Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

Co może niszczyć szkliwo? Lista niepozornych, lecz szkodliwych nawyków

1 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Co może niszczyć szkliwo? Lista niepozornych, lecz szkodliwych nawyków

Co może niszczyć szkliwo? Lista niepozornych, lecz szkodliwych nawyków

Choć szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, to jednak – głównie z naszej winy – jest nieustannie narażone na uszkodzenia. To z kolei odbija się na zdrowiu zębów i ich odporności na próchnicę. Dlatego trzeba zwracać uwagę na niektóre nawyki – podpowiadamy, co może niszczyć szkliwo i jak je wzmacniać.

Szkliwo jest tkanką pokrywającą zębinę w obrębie korony. W 96-98% składa się z materii nieorganicznej w postaci kryształów dwuhydroksyapatytu, co wpływa na jego niespotykaną wytrzymałość. Kolejne 2-4% szkliwa stanowią woda oraz związki organiczne. Dzięki temu, jest ono najtwardszą tkanką w ludzkim organizmie.

Szkliwo i jego funkcje

Szkliwo to swoista tarcza ochronna zębów, broniąca je przed niekorzystnym wpływem czynników wewnętrznych, m.in. bakteriami wywołującymi próchnicę, bodźcami chemicznymi czy termicznymi. Szkliwo nie dopuszcza ich do silnie unerwionych, wewnętrznych tkanek zębów oraz chroni uzębienie przed mechanicznym ścieraniem podczas gryzienia lub żucia. Jeśli szkliwo ulegnie uszkodzeniom, zęby stają się podatne na rozwój próchnicy, a także reagują bólem na kontakt z zimnymi, ciepłymi lub kwaśnymi pokarmami.

Co może niszczyć szkliwo?

Choć twardość i wytrzymałość szkliwa jest niewątpliwa, to jednak codziennie wykonujemy, zazwyczaj mimochodem, wiele czynności, które prowadzą do jego osłabienia, a nawet niszczenia. Na szkliwo może niekorzystnie wpływać:

• picie dużych ilości kolorowych, gazowanych napojów, które zawierają kwasy niszczące szkliwo,
• mycie zębów bezpośrednio po zjedzeniu kwaśnych warzyw i owoców (zawarte w nich kwasy rozmiękczają szkliwo, a szczotkowanie jeszcze bardziej je uszkadza),
• niewłaściwa dieta, bogata w produkty zawierające duże ilości węglowodanów, przede wszystkim słodycze,
• refluks żołądka, którego objawem jest cofanie się treści żołądkowej do przełyku, a zawarte w niej kwasy rozmiękczają szkliwo,
• nieprawidłowa higiena jamy ustnej – zbyt mocne szczotkowanie zębów przy użyciu szczoteczki o twardym włosiu, a także pasty o wysokim współczynniku ścieralności,
• wady zgryzu,
• bruksizm (zgrzytanie zębami) – powoduje nadmierne ścieranie się szkliwa przede wszystkim na powierzchniach żujących zębów.

W jaki sposób chronić szkliwo?

Aby zminimalizować ryzyko uszkodzeń szkliwa wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Z diety należy wyłączyć słodycze i gazowane kolorowe napoje, a kwaśne soki (mają one sporo witamin, więc nie trzeba z nich zupełnie rezygnować) – pić przez słomkę. Po kwaśnym posiłku z myciem zębów lepiej odczekać około 30 minut, a do szczotkowania wybierać szczoteczki o miękkim włosiu oraz pasty o niskim współczynniku ścieralności RDA. Jeśli szkliwo jest narażone na uszkodzenia z powodu choroby, np. refluksu lub bruksizmu, należy koniecznie rozpocząć ich terapię.

Wzmacnianie szkliwa można również przeprowadzić w gabinecie stomatologicznym przy pomocy specjalnych preparatów zawierających w sobie fluor o ściśle określonym stężeniu. Fluor wzmacnia szkliwo, uodparnia je na działanie szkodliwych kwasów, a także pobudza produkcję nowych kryształków szkliwa. Więcej informacji na temat fluoryzacji zębów można znaleźć w naszym wcześniejszym poradniku.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

AF
Fot. Kjerstin_Michaela, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

zęby sportowców - Dentonet.pl
Sportowcy z gorszym stanem zdrowia zębów i dziąseł Lekarz

Według badań przeprowadzonych przez naukowców z University College London sportowcy są grupą, która charakteryzuje się bardzo złym stanem zdrowia jamy ustnej.Naukowcy przebadali grupę 302 zawodowych sportowców uprawiających 25 dyscyplin. 55% badanych...

słodzone napoje - Dentonet.pl
Spożycie słodkich napojów zmniejsza się, ale wciąż jest za wysokie Lekarz

Spożycie słodzonych napojów wśród Amerykanów zmniejsza się, ale wciąż pozostaje na zbyt wysokim poziomie, zagrażającym wystąpieniem otyłości czy próchnicy – wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public Health.Nau...

napoje - Dentonet.pl
Brytyjskie dzieci piją za dużo napojów energetyzujących Asysta

Blisko 90% dzieci w wieku od 12 do 14 lat regularnie spożywa napoje energetyzujące – wynika z badań opublikowanych w „British Dental Journal”. Brytyjscy dentyści ostrzegają, że może to mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie ich zębów.Przeprowadzone w...

ROZWIŃ WIĘCEJ
kwasowa erozja szkliwa - Dentonet.pl
Kwasowa erozja szkliwa - jakie są metody jej zapobiegania? Pacjent

Kwasowa erozja szkliwa to jedno z najczęściej występujących schorzeń zębów. Jej główną przyczyną jest niewłaściwa dieta, bogata w kwasy, które niszczą powierzchnię szkliwa. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko wyst...

Owoce - Dentonet.pl
Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej? Pacjent

Lekarze i dietetycy od lat apelują, aby włączać do diety jak największą ilość owoców – są one niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości witamin, błonnika i mikroelementów. Jednak nie wszystkie owoce dają nam tylko i wyłącznie korzyści. Po...

listopad
Nowa Zelandia: listopad miesiącem bez napojów gazowanych Asysta

New Zealand Dental Association (NZDA) ogłosiła listopad miesiącem bez napojów gazowanych. Przeciętny Nowozelandczyk wypija około 115 litrów tego typu napojów rocznie, co znacznie zwiększa ryzyko próchnicy – informuje Dental Tribune.Według danych New ...

Dodaj komentarz (1 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

ZOBACZ KOMENTARZE
majkel_gliwice
Z mojego doświadczenia wynika, że pacjenci najbardziej niszczą szkliwo nieprawidłowym myciem zębów. Są dwie grupy - albo myją niedokładnie, albo za mocno. W ogóle nie zwracają tez uwagi na włosie szczoteczki. Naprawdę warto poświęcić zakupowi szczoteczki kilka chwil, dokładnie sprawdzić twardość włosia, bo można sobie zrobić dużą krzywdę zbyt twardą szczoteczką.
Oceń komentarz:     2: : 0 Odpowiedz
Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres