Dentonet
ASYSTA
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Praca asysty
Higiena stomatologiczna
Edukacja
Wokół gabinetu
Warto wiedzieć
Asysdent2

Asystentko, zadbaj o odporność – zwłaszcza jesienią i zimą

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
Asystentko, zadbaj o odporność – zwłaszcza jesienią i zimą

Asystentko, zadbaj o odporność – zwłaszcza jesienią i zimą

Jesień i zima to czas zwiększonego ryzyka przeziębień i infekcji. W szczególny sposób narażeni są na to pracownicy służby zdrowia, w tym oczywiście asystentki stomatologiczne. By uniknąć choroby lub zminimalizować jej skutki, trzeba wcześniej zadbać o swoją odporność. Największy wpływ na poprawę kondycji organizmu i wsparcie prawidłowego działania układu immunologicznego ma odpowiednio zbilansowana dieta. Eksperci radzą, by 70% posiłków było ciepłych. W menu nie powinno zabraknąć warzyw, owoców i witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne i dzięki temu wirusom trudniej dostać się do organizmu.

– Odporność organizmu to indywidualna sprawa, która zależy m.in. od diety, stylu życia, poziomu aktywności fizycznej czy codziennego stresu – powiedziała mówi agencji Newseria Elżbieta Lange, psychodietetyk. Aby zwiększyć odporność, należy przede wszystkim dobrze się odżywiać. Posiłki nie powinny być zbyt obfite, ale spożywane regularnie. Muszą też być dobrze zbilansowane, czyli zawierać odpowiednią ilość witamin, mikroelementów i składników odżywczych. Ważna jest również aktywność fizyczna – przynajmniej 30 minut dziennie. Zamiast wracać z pracy samochodem czy komunikacją miejską, lepiej się przespacerować – bardzo korzystnie wpłynie to na poprawę samopoczucia i kondycję organizmu. Regularne ćwiczenia i spacery pobudzają wydzielanie endorfin w mózgu, co podnosi poziom serotoniny, a ta w bardzo dużej mierze odpowiedzialna jest za poprawę nastroju.

Niezbędna witamina C

W okresie zimowym warto zadbać o odpowiednią ilość witaminy C – uszczelnia ona naczynia krwionośne, a to w dużym stopniu wpływa na naszą barierę odpornościową, bo wtedy trudniej wirusom wtargnąć do naszego organizmu. – Witamina C pomaga też w sprawności i wzrastaniu komórek odpornościowych. Musimy pamiętać, że sami jej nie wytwarzamy i jej nie magazynujemy, więc powinniśmy ją dostarczać razem z pożywieniem, a także zwiększać dawki w okresach przeziębień czy infekcji dlatego. Jest to bardzo wrażliwa witamina, ulega szybkiemu rozpadowi w naszym organizmie, organizm szybko się jej pozbywa, dlatego systematycznie powinniśmy ją uzupełniać – mówi Elżbieta Lange.

U dorosłej kobiety dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to około 60–70 mg, a u mężczyzny – 90 mg. Nasz organizm najlepiej przyswaja witaminę C pochodzącą z naturalnych produktów. – Witamina C znajduje się głównie w warzywach i owocach, m.in. w czarnej porzeczce oraz dzikiej róży – mówi Elżbieta Lange.

Warzywa i owoce w diecie

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia – w sumie co najmniej 400 g dziennie. Jedną z tych porcji może być szklanka soku, co szczególnie w kontekście śniadania jest wygodnym rozwiązaniem. – Dieta ma kluczowe znaczenie dla ludzkiej odporności. Warto pamiętać, że większość komórek odpornościowych wytwarza się w jelitach. Posiłki o tej porze roku powinny być ciepłe, a szczególnie polecane są ciepłe śniadania, np. w postaci owsianki czy kaszy jaglanej z owocami  – mówi Elżbieta Lange.

Wysypiaj się!

Bardzo ważny dla odporności jest także zdrowy i spokojny sen. Pozwala on najlepiej zregenerować ciało i umysł. – Warto spać minimum 7–9 godzin na dobę. Wówczas odbywają się najbardziej naprawcze i relaksujące procesy w naszym organizmie, regenerują się narządy wewnętrzne, a krew oczyszcza się z produktów przemiany materii – dodaje Elżbieta Lange.

Badania wykazały, że regularne niedosypianie prowadzi do namnażania się w naszym organizmie różnych komórek nowotworowych, natomiast już po tygodniu niedosypiania wprowadzamy organizm w stan przedcukrzycowy, a także obniżają się nasze zdolności intelektualne.

Już w kwietniu w Łodzi odbędzie się piąta konferencja AsysDent. Jak uczestniczki (99% to kobiety) oceniały na przestrzeni lat program i organizację tej konferencji? Zbliżając się do piątej edycji konferencji, przypomnijmy sobie poprzednie cztery!

AF

Fot. dbreen, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

5 porcji - Dentonet.pl
Kolejna odsłona kampanii "5 porcji warzyw, owoców lub soku" Asysta

Już po raz VII Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) realizuje program „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, który ma na celu edukację społeczeństwa na temat zasad zbilansowanej diety, a także kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniow...

w zdrowym ciele
W zdrowym ciele zdrowy duch - jak dbać o zdrowie? Asysta

W zdrowym ciele zdrowy duch? No pewnie! Ważne są zarówno aktywność fizyczna, jak i zdrowe odżywanie. Zdrowie fizyczne to lepsze samopoczucie na co dzień, a to z kolei przekłada się na pogodę ducha, odporność na stres, a nawet zapał i motywację do pra...

witamina A - Dentonet.pl
Witamina A niezbędna dla zdrowia zębów Pacjent

Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę, że substancją niezbędną dla zdrowia zębów i jamy ustnej jest fluor, zawarty zarówno w stosowanej codziennie paście, jak i w pożywieniu. Równie istotne dla właściwego stanu zdrowia uzębienia są jednak takż...

ROZWIŃ WIĘCEJ
cukier w święta - Dentonet.pl
Słodycze w Święta? Tak, ale z umiarem! Asysta

Święta Bożego Narodzenia to czas tradycji, również tych kulinarnych. Dietetycy podkreślają, że rodzinne przepisy można delikatnie modyfikować z korzyścią dla zdrowia i bez różnicy dla smaku. Świątecznych słodkości można też bez obaw próbować, nie zap...

dieta dla zdrowia jamy ustnej
Dieta dla zdrowia jamy ustnej - jakie składniki powinna zawierać? Pacjent

To, co jemy, ma wpływ na zdrowie całego organizmu, w tym jamy ustnej. Oczywiście najważniejsza w profilaktyce jest właściwa higiena oraz regularne wizyty u stomatologa, ale jadłospis bogaty w odpowiednie produkty sprzyja zachowaniu zdrowego, pięknego...

dieta
Warzywa i owoce o intensywnych barwach są najzdrowsze Asysta

Szczególnie zdrowe są świeże owoce i warzywa o intensywnych barwach. Kolorowe rzodkiewki, papryki, truskawki czy borówki zapewniają nam najwięcej składników odżywczych – powiedziała PAP dietetyk i technolog żywienia Urszula Bulanda. – Istnieje jedna ...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres