Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca
Materiały i technologie
Lifestyle
Aktualności
Finanse i podatki
Edukacja

Bierne palenie zwiększa ryzyko próchnicy u niemowląt i dzieci

Publikacja:
Bierne palenie zwiększa ryzyko próchnicy u niemowląt i dzieci

Bierne palenie zwiększa ryzyko próchnicy u niemowląt i dzieci

Naukowcy z Japonii dowiedli, że wdychanie dymu tytoniowego przez niemowlęta i dzieci zwiększa ryzyko wystąpienia u nich próchnicy – czytamy na łamach „British Medical Journal”.

Choć badania dotyczące związku między wdychaniem dymu tytoniowego przez dzieci (zarówno w okresie płodowym, jak również w pierwszych latach życia) były prowadzone już wcześniej, to jednak dopiero niedawno przeprowadzono eksperyment na naprawdę szeroką skalę.

Naukowcy przeanalizowali informacje dotyczące zdrowia jamy ustnej ponad 76 tys. dzieci urodzonych w latach 2004-2010. Dane pochodziły ze standardowej w Japonii kontroli uzębienia przeprowadzanej u dzieci tuż po urodzeniu, a w czwartym, dziewiątym, osiemnastym oraz trzydziestym szóstym miesiącu życia. Matki maluchów wypełniały natomiast kwestionariusze, pozwalające ocenić narażenie dzieci na bierne palenie (od okresu ciąży do ukończenia trzeciego roku życia), dietę czy poziom higieny jamy ustnej.

Próchnicę zębów mlecznych stwierdzono u ponad 12 tys. dzieci, z czego w domach ponad połowy borykających się z próchnicą dzieci ktoś palił papierosy, zaś w przypadku 6,8% dzieci były one bezpośrednio narażone na kontakt z dymem tytoniowych (palono przy nich regularnie). – Palenie bierne może wpływać na zdrowie zębów i na mikroflorę obecną w naszych organizmach. Narażenie na kontakt z dymem papierosowym może być szkodliwe dla śluzówki jamy ustnej i gruczołów ślinowych. Może mieć wpływ na działanie układu odpornościowego, jak też na stężenie witaminy C w organizmie – podkreślono w artykule.

Wymierną korzyścią płynącą ze znajomości zasad workflow przez lekarzy i asystę jest poprawa organizacji pracy. Temat rozwinie dr n. med. Tomasz Dzieniakowski na Asysdencie 2018.

AF

Fot. markussspiske, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

COVID 19
COVID-19 zwiększa ryzyko chorób autoimmunologicznych Lekarz

- Po przejściu COVID-19 około trzykrotnie wzrasta ryzyko wystąpienia takich chorób autoimmunologicznych, jak reumatoidalne zapalenie stawów, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, łuszczyca, celiaklia czy cukrzyca typu 1 - powiedziała PAP wiruso...

palenie papierosów - Dentonet.pl
Bierne palenie: o ile zwiększa ryzyko raka jamy ustnej? Lekarz

Zgodnie z wynikami badania, które ukazało się w czasopiśmie naukowym „Tobacco Control”, bierne palenie zwiększa ryzyko wystąpienia raka warg, jamy ustnej i gardła o ponad połowę. Autorzy artykułu podali, że osoby, które regularnie wdychają dym tytoni...

operacja
Koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych Lekarz

Jeśli jest to możliwe, zabiegi po przechorowaniu COVID-19 lepiej jest odraczać. Najnowsze międzynarodowe badania sugerują, że koronawirus zwiększa ryzyko powikłań pooperacyjnych w ciągu co najmniej 6 tygodni po zakażeniu. – Bardzo ważne praktyczne ...

ROZWIŃ WIĘCEJ
leczenie dzieci
Atopowe zapalenie skóry zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci Lekarz

Niemowlęta z atopowym zapaleniem skóry (AZS) są bardziej narażone na wystąpienie próchnicy na późniejszym etapie życia - twierdzą naukowcy z National University of Singapore. Atopowe zapalenie skóry (AZS) – zwane również wypryskiem atopowym lub egze...

slodycze
Słodycze równie szkodliwe dla zdrowia jak bierne palenie Asysta

Profesor Susan Jebb, przewodnicząca Agencji ds. Standardów Żywieniowych porównała powszechny w Wielkiej Brytanii nawyk spożywania słodkości w miejscu pracy (ang. office cake culture) do szkód, jakie dla zdrowia wyrządza bierne palenie tytoniu. Nieste...

tonsillektomia
Tonsillektomia zwiększa ryzyko rozwoju periodontitis Lekarz

Rozwój zapalenia przyzębia może być znacznie bardziej prawdopodobny u pacjentów, którym usunięto migdałki, przy czym ryzyko periodontitis jest szczególnie wysokie u osób poniżej 12. roku życia. Do takich wniosków doszli naukowcy pochodzący z USA i Ta...

stomatologia22
Paradontoza zwiększa ryzyko demencji wśród seniorów Lekarz

Z badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu w Malmö wynika, że paradontoza jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia u seniorów demencji – czytamy na stronie internetowej uczelni. Zespół naukowców z Uniwersytetu w Malmö przez sześć la...

witamina D
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu Lekarz

W czasopiśmie „Annals of Internal Medicine” ukazało się badanie naukowców z University of South Australia, którzy twierdzą, że niedobór witaminy D zwiększa ryzyko przedwczesnego zgonu. W odróżnieniu od innych witamin, głównym źródłem witaminy D dla ...

otylosc
Otyłość zwiększa ryzyko przedwczesnej utraty zębów Lekarz

W artykule opublikowanym na łamach "Journal of Dental Research" poinformowano, że przewlekły stan zapalny wywołany przez otyłość może pobudzać rozwój komórek rozkładających tkankę kostną, także tą utrzymującą na miejscu zęby. Badania opisane na łama...

slodycze
Za dużo cukru dodanego w diecie niemowląt i dzieci Asysta

Jak poinformowała PAP, powołując się na artykuł opublikowany w „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics”, aż 61% niemowląt oraz 98% małych dzieci codzienne spożywa tzw. cukry dodane. Ich źródłem są głównie dosładzane jogurty owocowe oraz na...

cukier
UK: znaczna nadpodaż cukru w diecie niemowląt i dzieci Lekarz

Brytyjczycy są – obok Maltańczyków i Czechów – zaliczani do czołówki europejskich narodów, które w największym stopniu zmagają się z problemem nadwagi i otyłości obywateli. Nie może to dziwić, skoro już w diecie większości niemowląt z Wysp znacznie p...