Co jeść, aby mieć zdrowe i piękne zęby
Co jeść, aby mieć zdrowe i piękne zęby
Odpowiednia higiena jamy ustnej i regularne wizyty u stomatologa to tylko część zadań do wykonania w walce o śnieżnobiały uśmiech. Równie istotna jest właściwa dieta. Podpowiadamy co jeść, aby mieć zdrowe i piękne zęby.
Większość z nas wie, jakie produkty w niekorzystny sposób wpływają na zęby – od najmłodszych lat dzieciom wpaja się, że częste jedzenie cukierków, batonów, czekolady czy chipsów powoduje próchnicę. Zdecydowanie mniej mówi się o tym, co jeść, aby przez długie lata cieszyć się pięknym, zdrowym uśmiechem.
Nieoceniony wapń
Niezbędnym budulcem zębów oraz składnikiem mającym wpływ na ich strukturę jest wapń. Niedobór tego cennego pierwiastka może powodować częste ukruszenia i złamania zębów, a także próchnicę. Duże ilości wapnia zawiera mleko oraz jego przetwory: jogurt, kefir, maślanka, twaróg oraz ser żółty. Ten ostatni jest polecany z jeszcze jednego względu – żucie żółtego sera zwiększa pH płytki nazębnej i tym samym minimalizuje ryzyko wystąpienia próchnicy. Dzieje się tak dlatego, że znajdujące się w żółtym serze substancje stymulują produkcję śliny.
Witaminy dla zdrowia zębów
Aby organizm funkcjonował w sposób prawidłowy, konieczne jest dostarczanie mu w postaci pożywienia wszystkich niezbędnych witamin. Niektóre z nich w znacznym stopniu przyczyniają się do zdrowia oraz pięknego wyglądu jamy ustnej. I tak tłuste ryby morskie, przede wszystkim łosoś, tuńczyk i makrela, są bogatym źródłem witaminy D, zwiększającej wchłanianie wapnia przez organizm oraz wpływającej na prawidłową mineralizację szkliwa. Uwielbiana przez dzieci i dorosłych słodka marchew zawiera duże ilości witaminy A, która wzmacnia dziąsła i mineralizuje zęby. Co więcej, częste chrupanie marchewki stymuluje produkcję zabijającej bakterie śliny. Z kolei świeża papryka, która najsmaczniejsza jest późnym latem i wczesną jesienią, zawiera duże ilości witaminy C zabijającej bakterie, zapobiegającej odsłanianiu się szyjek zębowych oraz krwawieniom z dziąseł.
Ostrożnie z fluorem
Fluor ma nieocenione znaczenie dla zdrowia zębów: wspomaga mineralizację szkliwa, zapobiega próchnicy, działa antybakteryjnie oraz hamuje aktywność szkodliwych dla szkliwa kwasów. Bogatym źródłem fluoru jest zielona herbata (jak wyliczyli naukowcy, jedna filiżanka zielonej herbaty zawiera około 0,3 mg fluoru) oraz soja. Należy jednak pamiętać, że fluor znajduje się także w paście do zębów oraz wodzie mineralnej, a nadmiar tego pierwiastka powoduje chorobę zwaną fluorozą, która prowadzi do tworzenia się na zębach nieestetycznych przebarwień.
Naturalne wybielanie i ochrona dziąseł
Dla zdrowia i pięknego wyglądu zębów warto także spożywać inne produkty. Truskawki są cennym źródłem kwasu jabłkowego, będącego składnikiem past wybielających. Ponadto, ich regularne spożywanie zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego. Brokuł zawiera duże ilości koenzymu Q10, który korzystnie wpływa na stan przyzębi oraz chroni dziąsła przed paradontozą. Z kolei jabłka zwalczają bakterie odpowiedzialne za tworzenie się próchnicy, zapobiegają chorobom dziąseł, a także odświeżają oddech.
AF
Fot. cocoparisienne, pixabay.com
POWIĄZANE ARTYKUŁY
- Zespół przedłużających się objawów, dotykający osób, które przeszły infekcję wirusem SARS-CoV-2, może dotyczyć nawet niemal połowy wszystkich zakażonych - poinformowała w komunikacie prasowym Fundacja na rzecz Nauki Polskiej. - Nadal jednak brak od...
Z przełomowego oświadczenia Amerykańskiego Towarzystwa Serca (American Heart Association; AHA) opublikowanego w kwietniu w czasopiśmie „Circulation” (Krążenie) wynika, że zapobieganiu infekcjom serca wywołanym przez bakterie bytujące w jamie ustnej b...
Jeżeli decydujesz się przeczytać ten tekst, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zmagasz się z problemami związanymi z efektywnym przywództwem. Jak je pokonywać i osiągnąć sukces w stawaniu się dobrym szefem, który zarządza zgranym, świadomym i odpow...
Dbanie o zdrowie jamy ustnej, w tym zębów i dziąseł, zmniejsza ryzyko infekcji układu oddechowego, w tym zapalenia płuc lub oskrzeli - wynika z artykułu opublikowanego w "Journal of Periodontology". Naukowcy indyjscy z Collegium Dentystycznego pod K...
Osoby zdrowe, bez problemów z cholesterolem, według wskazań WHO mogą jeść 12 jaj na tydzień. Dietetycy mówią wręcz, że jeszcze więcej: dwa dziennie – przekazał PAP prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa Uniwersytetu Przy...
Położone na północnym-zachodzie Anglii Blackpool słynie z szerokich piaszczystych plaż, unikalnych dwukondygnacyjnych tramwajów oraz Blackpool Tower – konstrukcji z 1894 roku inspirowanej architekturą Wieży Eiffla. Mniej chlubną stronę miasta w hrabs...
O szkodliwym wpływie cukru na zęby słyszał każdy. Wiedząc jednak jak nie szkodzić zębom, warto także wiedzieć jak je wspomóc, żeby móc cieszyć się pięknym uśmiechem przez długie lata. Przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jakich składników odżywcz...
Napoje słodzone cukrem, niezmiennie popularne wśród konsumentów (m.in. za sprawą agresywnych kampanii reklamowych), kojarzone są najczęściej z ryzykiem nadwagi, otyłości i próchnicy. To jednak nie jedyny minus spożywania słodzonych produktów spożywcz...
Jak wynika z artykułu opublikowanego 6 lutego na stronie internetowej czasopisma naukowego „Clinical and Experimental Dental Research”, nasilenie zaciskania i zgrzytania zębami może być zależne od poziomu witaminy D w organizmie. Badania krwi u ucze...
Jak poinformowano na łamach pisma "Advanced Materials Interfaces", warstwa grafenu umieszczona na powierzchni implantów zębowych zapobiega rozwojowi bakterii i wywoływanym przez nie infekcjom. Grafen to płaska struktura złożona z atomów węgla, połąc...
Guma do żucia może na różne sposoby wspierać zdrowie – i to nie tylko jamy ustnej. Wszystko należy jednak robić z umiarem, bo zbyt długie i częste żucia może powodować problemy. 1 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Gumy do Żucia i przy tej okazji ...