania potwierdzają negatywny wpływ spożycia cukru na zdrowie, co ma swoje przełożenie na naszą dietę, jak i ofertę handlową wielu producentów żywności. Jednak także substancje stosowane w miejsce cukru nie są wolne od...
Przed kilkoma laty branża spożywcza w RFN zobowiązała się do dobrowolnego zmniejszenia zawartości cukru w napojach bezalkoholowych o 15% do 2025 roku. Analiza przeprowadzona przez Niemiecki Sojusz ds. Chorób Niezakaźnych (Deutschen Allianz Nichtübert...
Czasopismo „Sleep” opublikowało wyniki badań, z których wynika, że nastolatki, które śpią mniej niż zalecane 8-10 godzin na dobę, w ciągu roku mogą spożywać nawet 2 kilogramy więcej cukru niż ich wysypiający się rówieśnicy. Według danych American Ac...
Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...
Brytyjscy eksperci po raz kolejny wzywają rządzących do skutecznej walki z wprowadzającymi w błąd informacjami na temat produktów żywnościowych, także tych przeznaczonych dla niemowląt od 4. miesiąca życia. O problemie tym wspomina również ostatni ra...