Dentonet
PACJENT
E-mail
WYBIERZ KATEGORIĘ
Chirurgia
Choroby jamy ustnej
Estetyka
Pacjent w gabinecie
Poradnia
Profilaktyka

5 sposobów na mocne szkliwo

0 Komentarze | Publikacja:
Poleć artykuł Drukuj artykuł Wielkość czcionki - +
5 sposobów na mocne szkliwo

5 sposobów na mocne szkliwo

Szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie. Zbudowana jest przede wszystkim ze związków nieorganicznych, które zapewniają jej twardość i wytrzymałość. Mimo to, szkliwo jest nieustannie narażone na ścieranie, uszkodzenia oraz pęknięcia. Przedstawiamy 5 prostych sposobów na zdrowe i mocne szkliwo.

Szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, zbudowana w 96-98% ze związków nieorganicznych oraz 2-4% ze związków organicznych i wody. Jest ono swoistą tarczą ochronną dla zębów: zabezpiecza je przed szkodliwym działaniem bakterii, czynnikami chemicznymi i termicznymi, a także zapobiega uszkodzeniom zębów podczas mówienia czy jedzenia. Stopniowe ścieranie się szkliwa jest procesem naturalnym, związanym ze starzeniem się organizmu. Niestety, u wielu pacjentów do starcia szkliwa dochodzi przedwcześnie, w związku z czym zęby stają się narażone na choroby i uszkodzenia. Warto więc poznać i zastosować proste sposoby na zdrowe, mocne szkliwo.

1. Regularnie myj zęby

Choć może się to wydawać prozaiczne, to właśnie regularna higiena jamy ustnej z wykorzystaniem past do zębów, płynów do płukania ust oraz nici dentystycznych zawierających fluor jest najlepszym sposobem na mocne, zdrowe szkliwo. Dzięki fluorowi, szkliwo staje się bardziej odporne na działanie kwasów, będących efektem metabolizmu bakterii bytujących w jamie ustnej. Dodatkowo, substancja ta przyspiesza wzrost nowych kryształków szkliwa, co pozytywnie wpływa na jego remineralizację.

2. Mocne szkliwo nie lubi twardych szczoteczek

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że na stan szkliwa bardzo niekorzystnie działa używanie źle dobranych produktów do higieny jamy ustnej. Zarówno pasty wybielające o wysokim współczynniku ścieralności (czyli dużej ilości ścierających mikrogranulek) oraz szczoteczki do zębów o twardym włosiu mogą spowodować uszkodzenia szkliwa. W mycie zębów lepiej nie wkładać też zbyt dużo siły – czynność ta nie może przypominać szorowania podłogi!

3. Odwiedzaj dentystę

Profilaktyczne wizyty u stomatologa co najmniej dwa razy do roku to kluczowy element dbania o zdrowe zęby, w tym mocne szkliwo. Lekarz może wówczas szybko reagować na pojawiające się ubytki próchnicowe, a także zaproponować profesjonalne zabiegi chroniące zęby przed próchnicą oraz wzmacniające szkliwo. Jednym z nich jest np. fluoryzacja z wykorzystaniem specjalnych lakierów, zawierających w swoim składzie fluor o ściśle określonym stężeniu.

4. Unikaj kwaśnych produktów spożywczych

Badania naukowe jednoznacznie udowodniły, że negatywny wpływ na twardość szkliwa mają kwasy zawarte w kolorowych gazowanych napojach, sokach z kwaśnych owoców oraz niektórych produktach spożywczych. O ile barwione napoje warto zupełnie wyłączyć z diety, o tyle soki owocowe czy kwaszone warzywa mają w swoim składzie mnóstwo witamin, więc należy je spożywać, ale z zachowaniem jednej zasady: zęby można umyć dopiero po około 30 minutach. Kwasy zawarte w tego typu produktach zmiękczają szkliwo, więc wyszczotkowanie zębów od razu po posiłku mogłoby doprowadzić do jego poważnych uszkodzeń.

5. Włącz do diety wapń i witaminę D

Tak jak jedne produkty mogą niszczyć szkliwo, tak inne je wzmacniają. By ułatwić reminalizację szkliwa, do diety należy włączyć żywność bogatą w wapń (mleko i jego przetwory, jogurty, żółty ser, orzechy, sardynki) oraz witaminę D (masło, tłuste ryby, jajka). Syntezie witaminy D sprzyja również ekspozycja na promienie słoneczne.

Uskrzydlają, pobudzają organizm i dodają wigoru, ale czy nie pozostają bez wpływu na nasze zdrowie? Amerykańscy uczeni dowiedli, że kwasy zwarte w energy drinkach rozmiękczają szkliwo zębów. Dentyści zalecają, aby ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z picia tego typu napojów.

AF
Fot. ambroochizafer, pixabay.com


POWIĄZANE ARTYKUŁY

napoje - Dentonet.pl
Brytyjskie dzieci piją za dużo napojów energetyzujących Asysta

Blisko 90% dzieci w wieku od 12 do 14 lat regularnie spożywa napoje energetyzujące – wynika z badań opublikowanych w „British Dental Journal”. Brytyjscy dentyści ostrzegają, że może to mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie ich zębów.Przeprowadzone w...

kwasowa erozja szkliwa - Dentonet.pl
Kwasowa erozja szkliwa - jakie są metody jej zapobiegania? Pacjent

Kwasowa erozja szkliwa to jedno z najczęściej występujących schorzeń zębów. Jej główną przyczyną jest niewłaściwa dieta, bogata w kwasy, które niszczą powierzchnię szkliwa. Istnieje jednak kilka prostych sposobów na to, aby zminimalizować ryzyko wyst...

Owoce - Dentonet.pl
Czy istnieją owoce, które szkodzą zdrowiu zębów i jamy ustnej? Pacjent

Lekarze i dietetycy od lat apelują, aby włączać do diety jak największą ilość owoców – są one niskokaloryczne, a jednocześnie zawierają duże ilości witamin, błonnika i mikroelementów. Jednak nie wszystkie owoce dają nam tylko i wyłącznie korzyści. Po...

ROZWIŃ WIĘCEJ
listopad
Nowa Zelandia: listopad miesiącem bez napojów gazowanych Asysta

New Zealand Dental Association (NZDA) ogłosiła listopad miesiącem bez napojów gazowanych. Przeciętny Nowozelandczyk wypija około 115 litrów tego typu napojów rocznie, co znacznie zwiększa ryzyko próchnicy – informuje Dental Tribune.Według danych New ...

Hipoplazja szkliwa - Dentonet.pl
Czym jest hipoplazja szkliwa? Praktyczny poradnik dla pacjentów Pacjent

Szkliwo to najtwardsza tkanka w ludzkim organizmie, będąca naturalną barierą ochronną dla zębów. U niektórych osób diagnozuje się jednak niedobory tej tkanki. Hipoplazja szkliwa – bo tak fachowo nazywa się ten stan – może mieć różne przyczyny, ale za...

Dodaj komentarz (0 komentarzy)

Musisz być zalogowany aby komentować | Zaloguj się lub zarejestruj. | Każdy komentarz zostanie poddany moderacji

Od (imię)
Do (e-mail)
Temat
Treść
255

Wiadomość e-mail została pomyślnie przesłana na adres